Poveşti din ClujClujul vintageAcademia Claudiopolitana - prima instituție de învățământ superior

Academia Claudiopolitana – prima instituție de învățământ superior

Academia Claudiopolitana – prima instituție de învățământ superior de pe teritoriul actual al României

Prețurile mari ale Clujului nu sunt legate doar de perioada actuală. Încă de la inaugurarea primei instituții de învățământ superior cu statut universitar, Clujul a devenit un oraș (mai) scump. Și atunci locuitorii se plângeau de faptul că venirea studenților ridică prețurile în urbe, de la alimente, până la tariful prostituatelor.

Dincolo de aceste controverse de ordin local, Clujul are o mare însemnătate în domeniul învățământului superior autohton, începuturile sale fiind consemnate în 1581, prin înființarea aici a Colegiului Major Iezuit -Academia Claudiopolitana. Reforma religioasă a avut un mare succes printre clujeni, astfel că deja în 1556, majoritatea bunurilor deținute de Biserica Catolică (așezăminte, biserici, școli, parohii) au fost preluate de protestanți. Contrareforma catolică a adus pe model reformat educația ca principiu care să stea la baza înfloririi societății și a recâștigării enoriașilor. În jurul actualei Biserici Reformate de pe Ulița Lupilor s-au construit clădirile în care au funcționat instituțiile Colegiului Iezuit: Gimnaziul, Academia și Seminarul.

Meritul pentru aceste realizări academice aparține Ordinului Iezuit (lat. Societas Jesu) înființat în 1534 la Paris de către Ignațiu de Loyola. Răspândiți în toată lumea, călugării catolici iezuiți au creat un nou tip de școală, distanțându-se de rigida tradiție scolastică. Educația a devenit instrumentul prin care credința catolică a început să se apere în fața valului noilor culte reformate. Deși au preluat un model reformat, catolicii l-au desăvârșit, realizând prima rețea de școli la nivel mondial, unitară începând de la manuale și continuând cu structura unității de învățământ, astfel că o diplomă emisă la Paris avea aceeași recunoaștere și greutate cu una emisă în Cluj, Roma sau în America Latină. În școlile iezuite erau primiți gratuit toți tinerii, indiferent de confesiune, astfel că rezultatele școlare deosebite au plasat aceste școli în elita instituțiilor de învățământ, statut păstrat de generații.

Gabriel Báthory, principe al Transilvaniei și rege al Uniunii Polono-Lituaniene, a emis la 12 mai 1581, la Vilnius diploma de întemeiere a Colegiului Major Iezuit – Academia Claudiopolitană. Prin acest act se acorda acestei instituții de învățământ dreptul de a conferi titlurile de baccalaureatus, magister și doctor. Acest nucleu a funcționat cu mici întreruperi până în anul 1606, predarea la cele două facultăți (Filosofie și Teologie) realizându-se în limba latină. Diploma acordată la Cluj era similară altor instituții din Franța, Italia, Spania sau Germania, astfel că recunoașterea calității învățământului superior clujean a fost formată încă din secolul al XVI-lea. Actul emis de principe cuprindea inclusiv partea economică prin donarea de bani și moșii care trebuiau să susțină activitatea academiei. Alături de principele Báthory, însuși papa Grigore XIII a susținut întemeierea seminarului care avea perspective atât de bogate.

Primul rector al Colegiului Major Iezuit din Cluj a fost polonezul Jacobus Wujek, magistru în filosofie și doctor în teologie, care era la acel moment șeful Misiunii Iezuite din Transilvania.

Această academie, cu reînființarea și transformările sale a stat la baza actualei universități clujene (Universitatea Babeș-Bolyai), care este continuatoarea acestei tradiții academice de excepție, ce a pus Clujul pe o poziție superioară față de alte orașe ale Transilvaniei.

Expoziția foto-documentară „Orașul și Academia. Colegiul Major Iezuit din Cluj – Academia Claudiopolitana. Prima instituție de învățământ superior, cu statut universitar, din România. De la întemeierea din 1581 la re-inaugurarea din 1698” este realizată de colectivul Muzeului de Istorie al Universității Babeș-Bolyai (curator dr. Lukács József) și poate fi vizitată la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, Str. Baba Novac, nr. 35.

 

Surse: Lukács József, Catalogul expoziției „Orașul și Academia – Colegiul Major Iezuit din Cluj – Academia Claudiopolitană”, Presa Universitară Clujeană, 2020 / Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

#AncutaLacrimioaraChis #ClujulDeAltadata

Mai Multe

More article