Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiLaptele magic din judeţul Cluj

Laptele magic din judeţul Cluj

Despre laptele de măgăriță se poate să mai fi auzit până acum, și cel mai probabil știți deja despre aportul lui la condiția de sănătate a organismului. Totuși, știați că acesta poate fi folosit nu doar ca și tratarea diverselor boli autoimmune, tuse, boli de plămâni etc, cât și ca prevenție? Știați că laptele de măgăriță este recomandat atât copiilor cât și adulților de toate vârstele, și foarte important, știați că ferma de măgărițe Magic Milk se află la doar 25 de minute distanță de Cluj-Napoca, la Cara?

Ei bine, eu am aflat despre toate acestea și am discutat cu Ili, fondatoarea Magic Milk despre beneficiile laptelui de măgăriță, despre felul în care se procură acesta, despre păstrarea laptelui și despre modalitatea prin care acesta poate ajunge din fermă în casele dumneavoastră. Deoarece este un articol mai lung, vă doresc să aveți parte de o lectură plăcută și de multă sănătate.

Cum a luat naștere Magic Milk?

Magic Milk a luat naștere după ce eu am decis că nu mai doresc să lucrez pe croazieră, pentru că eu cu asta mă ocupam înainte. Problema a fost că eu, lipsind două ierni consecutive din țară, m-am întors în România cu imunitatea la pământ. Mă îmbolnăveam des, răceli după răceli, iar medicul mi-a prescris o listă lungă cu medicamente. Nefiind niciodată prietenă foarte bună cu medicamentele, am zis că nu se poate, trebuie să mai existe o altă soluție… Așa m-am pus pe căutat și am găsit laptele de măgăriță. Am aflat că e similar cu laptele matern și i-am dat o şansă. Am comandat lapte din Oradea şi am fost foarte bine după. Apoi, după discuții mai lungi cu fratele meu, l-am convins să creştem măgărițe penru laptele lor. I-am arătat documentarea pe care am făcut-o şi care includea informații despre fapul că în Italia, de exemplu, în secolul XIX, fermele de măgărițe se aflau în apropierea maternităților pentru a facilita hrănirea nou născuților a căror mame nu le puteau oferi lapte matern.

Primele măgărițe le-am cumpărat de la un domn din Bonțida, 10 mai exact, dar nu era niciuna cu lapte. Asta se întâmpla pe la finalul lunii august, în anul 2018. Mai apoi am mai găsit în Aghireș 5 măgărițe și un mascul şi tot așa, măgărițele fără lapte, iar nouă ne trebuiau măgărițe care să dea lapte. Cum măgărița dă lapte doar în primele 6 luni de când fată puiul, era absolut obligatoriu să găsesc măgărițe care să aibă pui. Am și găsit, dar tocmai în județul Argeș. Bineînțeles că am avut o călătorie cu peripeții, dar eu știam clar că trebuie să aduc măgărițe cu lapte la Cluj și iată că am reușit, pentru că m-am întors împreună cu fratele meu din județul Argeș cu 10 măgărițe cu pui.

De aici lucrurile au decurs natural, oarecum. Am făcut pagina de Facebook, am avut și primii clienți curioși despre beneficiile laptelui de măgăriță, apoi ne-au recomandat mai departe și uite așa, încet, încet au cresuct vânzările, dar și numărul de măgărițe.

Azi avem 164 de măgărițe, la mine sunt 12 adulte și 2 puiuți, iar restul sunt la ferma fratelui meu în judeţul Arad. Le-am împărțit așa deoarece fratele meu are un teren mult mai mare şi un grajd pe măsură.

Ce anume face ca laptele de măgărițe să fie cu adevărat magic?


Cel mai important lucru de știut este că laptele de măgăriță se comportă similar laptelui matern. Are o compoziție similară, ceea ce înseamnă că vine la pachet cu toți nutrienții de care omul are nevoie, iar corpul îl asimilează ca atare și își ia din el tot ceea ce are nevoie, asemeni unui bebeluș la alăptare. Degeaba lumea spune că nu ar trebui să bem lapte, da e adevărat dacă ne referim la laptele de vacă, acela este mult mai greu de digerat de către organism. Laptele de măgăriță este foarte ușor de digerat tocmai datorită similarității cu laptele matern.

Dat fiind faptul că organismul are informație, el știe să digere acest produs. Mai mult, pe lângă toți nutrienții pe care laptele de măgăriță îi are: vitamine, minerale, aminoacizi, antioxidanți şi practic tot de ce are nevoie organismul, laptele are și componenta de bactericist natural pe care doar laptele matern o mai are.

Acesta e motivul pentru care laptele de măgăriță ajută în tratarea mai multor boli. Sunt copii la care le duc lapte pentru tratarea enterocolitei de exemplu, deoarece acest lapte ajută la repararea florei intestinale și copilul se reface mult mai repede. La fel este valabil și în cazul adulților. Organismul își extrage nutrienții de care are nevoie din produse naturale în stare pură, nu din diverse suplimente, vitamine ș.a.m.d, pentru că noi nu așa suntem creați.

Bunicii noștri de exemplu, aveau doar mâncarea pe care și-o produceau din alimente naturale, iar sănătatea lor era una bună pentru că acestea le ofereau toți nutrienții. Ei, azi, prin alimentația pe care noi o oferim organismului nostru, în loc să îl hrănim, îi îngreunăm munca pentru că solicităm organismul în descompunerea și digerarea diferitelor alimente procesate sau crescute necorespunzător, iar beneficiul pentru organism se apropie de 0.

Laptele de măgăriţă nu e ca un medicament care se presupune că vindecă orice problemă de sănătate. E un produs prin care organismul reușește să își repare problema pentru că primește materia primă necesară. De-asta ar fi bine să fie folosit și preventiv pentru că lipsa de resurse se transformă în boală.

Cum ar trebui să fie folosit laptele de măgăriță ca prevenție și nu doar ca tratament?

Eu obișnuiesc să le spun tuturor că dacă toți oamenii ar face câte o cură de 6 săptămâni toamna și o cură de 6 săptămâni primăvara, cu câte 100 de ml de lapte de măgăriță în fiecare zi, ar fi suficient pentru organism să reziste îmbolnăvirilor. Organismul ar primi sistematic nutrienții de care ar avea nevoie și atunci nu ar mai avea lipsuri care să se transforme în boală. Nu știu dacă există studii care să confirme această durată necesară de 6 săptămâni, însă eu, din ce am observat în acești ani în care m-am ocupat de laptele de măgăriță, recomand ca durata curei cu lapte să fie de 6 săptămâni.

La fel funcționează și la copii, iar acum, cu venirea toamnei și începerea școlii se știe că apar și virozele. Ar fi ideal ca părinții să nu aștepte până se îmbolnăvesc copii și să le ofere un tratament natural preventiv.

Când se consumă laptele de măgăriță? Dimineața sau seara?

Pentru a atinge efectul scontat, laptele de măgăriță trebuie consumat dimineața, pe stomacul gol pentru că, în momentul în care stomacul este gol, asimilarea se face mult mai rapid. În somn, organismul ia o pauză, funcțiile lui sunt încetinite, pe când dimineața acesta începe să lucreze.

Dacă laptele este oferit organismului dimineața, el își ia nutrienții și îi folosește toată ziua. Am avut de exemplu, un caz cu noduli la plămâni. După 6 săptămâni, persoana respectivă și-a făcut o altă radiografie și plămânii erau perfect curați.

Mi-ați putea da mai multe exemple de boli în care a ajutat laptele de măgăriță?

Da, pe lângă cel cu nodulii de la plămâni, i-am trimis unei doamne din București a treia oară lapte și mi-a spus că toți colegii ei de muncă au diverse forme de răceală, iar ea nu are nimic. Copiii la care le duc lapte nu au lipsit nici măcar o zi de la grădi sau de la școală pentru că sunt în regulă. Am avut cazuri de boli autoimune, de copii cu alergii la foarte multe alimente care acum pot să mănânce orice și se simt bine.

Cum se procură laptele de măgăriță?

Noi separăm măgărițele de pui 2 ore din cele 24 ale unei zile, dar asta doar după ce puiul a împlinit o lună. La o lună, puiul poate deja să mănânce orice, iar în cele 2 ore de separație dăm puiului altceva de mâncare. Mai apoi, trecem la mulgerea măgărițelor care se face în mod evident, cu puiul în preajmă, pentru că altfel ele nu dau laptele. Sunt foarte deștepte, păstrează laptele pentru pui. Și atunci, cu puiul în preajmă mulgem lapte. Restul de 22 de ore din ziua respectivă puiul se hrănește de la mamă și astfel se stimulează lactația. E la fel ca și la oameni nu suge puiul, nu este lapte. Degeaba încerci să mulgi măgărița din oră în oră, nu durează nici 2 săptămâni și măgărița e înțărcată. Relația mamă/pui e obligatorie.

Cum pot intra oamenii în posesia laptelui de măgăriță?

Aici există mai multe variante. Oamenii interesați pot să vină la Cara atunci când sunt eu acasă, în principiu în weekend și pot vizita astfel și măgărițele, pot veni la întâlnirile ROA în Cluj, acestea fiind în fiecare marți în Florești în Parcul Poligon (17:45 -18:30) și în parcarea Sun în Grigorescu (18:45 – 19:30), în fiecare joi în parcarea Grand Hotel Italia (17:45 – 18:30) și la Endava (18:45 – 19:30). În cadrul întâlnirilor ROA stăm câte 45 de minute în fiecare locație.

Mai există și varianta de livrare. În Cluj mă ocup personal de livrare deocamdată, iar în restul țării este foarte important că nu pot să trimit laptele cu curierul din cauza faptului că este extrem de perisabil. Laptele are valabilitate o săptămână, la 2°C, deoarece este un produs crud, proaspăt. Dacă nu este consumat ca atare, se consumă degeaba. Prin urmare, ar mai fi varianta să se trimită și în alte orașe prin serviciile de transport persoane, dar această variantă trebuie discutată cu cumpărătorul.

Cum se păstrează laptele de măgăriță după achiziționare?

Laptele se păstrează în frigider, la temperatura de 2°C, obligatoriu. Temperatura trebuie verificată. Un alt aspect important este păstrarea laptelui cât mai în spate în frigider, nu pe ușă, tocmai pentru a fi la temperatura menționată. Cu cât temperature crește, cu atât îi afectează termenul de valabilitate. Mai există și varianta de congelare, în cazul în care se cumpără cantități mai mari. Congelarea laptelui nu afectează proprietățile laptelui, doar că după decongelare nu mai rezistă în frigider 7 zile, ci valabilitatea scade la 3 sau 4 zile. Foarte important: Eu recomand ca laptele să fie congelat în sticla pe care o dau eu, nu în plastic. Prin urmare, dat fiind faptul că sticla este foarte plină și după cum am învățat la fizică, lichidul își mărește volumul atunci când îngheață, capacul de pe sticlă trebuie înlăturat și sticla trebuie să fie golită puțin, pentru ca laptele să aibe loc și să nu se crape sticla. După ce acesta a înghețat, sticla se poate închide la loc. În cazul dezghețului, la fel se scoate laptele în frigider, se scoate capacul pentru că la decongelare va face vid și din nou nu se va putea deschide sticla, iar după decongelare se consumă.

Care sunt planurile de viitor pentru Magic Milk?

Îmi doresc să deschid un Centru de Echitație și Terapie pentru copii centru la care lucrăm deja. S-a demonstrate științific faptul că, pentru copiii care au probleme de sănătate cum ar fi Autism, ADHD sau Sindromul Down, boli la care nu prea există tratament, terapia cu măgărițe aduce un plus extraordinar în evoluția copiilor. Am avut chiar aici un caz, în care au venit în vizită doi părinți cu fetița lor de 4 ani. Am auzit-o pe fetiță că stâlcea cuvintele, iar mama ei mi-a spus că este suspectă de autism, că a avut o întârziere în dezvoltare. Am dus fetița la măgărițe, le-a mângâiat, am pus-o călare și fetița era efectiv fascinată. După ce a petrecut timp în preajma măgărițelor, a devenit foarte zâmbitoare, relaxată și a început să vorbească bine. Pentru mine a fost ca un şoc şi tot scepticismul meu în privința terapiei cu măgărițe a dispărut.

Pe lângă centru, mai am un proiect depus, pentru a reuși să trimit laptele inclusiv în străinătate, sau pentru a putea fi păstrat cât mai mult timp, pentru că am parte de o cerere foarte mare. Cum nu pot să îl trimit în străinătate crud, în așa fel încât să rămână în forma optimă, vreau să fac lapte praf obținut prin liofilizare, adică congelare și vacuum, singura metodă care funcționează pentru laptele de măgăriță. Practic prin liofilizare, se extrage doar apa din lapte, dar nu prin metoda uzuală, la temperatură înaltă, deoarece laptele de măgăriță și-ar pierde proprietățile, prin congelare și vacuum, apa din lapte se condensează și iese afară și astfel ar rămâne doar substanța uscată, la care în momentul adăugării apei va deveni din nou lapte.

Cum e să lucrezi şi pentru binele altora?

Pentru mine e o satisfacție enormă. Eu când mă trezesc dimineața știu că pun mâna pe telefon și am cel puțin un mesaj de mulțumire de la un client. Simt că trebuie să mă pun din nou pe treabă. Am avut, de exemplu, clienți cu sechele post COVID care s-au tratat și s-au făcut bine. Faptul că pot să fac un bine în lumea asta, să ajut oamenii și să pot și să trăiesc eu din treaba asta, pentru mine e cea mai mare satisfacție.

Cu cei de la Magic Milk vă puteți întâlni săptămânal în cadrul întâlnirilor ROA în Cluj-Napoca, îi puteți vizita în Cara județul Cluj, sau puteți lua legătura cu ei atât telefonic la numărul de telefon: 0755.399.626 cât și prin intermediul paginii de Facebook Magic Milk.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Mai Multe

More article