Poveşti de bineSeriale pentru toate generaţiile

Seriale pentru toate generaţiile

Tuturor ne place să ne uităm la seriale, indiferent de gen. Poliţist, thriller, fantasy, mister, lifestyle sau sitcom, cu toţii ne relaxăm prin poveştile altora.

Dacă se poate, cu un bol de popcorn şi cu un pahar de vin lângă.

Nu cred să existe om care să nu fi făcut vreodată binge-watching, adică să vadă sezoane ȋntregi – sau chiar seriale – ȋn câteva zile.

Şi e fun, pe moment. Sunt momente ȋn care povestea ta se ȋntrepătrunde cu cea a protagonistului, ȋn care zilele intră ȋn noapte şi nu mai ai noţiunea timpului. Sunt momente care pot da naştere unor adevărate revelaţii, atunci când ȋţi dai seama că eşti foarte bine aşa cum eşti. Omul e o fiinţă socială şi, deşi ne minţim că nu ne plac bârfele, cu toţii o facem din când ȋn când. Căci ne face bine să ne mai luăm gândurile de la noi şi să ne comparăm cu alţii. Să privim serialele prin ochii acestui fenomen.

Deşi nu toate serialele plac tuturor, sunt câteva care depăşesc limitele de gen, de poveste, de tip, de personaje, de generaţie. Vorbesc despre acele seriale care au trecut bariera timpului şi ȋncă sunt vizionate la nivel global de mii sau milioane de oameni.

Secretul unui astfel de serial stă ȋn cât de uşor putem relaţiona cu el – cu personajele lui, conflictele dintre ele, dramele şi amuzamentul situaţiilor şi aşa mai departe.

Friends este un astfel de exemplu. Povestea celor şase prieteni care se străduiesc să ȋşi construiască o viaţă ȋn New York a ȋncântat şi ȋncă ȋncântă tineri din toate lumea. Inclusiv fratele meu, care s-a născut când ei erau undeva prin sezonul 8 s-a apucat să se uite la el acum. De ce? Pentru că e foarte relatable – te poţi vedea şi tu ȋn acele situaţii prin care trec ei. Şi e şi al naibii de amuzant, credeţi-mă. Eu rar râd ȋn hohote la filme sau seriale, dar Friends cu siguranţă ȋmi dă ȋntotdeauna suficiente motive ȋncât să stau cu gura până la urechi.

Desperate Housewives a rupt acum câţiva ani şi ȋncă reuşeşte să cucerească. Povestea vieţii unor femei din suburbiile americane, fiecare diferite şi, ȋn acelaşi timp unite de un punct comun: lupta pentru supravieţuire, convieţuire, vieţuire. Ok, poate am fost puţin cam prea radicală. Dar şi aici avem acelaşi caz de situaţii cu care tu, ca om, relaţionezi foarte uşor deoarece pot apărea la fiece colţ.

Cine n-a auzit de Sex and the city? Gossip Girl? Breaking Bad? The Big-Bang TheoryTwo and a half men? Big Bang Theory? Game of Thrones? Ok, la ultimul mai aşteptăm cu detalii până după ultimul sezon, care se lansează ȋn aprilie. Mai sunt multe altele la fel.  

Vorbesc de seriale care au intrat sau vor intra ȋn istorie pentru că ele se adresează tuturor generaţiilor, asigurându-şi astfel continuitatea. Fie că vorbim despre un plot bine creat şi crescut sau despre o poveste cu care omul de rând să relaţioneze extrem de bine, aceste seriale vor continua să fie vizionate şi peste cincizeci de ani.

Sunt destul de sigură de asta.

1 COMENTARIU

  1. Doar pe mine nu ma prind serialele, desii aud peste tot de GOT, prison break, etc.?

Comments are closed.

Mai Multe

More article