Poveşti de binePoveşti cu mâncareIdei pentru o toamnă savuroasă

Idei pentru o toamnă savuroasă

Culorile anotimpului sunt tot mai pregnante în mai toate locurile în care natura și-a pus amprenta. Pământul e pregătit, grânele sunt sădite, iar după cum spunea I.L. Caragiale, „monșerii fac ce fac și se împaltonează până în călcâie”. Acum este momentul perfect să profităm de roadele sezonului și să pregătim mâncăruri savuroase, colorate și bineînțeles pline de vitamine.

Dacă e toamnă, e portocaliu, asta înseamnă dovleci. Dar și sfecla roșie poate fi o alegere excelentă pentru preparatele noastre, iar la desert, merele proaspete, acrișoare sunt opțiunea perfectă pentru prăjituri. Dieta din această perioadă, care ar trebui să cuprindă produse cât mai colorate, are rolul de a ne pregăti pentru sezonul rece.

Trebuie să recunoaștem că vremea grătarelor s-a cam terminat. Locul lor este luat de tocanele fierbinți sau gustoasele gulașuri, iar pentru un plus de savoare în mâncăruri putem folosi cu ușurință dovleacul a cărui aroma aparte va face diferența. Mai mult decât atât, pe lângă savoarea lor, dovlecii sunt o bună sursă de vitamine din complexul B, conțin săruri minerale și nu în ultimul rând, carotenoide care au un puternic caracter antioxidant.

De asemenea, este timpul să profitam la maxim de cuptor. Legumele coapte precum sfecla roșie, dovleacul, morcovii sau conopida pot fi baza unei salate calde și sățioase, pline de nutrienți. Și mai ales dacă le asezonăm cu puține condimente precum paprica sau chimen, rezultatul va surprinde pe toată lumea – salatele nu înseamnă doar legume crocante și proaspete. În plus, se poate adăuga linte, brânză sau câteva frunze verzi, iar astfel ia naștere un preparat delicios pentru zilele răcoroase.

Câteva bucăți de dovleac copt, o  mozarella cremoasă deasupra și puțin ulei de măsline și ierburi aromatice e una din cele mai simple rețete care se pot pregăti acum.

Mai mult decât atât, pentru o textură în plus în preparatele culinare din acest sezon putem adăugat câteva semințe de dovleac, nuci sau alune de pădure prăjite, ori o porție de castane coapte.

Și nu în ultimul rând, tot acum e momentul să ne bucurăm de gustoasele ciuperci de pădure de care nu putem să zicem că ducem lipsă în zona noastră. Mare atenție însă la cele otrăvitoare și la sursa din care provin.

Colorata bogăție a naturii poate ajunge cu ușurință pe mesele noastre în diferite preparate: tocane sau ghiveciuri de legume, supe fierbinți, salate sățioase și lista poate continua. Trebuie să profităm la maxim de toate vitaminele și sărurile minerale din legumele de sezon și să încercăm să avem o dietă cât mai colorată pentru a ne pregăti pentru anotimpul rece.

Mai Multe

More article