Zilele se grăbesc să devină luni și ani, iar noi, le privim adesea ca și cum nu ne-ar aparține în totalitate.
Uneori, pare că ar exista un soi de hoț invizibil care fură tot ce avem mai prețios, pe lângă sănătate, și anume ‒ TIMPUL. Și așa se face că, dorințe, planuri și visuri rămân sechestrate într-o cutie ce ar fi putut să devină comoară, dacă le-am fi răsfățat cu timp.
Însă, în întâmpinarea pașilor grăbiți și a imposibilității de a materializa structuri sufletești nobile, vin persoane creative, vizionare, care inspiră prin ceea ce sunt și fac, reamintindu-ne să ne repoziționăm busola internă spre propria noastră desăvârșire, prin disciplină, încredere, curaj, perseverență și expunere.
Aceste persoane sunt alchimiștii care știu cum să transforme realitatea prin creativitate, aducând astfel valoare societății și contribuind totodată la evoluția umană.
| Câteodată, singurii realiști, sunt visătorii. ‒ Paul Wellstone
Milán Vorzsák este una dintre persoanele ale cărui prezență este îmbibată cu energie creativă, ce prețuiește și eficientizează fiecare particulă de nisip care se scurge în partea de jos a clepsidrei ‒ timpul.
Un visător, cu o personalitate pragmatică și complexă, inspirațională, profesor de limba engleză, el își reflectă talentul prin diversele acțiuni adiacente funcției, și anume, editor la revista școlii, unde se publică în 4 limbi străine, și scriitor în limba engleză.
Endless Mars este volumul ce face parte dintr-o triologie științifico-fantastică care se poate citi și ca trei romane de sine stătătoare, cu povestiri separate.
Deși un roman SF la un nivel avansat de limba engleză, temele existente sunt de actualitate, iar personaje puternice, strategice, „din altă lume”, experimentează parte din provocările noastre pământești cotidiene: păreri divergente, fragmentarea societății în grupuri, capacitatea de adaptare și utilizare a cunoștințelor deținute, rezistența în ciuda presiunilor, spiritul de echipă, dedicarea înspre atingerea unui scop, lipsa timpului, eșecul, precum și dorința de succes. O lume fascinantă redată într-o capodoperă științifico-fantastică.
Autorul inspiră prin gestionarea timpului înspre conturarea viziunilor, pentru a ne trăi viața cu sens și în acord cu calitățile noastre, reușind astfel să explorăm diversele fațete ale diamantului care suntem.
Indiferent de natura lor, cărțile rămân farul ce luminează colțuri necunoscute ale intelectului și drumul dezvoltării noastre personale, relaționale și chiar financiare.
Cu Milán despre găsirea timpului pentru a face ceea ce îți place, scrierea unei cărți, valori umane, sindromul impostorului, viziune, disciplină în acțiune și încredere în procesul realizării unor momente…
| Milán, este minunat ca un cadru didactic să aibă capacitatea de crea și desfășura și alte activități. Ce v-a condus către scris?
M.V.: Încă de când eram copil, m-au atras cărțile, fantezia. Tata mi-a citit în fiecare seară, iar când am început să pot citi singur, mama mi-a cumpărat o bibliotecă întreagă de cărți care de care mai interesante și variate. Nu cred că aveam zece ani când am scris prima mea “carte”, intitulată “Musafiri din spațiu”, care a ajuns la 11 pagini de caiet înainte de a fi abandonată. De-a lungul perioadei școlare am creat benzi desenate de toate felurile, iar în primii ani de facultate am scris două volume ale unui roman fantastic, încă pe hârtie, cu stiloul. Toate aceste experiențe au fost trepte necesare spre a-mi găsi propria voce artistică. În acest fel, romanul Endless Mars nu este o primă creație a unui stilou neîncercat, ci, sper, o voce matură cu o idee cât se poate de nouă.
| Se spune că elefantul se mănâncă bucățică cu bucățică…Dvs. sunteți cadru didactic și tată.
Cum ați gestionat timpul înspre scrierea unei cărți de așa complexitate? Se aplică acest proverb și în conturarea unei cărți?
M.V.: Exact așa a fost scrisă cartea, bucățică cu bucățică. Când s-a născut primul copil, mi-am dat seama că am zero timp liber fizic, între scutece, mâncărică, somnic, și alte aspecte ale circului miraculos pe care îl poate crea un nou născut. În schimb, deoarece toate aceste activități erau mai mult mecanice, creierul îmi era în vacanță, prin urmare am decis să folosesc acest timp liber pentru a-mi imagina acțiunea și personajele unui roman, activitate care mă ducea departe de stresurile vieții cotidiene. Am început să îmi scriu ideile într-un caiet, și după un timp, s-a conturat acțiunea primului volum.
| A existat o documentare temeinică în privința realizării unui roman sau v-ați lăsat ghidat de viziune și inspirație?
M.V.: Înca din prima clipă mi-am propus să includ în această carte multe fapte interesante, cum ar fi aspecte geografice ale planetei Marte, efectele gravitației reduse ale acestei planete asupra unei potențiale specii indigene, elemente de astrofizică de ultima oră, fizică teoretică etc. Am făcut asta pentru că apreciez romanele care, pe lângă aventura propriu-zisă, îmi îmbogățesc cunoștințele științifice.
| Cartea reflectă cunoștințe impresionante despre fizică/știință. De când este această pasiune pe care ați dorit să o reflectați în carte?
M.V.: De mic copil m-a interesat, ca pe oricine tânăr, spațiul interstelar, evoluția, tot ceea ce aparține de explorarea spațială. Toate elementele astrofizice din carte sunt doar fapte interesante, care adaugă la pachetul pe care cititorul îl primește când interacționează cu acest roman, de exemplu, explicarea formulei E=mc2 paralel cu aventura pe care o trăiește. Toată fizica din carte este explicată de către protagoniști într-un mod simplu și interesant, pentru că mi se pare important ca oricine să poată înțelege cu ușurință fizica teoretică a motorului supraluminic explicat în carte, fără să aibă cunoștințe prealabile în acest domeniu. Scopul meu a fost să stârnesc curiozitatea cititorului, fie el chiar un copil de 10 ani.
Doresc de asemenea să subliniez că sunt doar un pasionat; nu sunt de profesie fizician/ om de știință, prin urmare, ce regăsiți între paginile acestei cărți ar putea stârni dezbateri între specialiști. Vreau totuși să cred că am făcut o treabă destul de bună în ceea ce privește fantezia….
| Care este știința în spatele acțiunii?
M.V.: Endless War încearcă să proiecteze improiectabilul: motorul supraluminic. Este un fapt științific că în Univers, nimic nu poate întrece viteza luminii. După teoria lui Einstein, dacă mergi cu jumătate din viteza luminii și pornești o lanternă, lumina acesteia tot nu va trece de viteza luminii, deci nu se adaugă vitezei inițiale încă o viteză a luminii. Endless War concepe acest fapt drept cătușele Universului pe viața inteligentă. Ea trebuie să spargă aceste cătușe, ca să își salveze rasa prin mutarea populației planetei într-un alt sistem solar. Asta, după o aventură pe planeta Pământ de acum 3.8 miliarde de ani, prin care aflăm multe fapte interesante despre condițiile de pe Pământul precambrian, și efectele unei gravitații triple asupra corpului.
În ceea ce privește știința supraluminică, chiar m-am documentat profund și mi-am imaginat o metodă care ar putea, în mod științific, să spargă bariera vitezei luminii. Doar că ne-ar trebui o explozie a unei supernove învecinate, o gaură neagră în centrul motorului proiectat, masă negativă, adică multe elemente ale astrofizicii teoretice. Sper să fie o lectură interesantă pentru orice minte curioasă.
| Cum au luat naștere aceste personaje? Reflectă ele personalități ale societății moderne?
M.V.: Personajul principal este Endless War, o creatură cvasi-nemuritoare, care conduce rasa ei marțiană de acum 3.8 miliarde de ani, de la începuturile preistorice ale speciei, de-a lungul unei istorii tumultoase, până la un nivel de civilizație care ar putea face posibilă realizarea motorului supraluminic. Ea este un fel de zeitate pentru poporul ei, fiind de-a lungul istoriei vraci, împărăteasă, președinte, om de știință, tot ceea ce rasa ei are nevoie să fie. În acest mod, ea este într-un fel femeia modernă, capabilă, independentă, curajoasă.
În ceea ce privește personajele masculine, geniul adolescent Dust și puternicul Iron reprezintă cele două aspecte clasice ale bărbatului: inteligența și forța, separate în două corpuri diferite.
| Există valori solide în structura personajelor. Care sunt câteva dintre valorile pe care le regăsim în contextul relațiilor și poveștii?
M.V.: Interacțiunea dintre Endless War și cele două personaje principale masculine arată valorile despre care nu avem voie să uităm în orice relație. Cei trei se acceptă cu toate neajunsurile lor, se iubesc, se tachinează, se contrazic, se ceartă, dar se susțin și se ajută reciproc, chiar și în momentele în care toată lumea este împotriva lor, chiar și împotriva voinței celuilalt. Acestea sunt valorile pe care doresc să le subliniez ca fiind indispensabile vieții inteligente, indiferent de planeta pe care ar evolua.
| Este intrigant și misterios ‒ o figură feminină lider. Ce v-a făcut să alegeți o figură feminină lider și nu una masculină?
M.V.: Endless War este într-un fel avatara lui Dumnezeu, adica al personajului Father War, esența vie a planetei Marte, așa cum personajul Endless Earth din volumul precedent este fiica lui Father Earth, esența planetei noastre. Cele două povestiri sunt de sine stătătoare, însă ce leagă cele două romane este legătura dintre aceste personaje: cum Dumnezeu este intrinsec masculin, mi s-a părut important să aibă un personaj feminin alături de El, un fel de Mama Natură. Cei doi, împreună, proiectează evoluția și civilizația, precum doi părinți care își ghidează copiii.
| Cât de important a fost rolul, susținerea și încrederea lui Iron în capacitățile și viziunea lui War? Mai avem nevoie de susținere într-o lume modernă?
M.V.: Iron parcurge un drum de dezvoltare personală, de la un învățăcel ajunge să fie adjunctul de nădejde a reginei. Susținerea și încrederea liderei mitice Endless War este esențială pentru el la începutul acestui drum, iar pe parcurs Iron începe să dea înapoi tot ce a primit, susținerea lui devenind esențială pentru o regină din ce în ce mai disperată. Putem spune că nici unul dintre cei doi nu și-ar putea îndeplini menirea în viață fără ajutorul celuilalt. Se spune că pentru avea încredere în tine, mai întâi altcineva trebuie să creadă în tine. Acest adevăr nu se schimbă nici pentru o lideră a lumii de 200000 de ani. De fapt, de-a lungul istoriei, regina întotdeauna se înconjoară cu cele mai capabile persoane din fiecare generație, pentru că știe că are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi.
Da, progresul necesită muncă de echipă.
| Pe ce planetă sau în ce nouă locație ne veți purta imaginația în ultimul roman din trilogie?
M.V.: Romanul Endless Mars este al doilea volum al unei trilogii, dar mi s-a părut important ca toate cele trei romane să poată fi citite și ca povestiri individuale.
Primul volum, intitulat “Endless Earth”, spune povestea personajului cu același nume, proiectanta evoluției pe planeta Pamânt, care vânează planurile motorului supraluminic, prezente în Arhivele Galactice.
Al doilea volum, acesta, intitulat “Endless Mars”, ne conduce într-un trecut îndepărtat al planetei Marte, unde proiectanta civilizației marțiene, Endless War, încearcă să proiecteze motorul supraluminic pentru a-și salva specia de pe lumea ei muribundă.
Al treilea volum, intitulat “Endless Space”, care va apărea anul viitor, va lega cele două povestiri, și va duce personajele principale spre prima conferință a tuturor speciilor inteligente din galaxie. Cu multe aventuri, astrofizică și probleme sociologice, desigur.
| Cât timp a durat să scrieți un volum așa de generos?
M.V.: Primul volum l-am scris în mai puțin de trei luni, dar, după cum am spus, am avut deja ideile principale pentru acest volum, acestea fiind strânse de-a lungul mai multor ani. Scrisul acestui al doilea volum a durat cam o jumătate de an. În timpul zilei, între îndatoririle mele parentale, plănuiam următorul pas, iar seara, după ce copii se culcau, mă apucam de scris. În acest fel, după formularea în gând a ceea ce aveam de scris chiar în timpul activităților zilnice, puteam scrie 2-4 pagini pe seară în nu mai mult de două ore. Asta, dacă nu aveam detalii științifice de inclus, aspecte pe care le analizam în detaliu înainte de a scrie ceva. De exemplu, erau seri în care citeam exclusiv despre topografia planetei Marte, și mă uitam la hărți despre regiunea vulcanică Tharsis și sistemul de canioane Valles Marineris de pe planeta roșie. În ziua următoare, îmi finalizam în gând partea de ficțiune, și seara scriam cum Iron provoca explozii în anumite părți ale acelei regiuni vulcanice ca să creeze supervulcanele pe care azi oamenii le numesc Arsia Mons, Pavonis Mons și Ascraeus Mons.
| Scopul, dincolo de mutarea unei întregi populații ale unei planete pe o lume nouă, este o depășire a propriilor limite. Ce limite personale v-ați depășit dvs. odată cu realizarea cărții?
M.V.: Limitele depășite au fost propriile inhibiții, în primul rând. Nu este vorba despre scrisul propriu-zis, deoarece de mic copil îmi plăcea să creez povești. Restul drumului mă speria însă, și anume căutarea unei edituri, complexitățite unui contract, redactarea, activitățile de marketing, prezentarea repetată a cărții, etc. Ca orice om, mă simțeam jenat să fiu nevoit să îmi fac reclamă singur, să încerc să demonstrez oamenilor de ce ar trebui să își cheltuie bani pentru a citi ce am scris eu. Mi se părea că mă bat singur pe umăr. Dar, mi-am luat inima în dinți dintr-un singur motiv: iubeam personajele pe care le-am creat, și mi-am spus ca le datorez să încerc să le dau viață prin publicarea poveștii lor. Trebuia să le dau o șansă să își găsească drumul spre inimile cititorilor.
| Îmi atrage atenția afirmația ‘Life is war. Make it endless.’ Într-adevăr, uneori viața se simte ca un război. Dar, de ce această dorință, fă-o fără sfârșit..? Ce aduce cuvântul ‘endless’ (fără sfârșit): căutare, dezvoltare continuă de-a lungul vieții, adaptare, curajul de a înfrunta adversități…
M.V.: Da, salutul traditional al acestei rase este ca unul să spună “Life is war”, iar celălalt să răspundă “Make it endless.”
Trebuie amintit că acest cuvânt “war”, adică războiul pentru acești marțieni nu înseamnă conflict între ei, ci efortul neîncetat de a învinge legile fizicii din Univers prin inventarea motorului supraluminic, care le-ar salva rasa de la dispariție. Salutul le reamintește constant, că prin acest război au șansa de a-și prelungi viața rasei lor la infinit (make it endless).
Dar, cum toată cartea este o metaforă care indică conflictul etern al vieții, acest salut este, de fapt, după cum ați ghicit, și un slogan al dezvoltării continue, al curajului de a întâmpina și a învinge dificultățile vieții, oricare ar fi acestea.
| Timpul, o resursă tot mai fluidă și imposibil de gestionat în mod mereu satisfăcător, este amintit aici ca firul roșu al narațiunii. Totul este contra timp, chiar propria existență: ‘all existence is a race against time’. Care sunt recomandările pentru o gestionare eficientă a timpului înspre desăvârșirea potențialului fiecăruia?
M.V.: Într-adevăr, acest volum are și un alt slogan, plasat chiar pe copertă: toată existența este o cursă contra cronometru. Este încă o deviză pentru noi toți, nu pentru o rasă marțiană de demult. Cu toții ne luptăm cu timpul, în viața cotidiană, cât și pe plan existential. În roman, Endless War are sarcina de face o cursă infernală contra cronometru: de a-și aduce rasa de la începuturi, din epoca de piatră, până la un nivel de știință care să facă posibilă relocarea întregii populații într-un alt sistem solar, înainte ca Marte să devină incapabilă de a susține viața. Este o altă metaforă pentru viața noastră, care ni se pare foarte lungă în copilărie, dar care începe să ne strângă de gât pe zi ce trece, mai ales după ce realizăm care este scopul nostru și cât de puțin timp ne mai rămâne pentru a-l atinge.
| De ce doar în limba engleză?
M.V.: Sunt profesor de limba engleză, și pregătesc liceenii pentru examenul Cambridge CAE, un examen de nivel înalt și foarte dificil. Întotdeauna îi îndemn ca în afară de exercițiile din clasă, să citească și cărți în limba engleză, un aspect foarte important pentru însușirea limbii engleze la cel mai înalt nivel. Întotdeauna le spun să aleagă cărți din domeniul lor de interes, altfel nu vor citi.
Eu am încercat să scriu un roman cât mai captivant, ce include, după cum am spus, fapte interesante din știință, biologie etc, plus o aventură științifico-fantastică pe o temă unică, sper. Așadar am încercat să ofer elevilor mei o unealtă pentru învățarea limbii engleze, care poate le-ar face și plăcere. Limbajul romanului este unul sofisticat, cu vocabular și gramatică de nivel înalt, adecvat pentru oricine dorește să își aprofundeze nivelul de limba engleză avansată.
| Per ansamblu, după lecturare, realizăm că este un roman special ‒ de ce îl puteți considera așa?
M.V.: Întotdeauna m-a pasionat istoria, de la începuturi și până în zilele noastre. Citind despre toate perioadele ei și despre toate personajele care i-au influențat cursul, m-am gândit cum ar fi pentru cineva să fi văzut tot parcursul istoriei, pas cu pas, cum ar fi fost ca un singur personaj să fi ghidat parcursul istoriei? Așa s-a născut ideea personajului Endless War. În acest volum găsim și episoade retrospective din parcursul traseului civilizației marțiene, prin jurnalul personal al acestui personaj mitic. Aflăm despre cum a fost aleasă de către Father War la începuturile istoriei, despre războaie de unificare a întregii populații ale planetei, și multe alte aventuri ale ei de pe parcursul istoriei de două sute de mii de ani marțieni de 687 zile.
| Mai gravitează și alte proiecte în jurul acestui concept?
M.V.: După cum am amintit, vorbim despre o trilogie, cu două volume deja apărute, dar este o trilogie a căror volume se pot citi și ca romane de sine stătătoare, pentru că sunt povestiri complet diferite.
Acest al doilea volum este despre cum să clădești o civilizație de la începuturi și cum să o muți în totalitate pe o altă planetă.
Primul volum, intitulat Endless Earth, gravitează în jurul ideii cum că evoluția nu este întâmplătoare, fiecare specie nouă a fost proiectată meticulos de către o inteligență acerbă. Aici am dorit să subliniez că știința și religia nu sunt doi termeni separați, nu sunt aspecte opozite ale înțelegerii creației.
Cum ambele volume explorează originile și parcursul vieții și a inteligenței, este natural ca al treilea volum să deschidă întrebarea înspre întreaga galaxie: ce se întâmplă când viața inteligentă trece de pubertate, și desface blocajul parental al Universului – această limitare a velocității la viteza luminii, care a prevenit-o de la interacțiunea cu alte inteligențe, din alte lumi, înainte de a fi gata mental și spiritual pentru o asemenea experiență.
| Ce cărți v-au răsfățat imaginația în copilărie?
M.V.: Când eram mic, am citit tot ce se se putea numi aventură, de la Karl May la Jules Verne. În adolescență m-am axat mai mult pe romane fantasy și science-fiction. În perioada facultății am studiat toate aspectele literaturii clasice și moderne. Din fiecare perioadă am preferatele mele: copil fiind, îmi plăceau la nebunie nuvelele clasice de fantezie ale lui Robert E. Howard cu personajul său faimos Conan barbarul, aceste povestiri conducându-ne într-o istorie fantastică a lumii dinaintea civilizației noastre. În literatura sci-fi îmi plăceau autorii clasici care chiar îmbinau știința adevărată cu fantezia, cum am încercat și eu să fac. Asimov este pentru mine maestrul incontestabil al acestui gen. Reperul din literatura clasică din punctul meu de vedere rămâne Shakespeare. Mulți zâmbeau și dădeau din mână la facultate, optând pentru ceva mai modern, dar dacă chiar îl citești și nu doar dai din umeri, doar limbajul lui te dă pe spate, personajele, comicul lui – chiar și în tragedii – sunt toate unice. Edgar Allan Poe, Oscar Wilde sunt și ei maeștri ai limbajului, dar din punctul meu de vedere J. R. R. Tolkien îi întrece pe toți. Trebuie să citești operele acestor autori în limba engleză ca să poți aprecia în totalitate geniul lor. Dar acum vorbește profesorul de limba engleză din mine.
| Ați avut momente în care v-a ‘bântuit’ sindromul impostorului?
M.V.: E o întrebare interesantă…
Când autorul nu se simte destul de competent, simte că nu merită succesul. Ei bine, succes ca autor încă nu pot spune că am avut, cât despre a mă simți competent pot spune ca mă simt cât se poate de capabil să scriu în limba engleză – chiar dacă nu este limba mea maternă; pot spune că sunt înzestrat cu imaginație; pot spune că anii scurși până acum m-au format.
Sentimentul pe care îl am când scriu este foarte special. Îmi crează o plăcere imensă să făuresc povestirea, din simplul motiv că scriu exact ce îmi place și doar ce îmi place. Îmi iubesc eroul principal Endless War cu pasiune și am același sentiment de atașament pentru toate personajele: geniul stângaci Dust, bibliotecarul calm Scribe, cântăreața albinoasă cu vocea magică Prime Solo; le creez aventuri, dialoguri, întâmplări cât pot eu de minunate, captivante, interesante; mă bucur pentru ei, trăiesc aventurile lor. Pierd mult timp reformulând câte o propoziție pentru a fi cât mai expresivă; îmi doresc să exprim tot ceea ce sunt ei, cu toate nuanțele lor de caracter. Toate aceste lucruri mă fac să mă bucur de munca mea, dorm liniștit știind că am făcut tot ce îmi stătea în putință să trezesc aceste personaje la viață, și îmi face plăcere să derulez scenele create în minte.
În consecință, nu, acest sindrom al impostorului nu mă bântuie, din fericire.
| Cărui autor i-ați oferi cartea dvs. cu un autograf?
M.V.: E ciudat că aveam pregătit acest răspuns încă de când eram copil?!
Cu siguranță lui Robert E. Howard și lui Asimov, și poate m-aș furișa tiptil și în spatele lui Tolkien, și i-aș șopti: “Maestre, iertați-mă…”
Aș fi mândru să pot sta jos la o scurtă conversație pe temă cu Margaret Weis și Tracy Hickman, creatorii seriei de romane “Dragonlance”, sau cu Robin Hobb, autoarea seriei de fantezie “Ucenicul Asasinului”. E amuzant faptul că D-nei Hobb i-am și scris o scrisoare, acum mulți ani, deoarece eram scandalizat de modul în care și-a terminat, după 25 de ani de scris, seria de cărți cu care am crescut. După aceea m-am mai calmat; mi-am dat seama cât de subiectivă este lumea cărților, a ficțiunii, cât de mult stârnește pasiunea cititorului într-un mod sau altul.
| Regina Endless War deține o sumedenie de informații și este conturată ca o figură puternică, calculată, tenace. Demonstrează dedicarea ei înspre atingerea unui scop individual (capacitatea de adaptare si utilizarea cunoștințelor deținute pentru realizarea unui proiect grandios), dar și comun (colonizarea Pământului sau a altei planete) că un vis merită urmat, indiferent de rezultat?
M.V.: Fără nici un dubiu, ați reușit să sintetizați esența!
Povestea demonstrează exact acest lucru, viața ei este menită să dea un exemplu și celorlalte personaje din roman, și cititorilor.
La un moment dat în carte, Iron îl vizitează pe Scribe pentru că urmează să îndeplinească o sarcină grea, pentru care are nevoie de îmbărbătare. Istoricul îi dă exemplul reginei care a suferit patruzeci de mii de ani de epocă glaciară cu poporul ei încă primitiv, într-un sistem de peșteri, luptând doar pentru supraviețuire în acea lume înghețată, văzând generații după generații ale poporului ei suferind și murind în catacombe insalubre, fără a avea șansa să progreseze cu planul de dezvoltare interstelară pentru rasa ei.
La sfârșitul povestirii, Iron vede problema sa mai mult ca o petrecere cu artificii decât o dificultate.
Dacă ea s-ar fi predat, ar fi renunțat, totul s-ar fi năruit încă în epoca de piatră.
Nicio dificultate nu are voie să ne întoarcă din drum, pentru că scopul ar lua sfârșit în acel moment.
| Câteva rânduri, citate ce reprezintă un punct de reflecție asupra existenței noastre.
M.V.: 1. “Life is war.” “Make it endless.” și 2. “All existence is a race against time.”
Aceste două slogane sunt demne de o reflecție finală, dar eu aș propune alt citat, și anume frustrarea lui Endless War, cuvintele unei conducătoare care ar trebui să fie liderul suprem al științei, cea mai capabilă ființă a lumii ei:
“I wouldn’t be able to comprehend the way the Universe is put together even if someone were to sit down and explain it to me! One does not comprehend things one does not even have words for, or sensory organs to perceive. What I theorize as dark matter and dark energy is not even dark, I am sure, but how does one go about explaining pink to someone colorblind from birth? The eyes of my species do not even perceive the full spectrum of light, how could we go about designing something superior to it? This is hopeless!”
Adică:
„Nu aș fi capabilă să înțeleg modul în care este alcătuit Universul, nici dacă cineva s-ar așeza în fața mea să-mi explice! Nu înțelegi lucrurile pentru care nici măcar nu ai cuvinte sau organe senzoriale cu care să le percepi. Ceea ce eu teoretizez că e materia întunecată și energia întunecată nici măcar nu este întunecată, sunt sigură de asta, dar cum poți explica rozul cuiva daltonist de la naștere? Ochii speciei mele nici măcar nu percep întregul spectru de lumină, cum am putea proiecta în acest mod ceva superior ei? Este fără speranță!”
Concluzionând prin vorbele lui Confucius: ,,Adevărata cunoaștere este în a-ți ști gradul propriei ignoranțe…” ‒ Vorzsák Milán
Așadar, cunoscându-l pe Milán ne reamintim că, prin cei ce scriu, putem accede noi orizonturi, perspective inedite și zone ale personalității noastre ce zac îndesate de potențial.
Cuvintele scrise rămân tezaurul persoanei care a găsit un moment de răgaz pentru a transpune vălul inspirației peste fluiditatea unor clipe efemere, făcându-le astfel să devină eterne.
Győrgydeak Patricia
Volumul Endless Mars este disponibil la: https://www.abelkiado.ro/ro/carte/3647/endless-mars Volumul Endless Earth este disponibil la: https://letras.ro/product/endless-earth-vorzsak-milan-editura-letras/
- Bilet spre MARTE, prin FICȚIUNE - 10 sept. 2024
- Perioada de Probă: O Fereastră de Oportunități și Provocări - 20 aug. 2024
- Cum Influențează Preavizul Viitorul Tău Profesional? - 15 iul. 2024