Poveşti de călătorieMalta, insula de miere (I)

Malta, insula de miere (I)

În Malta fiecare loc, fiecare colț, fiecare stâncă are o poveste. Aș putea să-mi petrec ani din viață consemnând cu sârguință totul. Aleg acum să împărtășesc cu voi frânturi din ceea ce am auzit și din ceea ce am văzut într-o călătorie de o săptămână în insulele Malta și Gozo din mijlocul Mării Mediterane.

Pentru început e necesar să înțelegem cum este Malta din punct de vedere geografic, ce o evidențiază ca stat membru al Uniunii Europene, deși se află mai degrabă mai aproape de țărmul Africii. Voi continua cu puțină istorie în articolul următor (atât cât am putut pricepe, fără a fi cu supărare celor mai bine instruiți ca mine). O țară mică, dar un centru de putere de-a lungul veacurilor și până în prezent.

Gazda noastră, dl. Mark Neville Farrugia – organizatorul excursiei la care am participat recent, este un maltez veritabil. Mereu bine dispus, vorbește foarte bine românește și de la sosirea pe Aeroportul Internațional din Malta ne predă pe mâna lui Charlie, care avea să fie șoferul nostru timp de o săptămână, și a ghizilor. Urma să ne revedem în Qawra, pe malul Golfului Saint Paul, unde am fost cazați.

Cavalerul nostru de Malta se numește Janoș. El ne va ghida pașii pe insula de miere. Un bărbat de statură potrivită, elegant, cu ochi mici, întunecați și sprâncenele-ndesate peste ei a încruntare, mai degrabă ursuz la prima vedere. Te-ntrebi de n-o fi vreun inchizitor sub deghizare, menit să-ți sfredelească-n suflet spre-ale sale taine.

Dar când Janoș începe să vorbească, nonșalant curgând discursul său de ghid, el pictează în cuvinte vechi istorii și palate, biserici, temple, cavaleri, învie zei apuși și face mintea să zbârnâie spre a pricepe ce se află-n stânga-n dreapta și de ce. Poți oare să nu-i sorbi cuvintele, să nu vrei să afli și mai mult, mai multe, totul, de se poate? Să continui să asculți, cu ochii. Sunt atâtea de văzut!

Și mai este Adriana, nimfa care, cu pași-i mari și iuți ne poartă spre țărmuri neștiute, zâmbind mereu și fluturând vesel stegulețul de ghid – drapelul Maltei ce are-n vârf legat un tricolor. Adriana e la a doua ei vară în Malta și-i grijulie și entuziastă. De toamna până primăvara face tururi de București. Vorbește engleză, rusă, spaniolă și-i hotărâtă să facă treabă bună. Și… adoră înghețata! O puteți găsi aici: https://www.freetour.com/bucharest/guia-turistica

Va urma…

Text și foto: Aurora Monica Oprișe

Ultimele postari ale lui Monica Oprise (vezi toate)

Mai Multe

More article