Poveşti de călătorieAfrica, un continent într-un album de fotografii - episodul VI

Africa, un continent într-un album de fotografii – episodul VI

Prin Kenya, către nord, ocolind bandiții

La filtrul din Archers Post ne interesăm mereu de starea drumului. Zona ce urmează în față nu este neapărat cea mai sigură din lume. Există frecvent bande de tâlhari care atacă mașinile sau chiar grupuri teroriste implicate în răpiri. Și într-un caz și în altul, am fi ținte perfecte. Așa că întrebăm mereu care este situația în acel moment.

Din Archers Post sunt două rute posibile pe care putem ajunge în nord. Mereu o alegem pe cea mai sigură. Cele mai multe atacuri sunt cauzate de conflictele intertribale. Teoretic, niște cercetători albi ar trebui să fie feriți. Totuși, bandiții ar putea fi interesați de lucrurile valoroase pe care le avem cu noi, în special mașina. Așa că trebuie mereu să fim cu ochii în patru. După astfel de povești pe care le spuneam când mă întorceam acasă mereu mă întreba lumea de ce nu aveam cu noi arme sau pază armată. Răspunsul meu e unul simplu. Dacă am fi abordați de tâlhari și am avea cu noi arme, mai mult ca sigur am fi împușcați. Fără arme avem șansa să ni se fure tot dar să fim lăsați în viață.

Una dintre rute continuă pe Trans East African Highway către nord, către Marsabit, prin Merille și Laisamis. Laisamis este un mic sat, cu case de tablă răsfirate printre copacii Acacia, de o parte și de alta a drumului, câteva magazinașe, o școală, probabil câteva biserici misionare, o moschee. În Laisamis mereu facem un scurt popas să mâncăm la același restaurant. De fiecare dată același. Din păcate nu îmi mai aduc aminte numele. Cred că deși venim aici doar o dată pe an, sau poate chiar mai rar, proprietarul ne cunoaște. Mâncarea e simplă, dar gustoasă. Un fel de carne cu grăsime și oase, fiartă cu niscaiva condimente, cu o porție de orez simplu. Și o băutură rece. De obicei îmi comand un Stoney Tangawizi, o băutură răcoritoare carbogazoasă cu ghimbir. Se găsește doar în câteva țări africane și, culmea, este îmbuteliată distribuită de Coca-Cola. Mi-aș comanda o bere, dar proprietarii sunt musulmani și nu vând alcool. Acest lucru este evident de la intrarea în restaurant, unde tronează un tablou jerpelit cu pelerinajul de la Mecca. Așa că nici nu cerem. Ar fi o lipsă de respect.

Până luăm masa, zvonul că un grup de albi este aici se răspândește mai rapid decât își poate cineva imagina. În 10 minute, spațiul din fața restaurantului se transformă într-un adevărat târg de artefacte locale. Și asta de fiecare dată. Pentru mine, care am fost de atâtea ori în Kenya, scena nu mă impresionează, dar cei ce mă însoțesc pentru prima oară sunt fascinați de diversitatea ofertei: mărgele, cuțite, vase de lemn, coliere, brățări, săgeți, sulițe și diverse obiecte care trebuie eu să le explic ce sunt. Evident, prețurile încep de la sume astronomice. Îi sfătuiesc să nu cumpere nimic de aici. Vom avea ocazia în zonele cu adevărat tribale din nord să găsim artefacte cu adevărat tradiționale și nu făcute special, în serie, pentru ocazionalii turiști ce trec pe Trans East African Highway.

Îmi aduc vag aminte că în 2006 am și înnoptat în Laisamis. Am dormit direct pe saltelele cumpărate din Isiolo, sub cerul liber, în curtea unui verișor de a lui Shukri. Aproape ireal, într-un sat în care nu există rețea electrică, ne-am alăturat gazdelor noastre la un mic televizor alimentat de un generator pentru a vedea Jurasik Park 3…De ce am făcut oare asta? Habar nu am.

Va urma…

                                                                                                ……………

Acestea sunt primele gânduri ale autorului, Andrei Daniel Mihalca, din cartea pe care a început să o scrie despre Africa. Albumul cu fotografii de excepție este gata deja, îl puteți comanda AICI.

Urmează cartea cu povești, aventuri și experiențe trăite în lumea fascinantă a Africii, carte din care ne va dezvălui puțin câte puțin și nouă, în exclusivitate, în următoarele episoade…..

Primele episoade din seria “Africa, un continent într-un album de fotografii” le puteți citi AICI: episodul I, episodul II, episodul III, episodul IV, episodul V.

Mai Multe

More article