Poveşti de călătorieViscri –patrimoniul UNESCO de dupĂ dealuri

Viscri –patrimoniul UNESCO de dupĂ dealuri

De foarte mult timp îmi doream să ajung la Viscri.

Mai ales de când am auzit că însuși prințul Charles și-a cumpărat o casă în această localitate.

De văzut, mai văzusem eu la televizor știri și reportaje despre Viscri dar tot vroiam să văd și eu ce e atât de deosebit cu această localiatte din județul Brașov.

Așa încât, după mai multe tentative nereușite, iată că în acest an am ajuns în sfârșit la Viscri.

Călătoria a fost plină de emoții. Drumul este groaznic, mă rog, porțiunea de 8 kilometri de drum județean care se desprinde din DN 1 din localitatea Bunești.

Ca să ajungi în Viscri, trebuie să ai nervi de oțel și mașină de teren. Dar, am ocolit toate obstacolele și gropile din asfalt și, iată și satul.

Prima impresie nu mă dă pe spate, văd câteva case destul de dărăpănate la intrare, drum neasfaltat, iar locul îmi inspiră multă sărăcie.

Dar, prima impresie nu este cea elocventă, pentru că, odată ce ne apropiem de centrul satului, casele sunt din ce în ce mai frumoase și mai îngrijite.

Opresc și întreb, bineînțeles, care este casa prințului Charles. Îmi răspunde un bărbat cam bronzat, care îmi arată o clădire albastră, modestă, pe stânga, cu mențiunea că prințul nu-i acasă. Eh, o fi cu treburi prin Anglia, zic eu.
Opresc și fac cîteva poze…

Viscri
Viscri

…după care continuăm spre Biserica Evenghelică fortificată , una dintre cele 6 biserici de acest fel incluse în patrimoniul UNESCO.

 

Strada care duce spre biserică găzduiește case vechi renovate, unele transformate în pensiuni, majoritatea având expuse la porți celebrele șosete din lână, făcute manual la Viscri, la care se adaugă căciuli, mănuși și alte articole vestimentare, originale dar piperate ca preț.

Viscri
Viscri

Ce-i drept, multe se exportă în Germania și Anglia.

După un urcuș susținut ajungem în sfârșit la biserica fortificată, o bijuterie arhitectonica desprinsă parcă din filmele de epocă. Dăm un ocol roată, pentru că este închisă și ne grăbim să ne întoarcem înainte să înceapă ploaia care ne amenință.

Mai facem câteva fotografii, și ne luăm rămas bun de la Viscri, nu înainte de a remarca mulțimea turiștilor străini care nu contenesc să sosească în acest colț uitat de lume să vadă și ei, ce l-a făcut pe prințul Charles să se îndrăgostească de această parte a Europei, România.

Ultimele postari ale lui Daniel Rohianu (vezi toate)

Mai Multe

More article