Poveşti de bineEficienţă maximă cu antrenament de doar 15 minute pe zi

Eficienţă maximă cu antrenament de doar 15 minute pe zi

Sportul ne disciplinează şi ne oferă comfortul fizic şi psihic de care avem nevoie pentru a face faţă încercărilor zilnice.

Avem prea puţin timp şi ne mişcăm prea puţin. Avem maşini care ne duc la job, nu suntem nevoiţi să vânăm ca să ne hrănim (deşi tot o vânătoare este şi shoppingul în supermarket-uri) şi preferăm să alegem mereu calea cea mai uşoară.

Toţi aceşti factori şi mulţi alţii au dus la creşterea vertiginoasă a ratei de obezitate, iar singura soluţie este schimbarea stilului de viaţă, a alimentaţiei, odihna şi implementarea unui program zilnic menit să ne disciplineze.

Ştiu, vei spune că nu ai timp, că ai o viaţă agitată, dar să nu uiţi esenţialul: Schimbarea o faci pentru tine, pentru sănătatea ta şi pentru corpul pe care ţi-ai dori să îl vezi reflectat în oglindă.

În cele ce urmează, îţi voi prezenta antrenamentul de tip HIIT (High Intensity Interval Training). Acest tip de antrenament este, cu siguranţă cea mai bună soluţie atunci când timpul este prea scurt pentru treburile ce le ai de făcut.

Sesiuni de 10-15 minute de antrenament pe intervale de intensitate sunt foarte eficiente. Oricât de ocupat ai fi, sigur poţi găsi 15 minute pe zi pe care să le dedici schimbării radicale a stării tale de sănătate, dispoziţie şi aspectului tău fizic. O faci pentru tine!

Atunci când slăbim prin reducerea aportului de calorii masa musculara scade şi ea.

Antrenamentul  HIIT nu doar că ajută la arderea grasimilor, dar şi la menţinerea şi creşterea masei musculare şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Deoarece efortul fizic intens creşte metabolismul bazal, caloriile vor fi arse chiar şi după câteva ore bune de la finalizarea sesiunii de antrenament.

Esenţială în antrenamentul de tip HIIT şi nu numai, pentru prevenirea accidentărilor, este încălzirea şi stretching-ul. Începe cu o încălzire de 5-10 minute care să cuprindă o alergare uşoară, exerciţii de mobilitate şi încălzirea articulaţiilor. Adaugă partea de încălzire, circuitului HIITde 15 minute.

De asemenea, la finalul sesiunii de antrenament, execută timp de 5-10 minute exerciţii statice pentru întinderea musculaturii, exerciţii de respiraţie şi relaxare.

Antrenamentul HIIT presupune exerciţii executate cu intensitate crescută şi pauze foarte scurte, exerciţii cu propria greutate sau cu diverse accesorii, exerciţii de tip cardio statice sau cu deplasare. Acest tip de antrenament este folosit atât de organizaţiile paramilitare, cât şi de marii atleţi  şi campioni ai artelor marţiale. Scopul antrenamentului funcţional este să adapteze şi să dezvolte exerciţii care ne permit să realizăm activităţi din rutina noastră zilnică, cu mai multă uşurinţă.

Este important să înţelegi conceptul, pentru că succesul antrenamentului HIIT se bazează pe realizarea unui efort de mare intensitate, în cel mai scurt timp posibil. Chiar dacă eşti la început, păstrează intensitatea la nivel maxim şi scade timpul efectiv al antrenamentului.

Nu ezita să ceri sfatul unui antrenor, deoarece el este cel care te va ajuta să îţi depăşeşti limitele, va fi cu ochii pe cronometru şi te va învăţa cum să execuţi corect exerciţiile prevenind accidentarile.

Învaţă să te antrenezi eficient şi intens. Priveşte sportul ca pe un stil de viaţă, nu ca pe o obligaţie! Odihneşte-te, hrăneşte-te, hidratează-te corespunzător, fă sport regulat şi viata ta se va schimba radical.

Paul Vulturar, tehnician nutritionist şi antrenor de fitness la Burn Fitness Cluj-Napoca

Mai Multe

More article