Poveşti de binePoveşti cu mâncareSecretul pâinii – maiaua

Secretul pâinii – maiaua

Pâine cu coajă rumenită și crocantă, miez pufos și elastic, aromă inconfundabilă… toate acestea se datorează unui singur ingredient – maiaua. Aceasta a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri. Se spune că în Egipt a fost făcută prima dată pâinea cu maia, în urmă cu 3500 de ani. Dar odată cu industrializarea din secolul XX (în special din sectorul alimentar), a început să fie tot mai puțin utilizată în prepararea pâinii. Maiaua naturală a fost înlocuită cu drojdia de bere.

Pentru a prepara maiaua, este nevoie de timp. Trebuie ales cu grijă tipul de făină (ingredientul principal) care se amestecă doar cu apă.  Pentru a face maiaua de la început avem nevoie de aproximativ o săptămână, după care trebuie să ne ocupăm de ea în fiecare zi. Deși conține doar 2 ingrediente, în maia se vor dezvolta microorganisme care vor dospi pâinea. Este un proces mult mai lent decât în cazul unei pâini cu drojdie de bere, dar gustul și valorile nutriționale ale unui produs cu maia sunt incomparabile.

Căldura miezului, sunetul cojii crocante și mirosul pâinii cu maia sunt unice. Mai mult decât atât, substanțele nutritive din grâu sunt metabolizate mult mai ușor de către organism, datorită unor reacții chimice specifice. Pâinea rămâne proaspătă un timp mai îndelungat, are gust mai intens și crește uniform.

În caz că doriți să preparați o maia, trebuie să țineți cont de aceste condiții:

  1. Se prepară într-un vas de sticlă, nu din lemn, plastic sau alte materiale, deoarece doar sticla nu reacționează chimic cu maiaua.
  2. Făina trebuie să fie integrală, să conțină tărâțe. Microorganismele care se dezvoltă au nevoie de fibre, pe care le iau din coaja boabelor de grâu.
  3. Respectarea orelor la care se reîmprospătează. În fiecare zi (sau tot la 2 zile), trebuie să se arunce o parte din ea și să se completeze din nou cu apă și făină.

Așadar, chiar dacă începutul e greu, durează o săptămână până e gata de utilizare, iar apoi trebuie să îi dedicăm în fiecare zi un pic de timp pentru a o reîmprospăta, gustul unic al pâinii va face diferența. În zilele de astăzi, merită să avem un moment în care să ne întoarcem la vechile tradiții și să facem cel puțin o dată pe săptămâna o pâine de casă… cu maia.

Alexandru Szabo

 

Mai Multe

More article