Poveşti din ClujClujul vintageTurnul Țesătorilor și interesantele sale transformări de-a lungul secolelor

Turnul Țesătorilor și interesantele sale transformări de-a lungul secolelor

Turnul Țesătorilor și interesantele sale transformări de-a lungul secolelor. Turn al pompierilor, observator astronomic, muzeu și în final centru de cultură urbană

Acordarea în 1405 de către Sigismund de Luxemburg a titlului de „oraș liber regesc” a însemnat pentru Cluj posibilitatea de a construi un nou sistem de fortificații care înconjurau o suprafață de 45 de hectare, vechea cetate (Ovár), având doar 7 hectare.

Zidul de incintă cu lungimea de 3 kilometri avea din loc în loc 18 turnuri și bastioane. Ritmul de construire a fost încetinit din cauza permanentelor probleme financiare. Pe zidul nordic, pe fosta stradă a Săpunarilor a fost construit Turnul Țesătorilor. Zona era una săracă, fără construcții reprezentative, destul de rău famată și locuită de săpunari. Mirosurile grele exalate în procesul de fabricație al săpunului, prin combinația de grăsimi animale ori vegetale cu diverse săruri alcaline, deranjau profund.

Turnul era administrat de breasla țesătorilor și a fost supraînălțat în anul 1574, ceea ce însemna o modernizare prin adaptarea acestuia pentru artilerie, așadar pentru tunuri de calibru mic. Pereții groși de 2 metri, a căror grosime scade treptat spre partea superioară, îi dădeau robustețe și rezistență.

În 1585 s-a decis ca turnul să fie utilizat cu precădere pentru observarea incendiilor, iar înălțimea și poziționarea sa îi confereau avantaje deosebite. Arealul dimprejurul său a fost multă vreme o zonă extrem de expusă incendiilor, majoritatea construcțiilor fiind din lemn și alte materiale ușor inflamabile. În marele incendiu din 1655 care a prefăcut în scrum o parte însemnată a Clujului, turnul a rămas neatins, explozia prafului de pușcă depozitat aici putând să creeze pagube enorme, la fel a supraviețuit și incendiului din 1697, când populația orașului a fost avertizată din turn de izbucnirea focului. Locuitorii au fost alertați de aici și la cel mai mare incendiu din istoria orașului, cel din 1798.

Transformarea lui într-un turn al pompierilor l-a salvat de la demolarea la care au fost supuse majoritatea relicvelor fostei incinte medievale (turnuri, bastioane, ziduri) care pierzându-și rolul defensiv au devenit ținta autorităților care doreau degajarea și transformarea orașului într-o urbe modernă, iar construcțiile medievale masive îngreunau fie trasarea străzilor, fie construirea de clădiri adaptate noilor vremuri. La 19 martie 1873, Sfatul orașului a acceptat propunerea ca turnul să fie transformat oficial într-un turn al pompierilor, deoarece în același an a luat ființă și organizația pompierilor voluntari care a primit turnul pentru a-l folosi ca punct de observație, dar și pentru a depozita unelte destinate stingerii incendiilor.

Incendiul din 1876 nu a ocolit însă turnul, producând asemenea avarii încât s-a propus chiar demolarea lui. Structura lui solidă a permis însă supraînălțarea cu două etaje și o terasă în mijlocul căreia a fost amplasată ghereta de observație cu un clopot care alerta populația în cazul în care era observat un focar. Un incendiu din anul 1945 a mistuit interiorul turnului, inclusiv sistemul de alarmă din vârf. În 1968 vechiul sistem de planșee și scări a fost înlocuit cu o scară din beton armat, pentru ca în anii ‘80 să se vină cu ideea de amenaja aici un muzeu al astronomiei, astfel că terasa a fost acoperită cu o piramidă din sticlă și a fost achiziționat un mic observator astronomic.

Redeschis în 1998 ca Muzeul al Pompierilor, turnul și-a păstrat această destinație doar trei ani. Azi, turnul se află în reabilitare și în curând va deveni un centru de cultură urbană, principala atracție fiind terasa acoperită cu o cupolă din sticlă de la înălțimea căreia va putea fi privită zona centrală a Clujului, panorama fiind de 360 grade.

 

Surse info + foto: Asztalos Lajos, Kolozsvár épített kincsei, Stúdium Kiadó, Kolozsvár, 2012 / Transindex.ro // Gaal György, Képes Kolozsvár, Polis Kiadó, Kolozsvár, 2013 // Murádin Jenő, Turisztikai vonzáspont lesz a kolozsvári Tűzoltótorony, Igazság, 1971, nr. 193 // Asociația Clujul de Altădată

#AncutaLacrimioaraChis #ClujulDeAltadata

Mai Multe

More article