Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariHalloween: costumație sau demascare?

Halloween: costumație sau demascare?

 Toamna aduce cu ea multe stări. Pe deoparte tristețea cu care ne luăm rămas bun de la vară, sau oboseala tot mai apăsătoare a unui an care urmează sa se încheie în curând, iar pe de altă parte, bucuria de a întâmpina sărbătorile care se apropie cu pași repezi. Una dintre aceste sărbători, poate chiar preferata unora, este Halloween-ul. Cu toate că această sărbătoare nu își are rădăcinile în cultura noastră, ea devine din ce în ce mai îndrăgită de foarte multă lume. Poate ne întrebăm, de ce?

Știm cu toții că această zi din an, ba chiar perioada din jurul acesteia aduce cu ea și un voal de întuneric. Practic, se sărbătorește ceva care nu mai există în universul acesta material ci într-unul necunoscut de noi. Și mai interesant este faptul că în această zi, plină de întuneric și mister, oamenii decid să se costumeze. Întunericul se află în fiecare dintre noi. În unii mai puțin, în alții mai mult; la fel ca și binele. Mulți tind să-și ascundă partea întunecată, să nu o lase să iasă la iveală și să o acopere cât mai mult cu putință, iar atunci când spun parte întunecată mă refer la tot ce îți imaginezi tu că e mai grotesc pe lumea aceasta, deci dă-i frâu liber imaginației tale.

I-ai dat? OK.Exact la acel lucru mă refer. S-a săturat de șoricei pisica…(Faust, de J.W. Goethe)

Revenind la costumație, aceasta poate fi cu două tăișuri. Oamenii aleg să se costumeze pentru că pot pentru o seară să se transforme în personajul lor preferat, sau pentru că pot în sfârșit, o dată pe an, să-și arate o altă latură pe care de obicei o țin ascunsă: grotească, misterioasă, periculoasă, hazlie ori jucăușă.

Fiecare variantă are beneficiile ei, doar că unele dintre acestea vin cu anumite pericole de natură spirituală, și anume, că totul trebuie să fie în echilibru: nu poți să lași întuneric la suprafața fără ca mai apoi să faci lumină pentru a balansa natura.

Poate suna prea serios pentru o sărbătoare care este atât de iubită de oameni, care aduce atât de multă bucurie mai ales în rândul copiilor care poartă din ușă în ușă celebra întrebare Trick or treats? și care le oferă încă un motiv de a petrece cu prietenii, dar este important să nu uităm originea Halloween-ului. Se spune că în aceasta zi spiritele se întorceau pe pământ pentru a distruge recoltele oamenilor, motiv pentru care aceștia făceau ritualuri în care ofereau, ca ofrandă pentru zei, sacrificiul animalelor. Un alt lucru important de menționat este că oamenii au început să apeleze la costume sinistre pentru a păcăli spiritele și a le face să creadă că fac parte din lumea lor.

Important de subliniat este faptul că azi, această sărbătoare ne oferă șansa de a privi cealaltă calitate a voalului, și anume, dezvăluirea. Întunericul înseamnă, în mare parte, necunoscut. O mare parte din mintea omului este, de asemenea, necunoscută lui, însă dorința ne îndeamnă să scoatem la suprafață lucruri neștiute.

Așadar, acesta este motivul pentru care oamenii îndrăgesc Haloween-ul. Privit ca fiind un carnaval de adevăruri, oamenii sărbătoresc de fapt curajul. În esență, acest aspect este unul extrem de frumos și poartă sub formă de treats lumina pe care o atrage după sine. Totuși, ar fi bine să nu uităm de prima parte a întrebării, și anume trick, deoarece adevărul dezvăluit doar pentru o clipă, nu este nimic altceva decât o farsă. O păcăleală pe care ne-o oferim singuri, însă aceasta ne poate face să ne asemănăm cu Faust, personajul celebru al lui Goethe care ne prezintă în modul cel mai arzător cu putință, dorința de a păstra clipa care conteză: I-aș spune clipei care-aleargă: Oprește-te, că prea frumoasă ești!

 

Întrebarea mea pentru tine este: cât de mult curaj ai tu să păstrezi clipa?

Mai Multe

More article