Poveşti de călătorieÎn căutarea lui Harry Potter la Glasgow

În căutarea lui Harry Potter la Glasgow

Scoția este fără îndolailă o parte cu multă personalitate a Marii Britanii și chiar dacă nu ai citi pe indicatoare că te afli în Scoția tot ai ști, pentru că are ceva diferit. Am ales să vizitez orașul Glasgow despre care citisem multe și eram curios să văd cum arată mai ales ca vizitasem anterior multe ale orașe din Anglia.

La o primă privire, orașul Glasgow îți lasă impresia de furnicar pestriț și agitat, dar asta doar în zona centrală a orașului. Odată cu îndepărtarea de centru care este și destul de murdar, descoperi un cu totul alt Glasgow, mai liniștit, mai prietenos, mai verde și mai încărcat de istorie.

Astăzi am ales să vă descriu partea veche a orașului pentru că, Glasgow-ul are și o zonă nouă, total diferită, modernă și futuristă despre care am să vă spun mai multe în episodul următor.

Dacă spunem Glasgow cu siguranță ne gândim la Harry Potter și mai ales la Universitatea Hogwarts– celebra școală a vrăjitorilor.

Care este legătura cu Glasgow-ul? Foarte simplu. Clădirea Școlii Hogwarts din film a fost creată după clădirea Universității din Glasgow. Și , dacă ești fan Harry Potter, este imposibil să nu remarci asemănarea izbitoare între castelul din film și vechea universitate din Glasgow. Care se vizitează absolut gratuit și care te fascinează de cum ai trecut de porțile impunătoare.Universitatea a fost înființată în 1451 și este una dintre cele mai vechi din Marea Britanie. În interior merită să vizităm Hunterian Art Gallery.


Nu departe de universitate se află un alt obiectiv important de vizitat, Este vorba despre Galeria Kelvingrove, un castel impozant transformat în Muzeu al Artei și Stiinței, care se poate vizita de asemenea gratuit. Iar în parcul care înconjoară universitatea este imposibil să nu remarci mulțimea de tineri care fac jogging și care se opresc din când în când să hrănească zecile de veverițe prietenoase care se servesc direct din palmă sau, dacă nu ești atent, îți fură biscuiții din rucsac.

Nu putem ajunge la Glasgow fără să facem un tur al centrului. Piața centrală se numește George Square, o piață imensă străjuită de clădirea primăriei. Cladirea este amplasata in inima orasului si este una dintre cele mai importante si prestigioase constructii din Glasgow. Este un simbol impresionant al puterii politice a orasului, fiind o constructie ce a fost terminata in anul 1888 si inaugurata de catre Regina Victoria.

De aici, în aproximativ jumătate de oră, ajungem la un alt obiectiv important , Catedrala St, Mungo, cea mai veche din Glasgow care include și un muzeul al artei religioase.

În imediata apropiere a catedralei putem admira cea mai veche casă din oraș, Provand’s Lordship, datând din anul 1471, transformată în present în pub și motel.

Un tur complet al orașului trebui să mai cuprinsă și Casa Mackintosh, demolată în anii 60 și reconstrută parțial la Hunteriam Museum, Palatul Poporului și Grădinile de iarnă, care constituie un muzeu si o sera situate in Glasgow Green, fiind inaugurate la data de 22 ianuarie 1898 de catre Earl of Rosebery.

O parte distinctă a orașului o cosntituie zona numită Science Centre, care cuprinde Muzeul Tehnicii, celebra sală de concerte Hydro Arena și Turnul din Glasgow. Despre toate acestea, în episodul următor.

 

Text și fotografii Daniel Rohianu

Mai Multe

More article