Poveşti din ClujClujul vintageSarcofagul unei contese – cel mai frumos monument funerar din Transilvania

Sarcofagul unei contese – cel mai frumos monument funerar din Transilvania

Cimitirul Central (Hajongard/Házsongárd) din Cluj este cel mai vechi cimitir funcţional de pe teritoriul actual al României, fiind deschis după epidemia de ciumă din anul 1585. Cimitirul se remarcă azi prin densitatea operelor de artă, fiind un adevărat muzeu în aer liber.

Între numeroasele monumente funerare, în cripta familiei Mikó-Rhédey se află statuia funerară a Mariei Rhédey (1811-1849), soţia contelui Imre Mikó (1805-1876), moartă prematur, la doar 38 de ani, în urma unei febre puerperale. Acest sarcofag este considerat datorită măiestriei cu care este executat, cel mai frumos monument funerar din Transilvania.

Contele Mikó, soțul Mariei Rhédey a fost o personalitate de prim rang a vieții sociale și politice din Transilvania secoluluial XIX-lea, îndeplinind funcția de Guvernator General al Transilvaniei, dar și ministru al Transporturilor și Lucrărilor Publice din Ungaria, în timpul mandatului său, Clujul fiind conectat la calea ferată.

Aflat în arest la Viena în 1849, după înăbușirea revoluției maghiare de la 1848-1849, contele a aflat despre moartea soției după șase luni. Sarcofagul din marmură de Carrara a fost o comandă adresată sculptorului praghez Max Emanuel, care a luat ca exemplu sarcofagul reginei Louise a Prusiei, moartă și ea tânără, la doar 34 de ani.

Istoria celor două personaje feminine nu se aseamănă, contesa Rhédey fiind pusă în umbră de personalitatea marcantă a soțului, în timp ce povestea Louisei s-a transformat în legende și ecranizări celebre, caracterul ei puternic, precum și încercarea de a negocia cu cel mai puternic bărbat din Europa acelor vremuri (Napoleon) o pace demnă pentru țara ei înfrântă, stârnind admirația tuturor.

Louise de Mecklenburg-Strelitz (1776-1810), soţia lui Frederic Wilhelm III este una dintre cele mai adulate regine ale Prusiei, moartea sa prematură, la numai 34 de ani făcându-l pe însuşi Napoleon să declare că regele Prusiei şi-a pierdut „cel mai bun ministru”. În 1814, la patru ani de la plecarea sa în lumea tăcerii, regele Frederic a înfiinţat ordinul care poartă numele soţiei sale („Luisenorder”). Mormântul său din grădina palatului Charlottenburg este unul dintre cele mai cunoscute monumente funerare din lume, sculptorul Christian Rauch realizând un minunat sarcofag din marmură.

În timp ce regele Frederic Wilhelm a fost îngropat alături de Louise, contele Mikó a solicitat să nu fie înmormântat alături de soția sa.

Chiar dacă povestea Mariei Rhédey nu este una spectaculoasă, statuia sa funerară din Cimitirul Central/Hajongard o scoate din banalitate și din uitare.

Mai Multe

More article