Poveşti de călătoriePortret de Falleră. Mândria de a fi Faller este inegalabilă

Portret de Falleră. Mândria de a fi Faller este inegalabilă

Las Fallas, o sărbătoare tipică valenciană, aduce mii de curioși pe străzile Valenciei, la mijlocul lunii martie.

Este o tradiție păstrată de generații întregi, iar mândria de a fi Faller este inegalabilă. Pe chipul fiecăruia din paradă se citește o satisfacție și o bucurie enormă, atât de mare încât emoțiile se transformă în lacrimi.

La Falla este comunitatea unui cartier, sau a mai multor străzi. Acei oameni care sunt înscriși ca fiind falleri nu se dezbracă de rolul acela, ci se bucură în fiecare zi din an de el. La Falla este o familie mai mare în care te integrează părinții tăi,  încă din primele luni de viață.

 

Pe străzile pline de oameni îmbrăcați de epocă, am întâlnit-o pe Sheila, o falleră radiantă, care, cu entuziasm, a acceptat să îmi spună ce înseamnă experiența de Falleră.

Ea face parte dintr-o familie de tradiție, în care an de an, la mijlocul lunii martie, casa se transformă într-un mare dresing și fiecare colț este ocupat de rochii, pantofi și bijuterii.

IMG_7850

Las Fallas, în urmă cu mult timp, însemnau arderea lucrurilor rele sau inutile, pentru a întâmpina primăvara curat și fără regrete. Astfel, oamenii aruncau în stradă tot ceea ce li se părea inutil, tot răul din acel an, toate simbolurile gândurilor negative pentru a putea întâmpina noul an pozitivi și plini de elan.

IMG_7685

Astăzi nu se mai practică aruncarea lucrurilor inutile în stradă, însă fiecare cartier contribuie pentru construirea unor monumente de diferite forme și cu diferite semnificații, iar în noaptea de 19 martie, toate acele statuete se ard în întregime, orașul devenind astfel plin de lumini roși.

Chiar dacă se muncește un an întreg pentru ca ele să ardă în câteva minute, lumea nu este tristă, ci deja se gândește la un nou început în care vor alege noul model de Falla.

IMG_7944

Pentru acele monumente, fiecare familie contribuie cu o anumită sumă de bani, în funcție de câți membri falleri are. Odată banii adunați, se caută un artist Faller, care propune desene pe care le poate realiza. Falleri adulți au un monument, iar copii au altul. Recomandat este ca autorii acestora să fie diferiți. Cu cât suma este mai mare, cu atât detaliile sunt mai accentuate, fețele personajelor mai bine realizate, culorile mai pronunțate, iar șansele de a câștiga voturile cetățenilor cresc.

Dar pentru Sheila, cel mai important este rolul ei, de care nu se dezbracă în nicio zi a anului și pe care îl poartă cu cea mai mare mândrie.

Las Fallas este sărbătoarea valenciană care  oferă posibilitatea oamenilor de rând de a deveni regi.

În sine, toată parada este condusă de un președinte, însă femeile sunt cele care strălucesc în costumele de epocă și bijuteriile bătute în perle și pietre.

La Fallera Mayor, cea mai importantă dintre ele, este Regina, apoi sunt Muzele, cele mai apropiate femei ale Reginei, apoi urmează Curtea de Onoare, iar mai apoi oamenii care reprezintă satul. Însă, parada, se face în ordine inversă, astfel încât drumul este oarecum pregătit pentru intrarea Fallerei Mayor. Rolurile sunt împărțite în funcție de contribuția anuală a fiecăruiei persoane, dar depinde de la an la an de dorința fiecăruia de a ocupa un anumit loc. Până la urmă cu acel statut îți reprezinți oamenii, iar regina nu se alege cu ochii închiși.

Pentru mine, să fii Fallera Mayor este un vis. Respectul pe care cartierul și toată lumea ți-l arată, modul în care trebuie să strălucești mai mult decât oricine, faptul că în fiecare săptămână ieși pe străzile orașului să saluți oamenii, imnul regional care îmi face pielea de găină,  totul este o reprezentare a visului meu încă din copilărie.

Vin dintr-o familie cu tradiție în a fi Faller și de aceea îmi este greu să îți explic ce înseamnă pentru mine acest lucru. E o trăire, un sentiment care îmi trezește emoții pe care nici un alt lucru nu îl poate face.

A fi Falleră este un mod de viață, nu vorbim doar de o etapă din an.

Când mi-am pus costumul de falleră am început să plâng. E o conectare cu rădăcinile tale, o întregire  a eului tău, ceva ce nu pot descrie în cuvinte. Este un mod de viață prin care îți recompensez strămoșii ducându-le tradițiile mai departe.

IMG_8403

Mai Multe

More article