Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariO țară mândră, la fel ca inimile ce s-au născut în ea....

O țară mândră, la fel ca inimile ce s-au născut în ea. La Mulți Ani, România!

Țara mea-i un colț de rai / Un buchet de flori de mai / Și Ardealul și Banatul / Dobrogea și tot Regatul / Basarabia Iubită cu Românii-i înfrățită / Un buchet de flori de mai

Pe plaiurile mioritice… aici ne-am născut, aici am fost crescuți cu toții. României îi spunem acasă și când suntem mai departe, și când stăm la vatra sobei. Cu toții știm povestea noastră, cunoaștem indiferent de locul din care ne tragem toate tradițiile pur românești, de la specificul blândului Ardeal, la Maramureșul vesel și drag, de la fruntea fălosului Banat și până în frumoasa Bucovină, de la Munteni și Moldoveni până în Crișana, cinstim cu toții țara mamă, România.

Nu-i port popular mai frumos decât al nostru și nici creastă de munte mai mândră ca la noi. Nu-s oameni mai buni la suflet și nici colinde mai sfinte nu se-aud în altă parte. Nu-i brad mai verde ca al nostru, nu-i iubire mai mare în lume. Fie ori și ce bucată, ca mâncarea bunicilor nu-i alta, iar când răsună frunza-n codru, setea nu o potolește decât apa de izvor.

Noi suntem români și indiferent de unde ne duce pasul, când ne întâlnim unii cu ceilalți în lume, sufletul ne zâbește. O țară clădită cu truda și lacrimile strămoșilor, își ridică iarăși fruntea, că tinerii-s frumoși și multora le place cartea. Nu  mai muncesc cu toții câmpul, dar trag pentru un viitor bun. Părinții se zbat pentru cei care le poartă numele, iar aceștia, cu bucurie umplu valea.

Acasă-i tricolorul / Suntem una cu țara / Că noi suntem poporul

Cei ce vor urma să vină, vor ști la rândul lor că ,,Moldova n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu e a voastră, ci a urmașilor voștri și a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor…”

Suntem oamenii și țara care și amarului îi dăm o formă frumoasă, că de-asta cântăm dorul prin doine și ne purtăm Crucea așa cum ne-a dat-o Dumnezeu. Țara noastră-i sfântă, că sub Semnul Crucii s-a format, și Dumnezeu le-a dat putere întemeietorilor să lupte. Ștefan cel Mare a clădit Mănăstiri drept mulțumire, ca oamenii să le calce pragul, să aibă și unde să se roage și unde să mulțumească, și mulți după el îi iau exemplul.

Ne vibrează-n sânge / Pân la Putna plânge / Clopotul ce bate la Râmeț

E 1 Decembrie, cu toții sărbătorim Ziua Națională, și odată cu ea, pe fiecare dintre noi și pe fiecare dinaintea noastră care a luptat să fim astăzi aici, uniți și bucuroși. De la Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Horea Cloșca și Crișan, Avram Iancu, Alexandru Ioan Cuza și până la Regele Mihai, cu toții au luptat pentru fiecare de atunci și de acum, pentru pământul sfânt ce poartă numele România și pentru libertatea fiecărui român, oriunde s-ar afla.

Ziua Națională marchează în același timp începutul sărbătorilor de iarnă. Țara e în sărbătoare, dar nu uitați nici de cei care la revoluție și-au dat ultima suflare pentru ca noi să putem azi să privim liberi spre viitor. Nici pe cei căzuți cu mult înainte pe fronturi, dar nici pe cei prigoniți la Poarta Albă. Nici pe cei care au suferit în perioadele grele ale României, dar nici pe cei ce azi au nevoie de semeni ca să poată trece de o răscruce.

Avem de toate-n țara noastră. Și mare și munte, Dunărea și aur, grâu și orz, pământ roditor cât cuprinde cerul. Noi, Clujenii, suntem cei care îi dăm viață inimii Transilvaniei și odată cu noi, Nu-i român cel ce nu simte / Ca pe propriul crez moral / Cele trei cuvinte sfinte / Mamă, tată și Ardeal.

La Mulți Ani România, Tot mai mândră să-nflorești! La Mulți Ani români de pretutindeni! Iubiți-vă semenii și pământul așa cum au făcut-o țăranii de la răscoale, iubiți-vă studenții așa cum a făcut-o Regele Mihai, iubiți-vă țara așa cum a făcut-o Regina Maria și ocrotiți-vă între voi până la adânci bătrâneți! În perioada care urmează, când veți vedea că Ninge sfânt de sus din cer, să vă amintiți să fiți în primul rând oameni buni. Avem de toate și merităm să fim buni unii cu ceilalți.

Din Maramureș până în Banat, din Țara Crișurilor până la culmile Țării Moților, de la poalele Carpaților, la templul sfânt Munții Apuseni și până la malul mării, din Moldova și până în Bucovina, Fiecare munte / Știe-acum să cânte / Imnul Deșteptați-vă români.

Mai Multe

More article