Poveşti de binePoveşti cu mâncarePredispuși să ne pierdem simțurile?

Predispuși să ne pierdem simțurile?

E vremea răcelilor și a gripelor, iar uneori ne confruntăm chiar și de mai multe ori în sezonul rece cu problemele în cauză. Dacă vorbim despre mâncare, da, acum suntem mai predispuși să ne pierdem simțul olfactiv, parțial sau total, pentru o anumită vreme. Adică acel simț pe care îl folosim pentru a aprecia savoare preparatelor culinare, pentru a face diferența între o mâncare insipidă și una aromată sau care ne face să ne aducem aminte de momentele din preajma sărbătorilor în care în casă predomină mirosul turtei dulci și a cozonacilor.

Multe persoane confundă noțiunile de gust și aromă. Cu ajutorul papilelor putem identifica cele patru gusturi: dulce, sărat, acru și amar. Însă combinațiile infinite de arome ale mâncărurilor sau a oricărui produs pe care îl consumăm sunt percepute prin intermediul receptorilor din mucoasa cavității nazale.

Cauza principală pentru pierderea parțială sau totală a simțului olfactiv în sezonul rece sunt virușii. Astfel, blocarea sau alterarea conexiunilor neuronale prin care se transmit impulsurile responsabile de miros sunt frecvent întâlnite atunci când răcim sau trecem print-o gripă de sezon. De asemenea, orice inflamare la nivelul cavității nazale se va manifesta și cu această pierdere a simțului olfactiv.

Cu toate acestea, capacitatea noastră de a identifica și distinge aromele dintr-un aliment diferă de la o persoană la alta. Spre exemplu, o sinuzită cronică sau o afecțiune neuronală poate limita simțul olfactiv, iar la polul opus, antrenarea acestuia va duce la performanțe specifice întâlnite în special la degustători.

Deși în majoritatea cazurilor pierderea mirosului apare pentru scurte perioade de timp, în cazul unei afecțiuni ireversibile consecința poate fi traumatizantă. Aromele din alimente sunt responsabile de unicitatea lor, iar când gătim acasă niciodată un preparat nu va fi identic cu altul. Se pot asemăna, dar nu vor fi la fel în totalitate din acest punct de vedere. Dacă ne raportăm la produsele obținute industrial, aromele sintetice pot fi folosite în cantități precise și sunt mereu aceleași. Luați exemplul băuturilor carbogazificate: deși au culori diferite, băutura A se poate distinge de băutura B doar datorită aromelor specifice din rețete (care sunt secrete).

Perioadele trecătoare din an când ne confruntăm cu alterarea simțului olfactiv pot duce de cele mai multe ori la lipsa apetitului, în cel mai bun caz. Majoritatea mâncărurilor nu transmit mare lucru, nu percepem nimic special, iar tot ce simțim e doar o textură și unul sau o combinație din gusturile de bază amintite mai sus.

Datorită impactului semnificativ pe care îl are asupra sănătății noastre și a stilului alimentar, subiectul capacității olfactive este pe larg dezbătut de către experți. Vestea bună este că pierderea sau alterarea ei în cele mai multe cazuri e temporară în sezonul gripelor și a răcelilor și nu există motive să ne facem griji. Cu toate acestea, pot exista și probleme mai grave care necesită cu prioritate investigații medicale.

Mai Multe

More article