Aflate pe cale de dispariție, relicve ale perioadei comuniste mai pot fi văzute pe străzile Clujului. Vechile înscrisuri cu numele localului respectiv sunt lipsite de fantezia occidentală a publicității, acestea fiind realizate uniform în toată țara și având un rol strict informativ. Deși trecem pe lângă aceste semne ale unei epoci dispărute, nu realizăm de ce există o firmă pe care scrie mare „Pâine”, dar în magazin se vând telefoane. Totuși aceste rămășițe conferă fiecărui loc un aer pitoresc.
Ceea ce ne mai amintește azi de viața socială de altădată sunt tablele cluburilor de pe lângă marile întreprinderi. Fiecare club avea menirea de a oferi oamenilor muncii posibilitatea de a petrece timpul liber într-un mod plăcut, pentru ca aceștia să interacționeze în cadrul unor evenimente culturale pentru amatori. Dansuri populare, brigăzi artistice, muzică ușoară erau activitățile cele mai frecventate. Astfel de locații purtau nume neaoșe muncitorești: Lemnul, Victoria sau Armonia. Evenimentul vedetă al acestor cluburi era „Joia tineretului”. În anii ‘60, cluburile muncitorești se bucurau însă și de prezența unor reprezentanți de seamă ai jazzului românesc: Johnny Răducanu, Jancsi Kőrössy sau Piti Vintilă, a căror prezență oferea o notă mai elevată acestor serate.
Farmacia aflată la parterul Palatului Széky (Str. Barițiu colț cu Str. Horea) păstrează același profil încă de la construirea edificiului (1893). Și în perioada comunistă a fost tot farmacie, firma luminoasă păstrându-se din anii ‘60. O dată cu restricțiile la curent impuse în anii ‘80, firmele luminoase n-au mai fost vizibile noaptea, astfel că orașul a fost văduvit de imaginea feerică a magazinelor luminate, a firmelor vizibile și a romantismului vieții de noapte din centru. Micile obiecte rotunde aflate lângă magazinele mari din zona centrală sunt de fapt vechile întrerupătoare la care erau legate vitrinele și firmele luminoase. Când se lăsa seara, un angajat al Primăriei avea datoria de a da viață acestor spații comerciale. Acel „Helios” al administrației locale pornea cu o cheie specială instalația de curent, iar în zorii zilei mergea din nou pentru a o stinge.
Restricțiile și intimidările erau un apanaj al acelei perioade, Miliția prezentând pe panourile plasate în cele mai populate zone cazurile de mici găinării, persoane din zonă atenționate sau acuzate de delicte (prostituție, furt, abandon), dar și mențiuni privind conduita civică.
Din magazine alimentare (Dorna), de cadouri (Elegant), de pâine, ziare sau cinema au rămas doar firmele prăfuite anunțându-ne că au existat odată, acum având cu totul alte destinații. Loteria Română s-a reinventat, adăugând înscrisurilor din perioada comunistă un firmament nou, cu leduri.
„Strălucirea” de odinioară o mai păstrează cunoscutul hotel din centrul Clujului, Melody. Ledurile au luat și aici locul vechilor becuri și neoane, dar este interesant că noii proprietari nu au schimbat vechile structuri cu numele hotelului, aflate pe acoperiș.
„La trei ursuleți”, magazin de tricotaje pentru copii, avea un corespondent dulce, cofetăria „La trei iepurași”, aflată pe Str. 21 Decembrie. Ursuleții de pe Str. Ferdinand ne zâmbesc și azi ruginiți și fără strălucire.
Frumos, romantic…