Poveşti din ClujClujul vintageGrădina Botanică – oaza Clujului

Grădina Botanică – oaza Clujului

Ideea amenajării la Cluj a unei grădini botanice de mari dimensiuni a aparținut profesorului de botanică Aladár Richter care a convins autoritățile publice să achiziționeze grădinile aflate pe dealul Hajongard, între străzile Republicii și Pasteur. Izbucnirea Primului Război Mondial a stopat planurile de amenajare, dar în 1920, profesorul Alexandru Borza (al cărui nume îl poartă azi grădina) a început amenajarea, astfel că în 1925, aceasta a fost deschisă publicului.

Plante din vechea grădină a muzeului au fost transplantate aici, a fost construit Turnul de apă și bazinul plantelor de apă. Figurile mitologice din bronz realizate de Ede Mayer, care se aflau în trecut pe timpanul clădirii centrale a Universității au fost amplasate pe insula bazinului și la colțul aleilor.

Grădina Japoneză are 27 de construcții specifice și curiozități, Grădina Romană deține sarcofage din piatră autentice provenite din vechiul oraș Napoca, dar și amenajări florale specifice grădinilor patriciene, în timp ce sistemul de sere care se întinde pe 3.500 m² adăpostește de la palmieri la minunate aranjamente mediteraneene.

O amenajare recentă este sectorul destinat persoanelor cu deficiențe de vedere.

Muzeul Botanic a fost construit între 1930-1935 conform planurilor arhitectului Ioan Ivașcu și a fost inaugurat în 1937 în prezența Regelui Carol II. Herbarul Grădinii Botanice, însumând peste 750.000 de coli cu plante presate este cel mai mare și mai important din țară, pe baza acestuia întocmindu-se monumentala lucrare în 13 volume („Flora României”) în care sunt descrise caracterele botanice ale tuturor speciilor de plante care cresc pe teritoriul României.

Grădina Botanică era în trecut locul preferat de întâlnire al tinerilor îndrăgostiți, iar clujenii de toate vârstele și-au făcut un obicei de a merge periodic în Grădina Botanică pentru a admira mai cu seamă spectacolul florilor de sezon ale căror culori și texturi impresionează an de an.

Fiind întinsă pe 14 hectare și aparținând Universității „Babeș-Bolyai”, aceasta este una dintre cele mai frumoase și mai dotate grădini botanice din Europa Centrală.

Aflată în vizită la Cluj în anul 1996, regina Ana, însoțită de câteva persoane a vizitat Grădina Botanică, iar gestul unei femei în halat și cizme de cauciuc care lucra la amenajarea unei porțiuni din grădină a sensibilizat prin îndrăzneală: în momentul în care regina a trecut pe lângă ea, aceasta a luat o floare și i-a dăruit-o.

 

Mai Multe

More article