Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariPovestea locomotivei cu aburi expusă în Piața Gării din Cluj-Napoca

Povestea locomotivei cu aburi expusă în Piața Gării din Cluj-Napoca

Am fost cândva frumoși și tineri …

„Trecut … spre viitor” … așa se numea un proiect al unei fundații, Fundația Collegium XXI, cred că așa se numea fundația, iar proiectul își propunea cunoașterea patrimoniului cultural național și se adresa elevilor de liceu. Era un proiect de nivel național, unul care mie mi-a plăcut foarte mult și am lucrat în două ediții ale acestuia. Cel puțin două … până să plec de la prevenire și să experimentez lucrul cu presa din postura de purtător de cuvânt al IPJ Cluj.

În proiect erau angrenați polițiști de la structurile de prevenire, investigații criminale (cei de la patrimoniu cultural național) și polițiști de proximitate. Evident și elevi din licee, cadre didactice, alți parteneri (Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca) etc.

Cu ocazia activităților desfășurate am aflat povestea locomotivei cu aburi expusă în Piața Gării din Cluj-Napoca. O locomotivă extraordinară, un Ferrari al locomotivelor cu aburi. O locomotivă produsă 100% în România, cred că în 1958. O locomotivă cu o poveste extraordinară, interesantă și totodată tristă ca povestea multor altor locomotive cu aburi cărate în Germania, Belgia sau Olanda, piesă cu piesă. De ce Ferrari al locomotivelor? Pentru că atunci când a ieșit pe porțile fabricii atingea viteza de 80 de kilometri pe oră, ceea ce atunci era fantastic pentru o locomotivă cu aburi.

Locomotiva asta, cea din Gara Cluj-Napoca adică, ar fi avut aceiași soartă, însă, destinul și profesionalismul colegilor de la Serviciul de Investigații Criminale Cluj, de la patrimoniu cultural național mai exact, a făcut ca o informație să fie exploatată. Informația era despre cum este dezmembrată, piesă cu piesă, o locomotivă cu aburi aflată în depoul CFR Cluj, iar piesele ar urma să fie duse cu tirul în țări europene care știu aprecia bunurile și valorile de patrimoniu … pentru a fi puse la locul lor ca într-un puzzle uriaș și a fi folosită (locomotiva) la transportul turiștilor.

După ce polițiștii au intrat pe fir, „exportul” pieselor din locomotiva numărul 150.139 a încetat. Piesele lipsă au fost înlocuite și astfel locomotiva a primit o nouă șansă la viață. La o altă viață în care ea, locomotiva, să fie vedeta, să fie admirată de generații, de tineri sau de cei care au văzut-o poate alegând pe șine, oameni aflați acum la vârsta senectuții.

Dacă admirați locomotiva nr. 150.139 să știți că ea este astăzi acolo datorită unor polițiști de la protejarea patrimoniului, adevărați profesioniști, care alături de procurorii nu au rămas nepăsători și au exploatat informația venită de la oameni care au ales să nu fie indiferenți când au văzut cum era „exportat” patrimoniul cultural național.

Nu știu motivul pentru care Ministerul Culturii nu a făcut demersuri pentru recuperarea locomotivelor care transportă turiști în Germania, Olanda și Belgia deși a fost informat.

Foto: Cluj Travel

Mai Multe

More article