Până la un punct, viața ne este ghidată de călăuze cu putere decizională.
Așa că, părinți, familie și profesori, ne ancorează în conformismul urmăririi unor trasee bătătorite în dezvoltarea noastră, tocmai pentru a ne putea încadra în binecunoscutele tipare sociale.
Cu toții experimentăm, mai devreme sau mai târziu, libertatea și plăcerea momentelor decisive personale, privind cum busola destinului începe să indice ASUMARE și COORDONARE INTERNĂ pentru rezultate exterioare, iar Valentin Kiss, cunoaște, pe lângă asta, și utilitatea unui Plan B, pentru direcții către satisfacția unei vieți trăite cu sens.
–CEI MAI DE SUCCES OAMENI, SUNT CEI CARE SUNT BUNI LA REALIZAREA PLANULUI B– James Yorke
Se întâmplă adesea, ca viața să ne condiționeze și să ne dea planurile peste cap, făcându-ne să credem că totul decurge în defavoarea noastră, ca, mai apoi, privind în urmă, să ne dovedească contrariul.
Pe Valentin Kiss, cercetător și om de știință, desemnat Studentul Anului, ca fiind primul student de etnie rromă ce câștigă acest premiu oferit de Liga Studenților Români din Străinătate, îl putem considera un om de succes, atât din perspectiva crezului lui James Yorke, cât și datorită tuturor realizărilor personale de până acum, ce îi stau mărturie.
Deși succesul poartă o însemnătate diferită pentru fiecare, există acțiuni minore generale, care conturează ideea de succes– de la depășirea unor momente relaționale dificile, închegarea unor prietenii ce te inspiră, curajul în abordarea fermă a situațiilor conflictuale, menținerea unui ritm constant în acțiune, crearea unui PLAN B pentru realizările la nivel macro, dorința de a contribui la bunăstarea ta și a celorlalți, adaptabilitatea în contexte sociale, asumarea provenienței și fundalului familiei din care facem parte, toate, sunt bucăți din mozaicul ce definește SUCCESUL, iar Valentin Kiss, le-a bifat pe toate.
–ARTISTUL CU PLANUL B pe șevalet–
Orice creion pe care îl lua în mână, contura cele mai spectaculoase imagini grafice, iar talentul său înnăscut se reflecta în originalitatea ideilor și în abordările sale personalizate, ce erau evidente în toate desenele sale.
Un vizionar încă din școala generală, Valentin Kiss a simțit încă de pe atunci un soi de dezacord între talent și dorință, așa că îi trecea prin gând necesitatea unui PLAN B, în cazul în care talentul nu îl va purta în contextul imaginat.
Răscruci, nu este doar un sat de pe harta Clujului, ci locul din care Valentin pornea în explorarea vastității și diversității lumii, descoperind în sine, un potențial nemărginit, neafectat de prejudecățile și limitările mentale ale altora.
Întrucât talentul nu i-a fost instrument suficient pentru a intra la Facultatea de Artă și Design, își crease un back-up plan, acesta fiind chiar unul dintre principiile sale, încă din perioada adolescenței.
|Indiferent de ce faci în viață, trebuie să ai un PLAN B, chiar și atunci când depinzi de condiții externe– Valentin Kiss
Așa că, plăcerea de a fi în natură, împletită cu înțelegerea funcționării ecosistemului și descoperită în liceu prin studiul cu interes al biologiei, l-au poziționat pe calea planului B, făcându-l să devină astfel, student al Facultății de Biologie și Geologie, specializarea Biologie Ambientală.
–PLUTEȘTE DREPT ÎNAINTE, ȘI DACĂ PĂMÂNTUL PE CARE-L CAUȚI NU EXISTĂ ÎNCĂ, FII SIGUR CĂ DUMNEZEU ÎL VA CREA ÎNTR-ADINS PENTRU A-ȚI RĂSPLĂTI ÎNDRĂZNEALA–
Îndemnul reginei Izabela către Cristofor Columb, avea să se plieze pe traseul vieții lui Valentin.
Așadar, intrarea în regim de taxă, l-a ambiționat să plutească înainte, iar din semestrul al doilea, el devenise cu merit deplin, student bugetar.
Simțea cum, prin focusarea conștientă, idealul i se transformă în realitate tangibilă, fără vreo magie necesară.
Acțiunile constante de studiu și interesul său pentru activitățile extracurriculare, i-au arătat o altă perspectivă ce i-au permis expandarea personalității și poziționarea sa în diverse cercuri, ajungând să se implice în proiecte complexe, precum cel de la Colegiul Studențesc de Performanță Academică, unde a utilizat abilitățile de coordonator de echipă, fiind director de proiect.
În această poziție, a acumulat experiența interacționării cu studenți din sfera altor specializări, făcându-l să aprecieze diversitatea caracterelor și contribuția pe care fiecare viziune diferită, o poate aduce într-un proiect.
Drumul pe care a pășit, l-a făcut să înțeleagă utilitatea de a fi sociabil și a se adapta, caracteristică necesară cooperării dar și acceptării opiniilor indivizilor, el însuși provenind dintr-un mediu în care existau o sumedenie de prejudecăți, fiind astfel un exemplu pozitiv, ce sparge stereotipurile etnice.
Prin perseverență și setarea unui țel clar, de a aduce contribuție la cursul științei, el reușește să îndepărteze clișee sociale, ce implică rromii, iar 2019 a fost anul ce i-a răsplătit capacitatea de adaptabilitate și persuasiune, prin premiul Excellentia, oferit de UBB, pentru toate performanțele remarcabile în domeniu.
2021– PE CĂRĂRI DARWINIENE
Ce a ajuns să aibă în comun Valentin Kiss cu naturalistul Charles Darwin?!
Privilegiul de a explora fauna excepțională din GALAPAGOS, ce abundă în diversitatea speciilor, precum și sedimentarea unor informații valoroase cercetărilor științifice, prin toate proiectele realizate în parteneriat cu Institutul de Speologie Emil Racoviță.
|Pentru mine, excelența, este mai mult decât o distincție, înseamnă de fapt, puterea de a te adapta diferitelor situații și o confirmare că, se poate orice, dacă există intenție. Etnia rromă, capătă o altă valență, dacă putem oferi exemple pozitive.- Valentin Kiss
Prin trăirile și interacțiunile de până acum, concluzionează că, oportunitățile nu apar de nicăieri, ci, ni le creăm singuri și că lumea noastră, umană, este, cu certitudine, o lume mult mai blândă decât cea observată în natură, prin cercetările sale, unde competiția din regnul animal este și mai acerbă.
Ne invită la a ne explora țara, cu bucurie, asumare și curiozitate, menționând că România se situează printre primele locuri ale țărilor cu un habitat generos și cu cele mai multe plante variate pe metru pătrat, făcând-o să fie, incontestabil, de apreciat.
|Natura și ce înțelegem prin ea, este un termen foarte relativ. Odată cu degradarea continuă a mediului, pragurile sau normale acceptate de societatea în care trăim pentru condițiile de mediu sunt în mod continuu coborâte.
În absența informațiilor din trecut și cum era percepută natura la momentul respectiv, membri fiecărei noi generații acceptă situația în care au fost crescuți, ca fiind normală. Prin urmare, natura își schimbă înțelesul de la o generație la alta.
Pentru mine, NATURA înseamnă ECOSISTEME FUNCȚIONALE, ale căror funcții aduc un BENEFICIU comunităților locale de oameni. Gândul la natură, îmi aduce aminte de imaginea peisajelor culturale din Răscruci, ce va fi mereu prezentă, indiferent de peisajele pe care le voi explora.-Valentin Kiss
Drumul său continuă, prin gesturi și acțiuni memorabile, imortalizând în cercetările sale, scenarii ale unui întreg univers.
Până data viitoare, gânduri senine.
Gyorgydeak Patricia©
- Bilet spre MARTE, prin FICȚIUNE - 10 sept. 2024
- Perioada de Probă: O Fereastră de Oportunități și Provocări - 20 aug. 2024
- Cum Influențează Preavizul Viitorul Tău Profesional? - 15 iul. 2024