Pentru că actorului îi șade bine pe scenă, premiera uneia dintre piesele sale l-a făcut să fie din nou acolo, odată cu încetarea aspectelor sociale care, pentru o perioadă, au făcut ca, atât artiștii, cât și publicul, să fie departe de scenă.
Dacă treci prin centrul orașului, îl vezi peste tot.
Afișele Teatrului Național din Cluj-Napoca, îi sărbătoresc prezența actorului și regizorului SORIN MISIRIANȚU, prin nenumăratele piese variate în care îl putem întâlni.
Parte din contribuția la buna noastră dispoziție au rămas unele dintre cele mai vechi forme de divertisment, și anume, piesele de teatru.
Un actor desăvârșit, prin talentul și acțiunile sale culturale plurivalente, ne permite să-i descoperim părți din mozaicul uman ce îl înfățișează.
Actor, regizor, prezent la discursuri Tedx, la diverse show-uri tv, pe scene naționale și internaționale, Sorin Misirianțu ne surprinde de fiecare dată, cu umor și poftă de viață. O parte din el, și în cele ce urmează…

|Sorin, cum te găsește 2022? Cum se metamorfozează personalitatea ta odată cu diversitatea experiențelor creionate an de an?
Ești fericit? Dă o formă, un miros, un gust și un sunet, FERICIRII.
S.M. Credința în Dumnezeu e o credință în binele suprem.
Sunt recunoscător pentru CEEA CE SUNT și pentru CINE SUNT. Și pentru darul suprem, viața. Viața trăită în conexiune cu divinitatea e o viață fericită.
Parfumul persoanei iubite, gustul vieții și râsul fetiței mele, au un potențial imens în calea spre fericire…
|Descriindu-te ca substantiv, ești ACTOR, dar, cum te-ai descrie ca verb?
S.M. A fi, sau a nu fi…
|Ce înseamnă la nivel personal și profesional cariera de actor, regizor și profesor? Cum se reflectă ineditul din cariera ta? – locuri, trăiri, explorare.
S.M. A fi actor poate fi plictisitor sau de-a dreptul fabulos. Depinde ce alegi. Poți să alegi să ai câteva roluri, pe care să le bifezi ca un funcționar artistic și puține întâlniri artistice, sau poți să iei viața în piept și să explorezi zone în care nici nu-ți imaginai că o să ajungi. Am ales a doua variantă. Spectacolele noastre au ajuns în Canada, Cuba, Germania, Anglia, Franța, Suedia, Belgia. Am cunoscut oameni de mare calitate artistică, intelectuală, umană. Prin ei ne-am redefinit ca artiști, ca persoane.
|Cum te afectează circumstanțele externe și în ce măsură te-au făcut să alegi să devii un învingător?
S.M. Vrem să fim învingători, dar nu e suficient.
Viața e vis, spunea Calderon de la Barca. Suma experiențelor și întâlnirile pe care le-ai avut ca om și ca artist sunt decisive. Visează! Și acționează!
|Ce adori la publicul tău?
S.M. Loialitatea. Credința că nu-i dezamăgesc. Bucuria pe care o au din întâlnirea cu mine și cu creațiile mele. Suntem una…
|Cât timp durează tranziția dintre Sorin Misirianțu și personajele pe care le ai de interpretat? E ușor să te desparți de ele și să reintri pe făgașul cotidianului?
S.M. Mă desprind de personajele mele imediat după ce s-a tras cortina.
Am capacitatea de a mă dedubla.
Îi port pe spectatori în cele mai nebănuite locuri și stări și apoi revenim, după aplauze, la normalitate. În cotidian. Dar, cu amintirea de neșters a acelei experiențe unice și irepetabile trăite împreună. Chiar dacă actul artistic se repetă, conexiunea actor-spectator e unică.
|Ce elemente te inspiră în spectacolele tale, în calitate de regizor?
S.M. Conexiunea cu necunoscutul, cu explorarea vieții, a interiorului nostru.
Noi am venit pe lumea asta să ne desăvârșim. Ca oameni, ca artiști.
Mă inspiră viața, în creațiile mele, după cum mă inspiră și neantul, necuvântul, necuvântătoarele, tradițiile și credința omului în Dumnezeu.
|Edison afirma că dacă noi toți am face lucrurile de care suntem capabili, ne-am uimi și pe noi înșine. Este uimirea, din această perspectivă, o constantă în viața ta?
S.M. Teatrul e uimire. Arta e uimire. Sculpturile lui Michelangelo sunt o uimire perpetuă, picturile lui Van Gogh, Modigliani, Lautrec etc sunt o uimire. Uimirea nu e o constantă în viața mea, dar mă atinge adiacent și-mi mișcă simțirea.
|Pentru ce simți recunoștință?
S.M. Pentru cadourile pe care le-am primit de la Univers, pentru persoanele dragi din viața mea, pentru posibilitatea de a bucura oamenii prin ceea ce fac. PENTRU VIAȚĂ.
|Se afirmă constant că trăim într-o Eră a Anxietății- o perioadă a lipsei unui echilibru și a unei armonii interioare. Împărtășește câteva dintre metodele prin care te focusezi și îți direcționezi atenția înspre obținerea liniștii în gânduri, pentru a eficientiza puterea ce stă în clipa prezentă, spre crearea unei mecanici de tip cauză-efect-rezultat.
S.M. Nu există o metodă universală pentru a face asta.
Unii apelează la tehnici de meditație tibetană, alții fac yoga, alții se conectează la Isus Cristos.
Există mai multe cărți, tehnici pentru a ajunge la această stare. Dar cea mai importantă, cred eu, e conectarea cu sinele nostru interior, cu instinctul nostru.
Noi am primit acest CADOU MAGIC, INSTINCTUL, pe care ni l-am alterat în timp prin LIPSA DE ÎNCREDERE. În Dumnezeu, dar mai ales ÎN NOI.
|Ai fost și tu copil cândva…Cu ce „gusturi” asociezi COPILĂRIA?
S.M. Cu gustul fericirii, al protecției familiale, divine, cu lipsa grijilor de orice fel, cu inocența și cu puritatea.
|Inspirația e prezentă în viața celor ce doresc evoluția. Două titluri de cărți ce ți-au inspirat călătoria până în acest moment.
S.M. Hristos răstignit a doua oară, de Nikos Kazantzakis și 20 de ani în Siberia, de Anița Nandriș Cudla, carte pe care am dramatizat-o pentru un spectacol montat la Teatrul Național București.
|În afară de scenă, există un alt loc preferat din Cluj-Napoca?
S.M. BELVEDERE – pot să privesc de sus la propriu măreția și frumusețea orașului nostru. Și să cad în reverie.
|Se spune că, prin asemănări ne conectăm, din diferențe învățăm. Ce adună laolaltă oamenii?
S.M. Greutățile, suferința, bucuria, credința.
|Deși ești un generator de zâmbet, și tu, la rândul tău, ai nevoie de „licurici” care să aprindă scânteia energiei bune. Ce contribuie la buna ta dispoziție?
S.M. Oamenii deștepți, cultivați care știu și pot să râdă cu sufletul!
|What’s next?!
S.M. Only God knows!
Până data viitoare, să ne revedem, cu aceleași gânduri senine, atât pe scena vieții, cât și a teatrului.
Gyorgydeak Patricia©
- Bilet spre MARTE, prin FICȚIUNE - 10 sept. 2024
- Perioada de Probă: O Fereastră de Oportunități și Provocări - 20 aug. 2024
- Cum Influențează Preavizul Viitorul Tău Profesional? - 15 iul. 2024