Poveşti din ClujUite-l pe Șuier, încă o dată, la UNTOLD

Uite-l pe Șuier, încă o dată, la UNTOLD

Festivalul UNTOLD 2022 a fost declarat cu câteva zile în urmă cel mai sigur loc public din România. Mii de angajați ai M.A.I. s-au asigurat că toate lucrurile sunt exact așa cum trebuie să fie, implementându-se o serie de măsuri de siguranță pe toată durata festivalului. Au fost convocați Direcția Generală Management Operațional M.A.I., Jandarmeria Română, Poliția Română, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția Națională Antidrog, Brigada de Combatere a Crimei Organizate și U.P.U. Cluj-Napoca.

Pe lângă muzica mixată de artiștii prezenți în acest an s-a mai auzit un lucru: Uite-l pe Șuier! De aici a apărut și curiozitatea noastră pentru echipajele canine care au luat și ele parte la festival – adevărate ajutoare de nădejde.

Inspector principal de poliție Florea Daniel-Felix, Împuternicit Director Adjunct al Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu ne-a făcut cunoscută povestea echipelor canine și ce presupune toată instruirea lor pentru a putea fi alături de conducători în orice situație.

Are aproape vârsta festivalului UNTOLD și a devenit celebru – Șuier. Alături de conducătorul lui care îl folosește, îl antrenează și nu în ultimul rând, se joacă cu el, au fost prezenți pe toată durata festivalului. Întreaga lume îl cunoaște pentru că este cel mai prietenos, dar i-au fost alături și alți colegi din echipajele canine special antrenate pentru detectarea substanțelor stupefiante.

Untold cu Suier

În perimetrul festivalului copiii au fost cei mai impresionați de ajutoarele necuvântătoare, pozele au fost de nelipsit, iar datorită conexiunii puternice pe care o au cu ai lor conducători, părinții au putut fi liniștiți în privința incidentelor. Câinii sunt dresați de mici, sunt pregătiți pentru socializare și nu au nicio problemă cu mediul aglomerat. Într-un cuvânt, sunt speciali.

Selecția și dresajul pregătitor al tineretului canin începe la vârsta de aproximativ 12 săptămâni, iar instruirea lor de specialitate durează 4 luni. Apoi, merg la unitățile de care aparțin urmând să își înceapă activitatea. Cu trecerea timpului însă, din cauza vârstei, aptitudinile câinilor scad. Ajunși la momentul pensionării, echipajele canine pot rămâne la unitățile care le dețin dacă sunt îndeplinite condițiile de cazare, cele medicale și hrană până la decesul acestora, conform legislației în vigoare. Desigur, există și posibilitatea adopției dacă există doritori.

În perioada festivalului am aflat că sunt la datorie în momentele critice: dimineața, pentru unele acțiuni punctuale, și seara, în timpul fluxului mare de persoane care intră. În general, câinii sunt pregătiți să muncească destul de mult, iar sarcinile pe care le au în cadrul UNTOLD nu au ridicat probleme niciodată.

La final, inspector principal de poliție Florea Daniel-Felix ne invită la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu cu următoarea ocazie a Zilelor Porților Deschise pentru a descoperi minunata interacțiune din cuplurile chinotehnice.

Mai Multe

More article