Poveşti din ClujClujul vintageCasa Matia – valoare simbolică şi privilegii fiscale

Casa Matia – valoare simbolică şi privilegii fiscale

 Aflată în cea mai veche zonă a orașului, denumită Cetatea veche (Óvár – în limba maghiară), Casa Matia a supraviețuit multiplelor transformări ale urbei nu doar datorită valorii simbolice, aici născându-se cel mai important fiu al orașului (regele Matia Corvin), ci mai ales unor privilegii fiscale acordate de însuși Matia casei sale natale și proprietarilor. Clădirea, în înfățișarea ei actuală este de fapt rezultatul contopirii a trei case mai vechi și a unor modificări și restaurări ulterioare.

Regele Matia, fiul lui Ioan de Hunedoara și al Elisabetei Szilágyi s-a născut la 23 februarie 1443, (dată general acceptată de către istorici, pe baza cronicilor maghiare, dar și a numeroaselor horoscoape realizate după moda vremii la curtea regelui), la Cluj, în casa lui Iacob Méhffi, un viticultor înstărit. Istoricul C.A. Macartney l-a descris pe Matia (în Geschichte Ungarns, Stuttgart, 1971, p. 47): „Mare talent în toate privințele, el a fost un soldat destoinic, un administrator excelent, foarte înzestrat în materie de limbi – stăpânea șase limbi -, un astrolog învățat, un mecena luminat și un cunoscător remarcabil în domeniul artei.”

 „Matia cel Drept” fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei şi unul dintre cei mai importanţi monarhi europeni din perioada Renaşterii, impresionanta Bibliotheca Corviniana deținută de rege, cu cele peste 2.500 de volume fiind vestită în toată lumea, doar Biblioteca Vaticanului rivalizând ca valoare cu aceasta. Matia era deosebit de iubit de popor, el apărând adesea oamenii simpli împotriva nedreptății și a exploatării, fiind familiarizat cu problemele acestora, strecurându-se adesea incognito printre oamenii de rând.

 La 28 septembrie 1467, Regele Matia a acordat proprietarului Ștefan Kolb, (căsătorit cu Ursula Méhffi, fiica fostului proprietar, decedat între timp) și casei sale natale un privilegiu, scutindu-l de toate taxele și impozitele aferente. Astfel, casa a supraviețuit valurilor de demolare, spre deosebire de majoritatea caselor medievale din centrul Clujului. La începutul secolului al XVII-lea, casa a fost cumpărată de către unul dintre consilierii orașului, Gáspár Kovács, ceea ce a iscat discuții aprinse cu privire la privilegiul scutirii de impozite, acordat de Matia. Principele Gheorghe Rákóczi al II-lea a confirmat în 1649 privilegiile nu numai pentru casă, ci și pentru proprietarii dintotdeauna ai imobilului.

 În anul 1740, orașul a cumpărat casa de la ultima proprietară (Borbála Joó), iar cultul casei natale a regelui Matia s-a estompat treptat, imobilul devenind în timp „casă de tranzit”, locul în care deținuții erau ținuți sub pază până erau transportați mai departe,  dar şi spital militar.

În 1887, împăratul Franz Iosif în vizita sa la Cluj, remarcând starea jalnică a imobilului a donat 400 de forinți pentru realizarea unei plăci din bronz care să fie amplasată pe casă, pentru a cinsti memoria marelui rege Matia. Concepută de arhitectul Lajos Pákey și realizată de sculptorul György Zala, placa a fost dezvelită la 2 septembrie 1889, deși pe placă figurează anul 1888.

 Restaurarea casei a început în 1889, arhitectul László Gyalus refațadizând clădirea fără însă a ține seama de aspectele sale gotice și renascentiste. Societatea Carpatină Ardeleană a primit în administrare clădirea pentru amenajarea unui muzeu etnografic. Colecția muzeului a ajuns la peste 7.000 de piese. În 1925, colecția Muzeului Istoric și de Relicve ce privea Revoluția de la 1848-1849 este mutată în Casa Matia, pentru ca în 1935, atât Muzeul Societății Carpatine Ardelene, cât și cel dedicat revoluției să fie evacuate din acest spațiu.

 În anii 1942-1943 s-a demarat o nouă restaurare sub conducerea lui Károly Kós, iar casa a primit un aspect apropiat de cel original. În 1945 aici a funcționat Colegiul Zsigmond Móricz care sprijinea și promova tinerii talentați, dar care nu dispuneau de suficiente resurse materiale pentru a se instrui în domeniul artistic, pentru ca din 1950 imobilul să devină sediu al Institutului de Artă (Azi Universitatea de Artă și Design).

 Expoziţia de fotografie Casa Matia – o comoară a Clujului poate fi vizitată la Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbană, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, tema centrală a acestei ediţii fiind Anul Jubiliar Matia Corvin. Sunt marcaţi 575 de ani de la naşterea regelui Matia şi 560 de ani de la urcarea sa pe tron. Vivat Mathias!

Ultimele postari ale lui Dr. Ancuta-Lacrimioara Chis (vezi toate)

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Mai Multe

More article