La plajă în New York City

Nimeni nu vine la New York pentru a merge la plajă. Însă pentru un newyorchez cu puțin timp și cu mare dor de mare, orașul îi oferă câteva opțiuni.

Coney Island este cea mai faimoasă plajă pentru istoria ei, popularitatea ei, și pentru accesul ușor (ajungi cu metroul fix la plajă). Coney Island se continuă cu Brighton Beach și apoi cu micuța și intima Manhattan Beach, toate înșisate pe o peninsulă de nisip ce se întinde pe aproximativ 6 kilometri, paralelă cu malul. Un întreg cartier de imigranți, majoritatea ruși și ucrainieni, stăpânește aceste plaje. Așadar, dacă mergi la Coney Island sau la Brighton Beach, e bine să știi rusește.

La Coney Island nu mergi doar la plajă, ci și la parcul de distracții, numit acum Astroland, care între 1880 și al doilea război mondial era cel mai mare parc de amuzament din Statele Unite. Cel mai faimos trenuleț, The Cyclone, a fost construit în 1927 în totalitate din lemn. Mai funcționează și acum, și marturisesc că nu este pentru oricine: huruitul lemnelor în timp ce trenulețul ia viteză dă emoții neașteptate. O altă atracție pentru iubitorii de calm și de înălțimi este Wonder Wheel, o roată imensă cu cabine de patru persoane, care se învârte lent și oferă o panoramă excepțională. Acvariul din New York este chiar lângă Astroland, de-a lungul promenadei. Merită vizitat, este cel mai vechi acvariu din Statele Unite care funcționează continuu. Găzduiește rechini, pinguini, foci, lei de mare, și o varietate de pești din toate părțile planetei. Acvariul a suferit daune mari în timpul uraganului Sandy din 2012, însă echipa acvariului a stat la fața locului și a reușit să salveze 90% din animale.

Plaja de la Coney Island

Pe promenada de lemn se plimbă toate națiile posibile, se aud în special rusă și spaniolă, engleza se aude și ea, și în rest cam toate limbile pământului, deoarece locul atrage localnici și turiști deopotrivă.

Vara, pe plajă nu poți aruncă un ac, atâta lume este. Stai la coadă la o bere, la creveți sau cartofi prăjiți, asculți muzică salsa dată la maxim de vreun grup de dominicani sau portoricani de-ai cartierului. Coney Island este un fel de plajă de cartier, mărginită de ocean, de parcul de distracții și de blocuri rezidențiale.

Plaja este gazda a două evenimente inedite: Polar Bear Run pe 1 ianuarie când are loc o îmbăiere colectivă în apele glaciale ale oceanului și Mermaid Parade, defilarea sirenelor, în iunie, în jurul solstițiului. Mermaid Parade este cea mai mare defilare artistică din State, când mii de participanți se îmbrăca în sirene, alge, pești, Neptuni, pescari și alte elemente marine. Este o ocazie să vezi și multe fețe cu sânii dezgoliți, că de, sunt sirene-în zilele normale, pe plajă nu e voie fără sutien și nici cu slip tanga.

Long Beach este un orășel înafara New Yorkului, aflat pe Long Island, insula … lungă, după cum arată si numele. Long Island este plină de plaje frumoase, unele mai salbatice, departe de blocuri si străzi, altele mai aproape de suflul oraselor. Cea mai apropiată plajă de New York City este Long Beach. Față de buluceala, haosul și gălăgia de la Coney Island, la Long Beach merg oamenii liniștiți. Acolo se plătește intrarea pe plajă, 15$, sunt salvamari și se poate înnota doar între stegulețele verzi înfipte pe plajă. La Long Beach e ordine, e liniște. E drept ca și acolo sunt blocuri pe marginea promenadei, însă sunt mai mici, mai elegante, mai putin opresive decât grămezile de cărămidă de la Coney Island.

Plaja de la Long Beach

Far Rockaway este, cum sugerează numele, departe. Se poate ajunge cu metroul și apoi cu autobuzul. Este o plajă lată, cu o promenadă lungă si curată. Tot la 3 minute, pe deasupra trec avioanele care aterizează sau decolează de pe aeroportul internațional JFK. Aici newyorchezii pot face surfing, există chiar și o scoală de surfing.

Așadar, dacă vizitati New Yorkul vara, nu uitati ca puteti iclude și o zi de plajă, sau, de ce nu, de surfing, in itinerar.

Mai Multe

More article