Poveşti de călătoriePoveşti din Regatul Unit: plimbare prin Londra

Poveşti din Regatul Unit: plimbare prin Londra

Am petrecut destul de multe clipe gândindu-mă la cum aş putea să pictez cu ajutorul cuvintelor o imagine care să cuprindă măcar puţin din experienţa mea britanică. Dar adevărul e că şi acum, când deja pensula se mişcă, nu ştiu exact cum aş putea expune toate momentele prin care m-am plimbat zilele trecute.

Primul lucru pe care mi l-am dorit atunci când am aterizat a fost să văd Londra.

Un oraş ce ȋmpleteşte armonios istoria cu noile vremuri, Londra m-a marcat prin multitudinea de turişti, prin agitaţie şi aglomeraţie, prin poveştile care o ȋnconjoară, prin arhitectura ei şi prin clădirile aşezate milimetric, aproape semănând cu un domino, ȋncât ţi-e frică să ȋmpingi una de frică să nu cadă toate.

Am trecut rapid ȋn revistă cunoscutele atracţii turistice precum Buckingham Palace, Westminster Abbey şi Palatul Parlamentului – Big Ben e ȋn renovare, din păcate – iar apoi m-am ȋndreptat către Southbank. Malul de sud al Tamisei este ȋnţesat de viaţă, e un loc unde se ȋmpletesc diferite culturi, de la veritabili englezi până la egipteni.  

Acolo am descoperit un loc plin de culoare, un skate park care, pentru londonezi, este un simbol al pasiunii, al dorinţei şi al perseverenţei. Acum e un loc ticsit de graffiti şi de tineri pasionaţi de skateboard-uri şi adrenalină.

Gazda mea mi-a povestit că acel loc era interzis skater-ilor, mergând până la arestări şi dosare penale. Dar cum spiritul londonez se arată ȋn cele mai neaşteptate locuri, iată că acei tineri nu au renunţat şi au continuat să frecventeze acel loc, ȋn ciuda poliţiei.

N-a trecut mult timp şi oamenii au ȋnceput să vină să ȋi privească, exact ca un spectacol. Poliţia nu a mai avut ce să facă, iar acel loc este de atunci decretat ca fiind un loc de exprimare şi culoare.

Mi-am continuat drumul de-a lungul Tamisei până am ajuns la teatrul The Globe, ce pune ȋn scenă piesele lui Shakespeare. Numele The Globe – Globul este dat de către forma clădirii, teatrul  păstrând aceeaşi formă ca ȋn vremea marelui Will, acesta fiind locul ȋn care Shakespeare şi-a pus ȋn scenă primele piese. Construcţia iniţială a fost distrusă de foc, dar ȋncă se mai pot vedea rămăşite ale zidului iniţial. Un loc frumos, un martor al istoriei cu o ȋnfăţişare modernă, teatrul Globe organizează tururi ghidate şi duce mai departe numele lui William Shakespeare.

Am trecut apoi Tamisa – printr-un vânt atât de puternic ȋncât la un moment dat chiar am crezut că mă va dărâma de pe pod şi că voi vedea şi Londra subacvatică – şi am luat drumul Catedralei Sf. Paul. Acesta este, până acum cel puţin, locul meu preferat din toată capitala britanică.

Este o clădire impunătoare, gigantică ȋn comparaţie cu un metru şi un şniţel cât am eu, o veritabilă mărturie a istoriei. Puţin mai ferită de valul de turişti, am putut să mă bucur puţin mai mult de ea şi să ȋmi aloc câteva minute să o admir ȋn voie. Vorbim de locul care a găzduit ȋncoronări de monarhi britanici şi ȋn care a găzduit nunta prinţului Charles cu Diana, prinţesa inimilor, sau ȋnmormântarea unuia dintre cei mai mari lideri ai celui de-al Doilea Război Mondial, Winston Churchill.

Capitala britanică e frumoasă, dar parcă prea agitată pentru mine. E greu să o admiri ȋn voie, e greu să o cunoşti cu totul ȋntr-o zi.

E imposibil.

Pentru mine, a cunoaşte un oraş nu ȋnseamnă doar să vizitez atracţiile lui principale. Ȋnseamnă să mă pierd printre străduţe, să explorez fiecare colţişor şi chichiţă, să stau ȋn linişte şi să privesc sau să ascult, să mă ȋnvârt de dimineaţă până seara prin diferite locuri, fără o destinaţie anume afar’ de dorinţa de a cunoaşte.

Dar, având ȋn vedere coordonatele problemei şi faptul că itinerarul meu de călătorie propunea doar o zi pe ritmuri londoneze, nu m-am putut bucura ȋndeajuns de toate secretele pe care le ascunde.

De aceea se cere o revenire. Sau cel puţin aşa ȋmi spune conştiinţa. Şi tot ea ȋmi spune că data viitoare să vin neapărat cu propria-mi cafea. Cea londoneză nu se ȋmbină deloc cu sufletul şi gusturile mele.

Mai Multe

More article