Nu ştiu dacă este vorba despre o poveste pe care mi-a citit-o cineva când eram mică sau de un desen animat văzut într-o seară de iarnă, cu spiriduşi care fac, peste noapte o mulţime de perechi de pantofiori, ca răsplată pentru gestul frumos al unui pantofar bătrân, prea obosit să lucreze comanda pentru a doua zi. Şi, dimineaţă, mare i-a fost bucuria, când toate încălţările străluceau de nou şi frumos.
Aceste imagini mi-au venit în cap când m-am gândit la cum să redau, pentru tine, cititorul Clujwebstory.ro, povestea soţilor pantofari din Baia Mare care confecţionează manual papucei şi ghetuţe ortopedice pentru mititeii care le trec pragul.
Nu, nu sunt nici bătrâni, nici osteniţi peste măsură, dar lucrează de mână, complet, fiecare pereche, cu câteva unelte caracteristice unui atelier de pantofar şi cu o maşină de cusut care ar cam trebui înlocuită cu una nouă care să ştie face mai bine şi mai mult.
De cinci ani sunt pe cont propriu, afacere de familie, pe care au reluat-o de la patronul la care au lucrat, în acelaşi atelier modest şi mic, dintr-o zonă semicentrală a oraşului. Atunci au avut nevoie de curaj şi ceva bănuţi. Planul a fost unul simplu, să facă bani cât să le ajungă să trăiască bine. Nu a fost vorba despre vreo viziune aparte, ci de continuarea muncii pe care o iubeau şi o iubesc şi acum.
Vă vine să credeţi că au fost oameni care nu au cumpărat de la noi pentru că, 75 de lei cât e o pereche de papucei mici neîmblăniţi, costă prea puţin? mi-a spus Vasile.
Nu era supărat, ci doar uşor mirat, însă, cu toate astea nu are în plan o scumpire semnificativă, mai ales că, de încălţăminte ortopedică, spunea el, au nevoie şi micuţii din zonele de lângă marile oraşe, iar părinţii lor nu îşi permit pantofiori scumpi.
Vasile şi Cristina Andras croiesc, cos şi lipesc, iar apoi, trimit papuceii marca Încălţăminte primii paşi , fiecărei mămici care a comandat online, prin telefon sau la faţa locului, la atelier.
Sunt mămici care preferă combinaţii de culori şi chiar de modele, dintre ceea ce avem postat pe pagina de Facebook. Online-ul ne este de mare ajutor. Aşa am reuşit, datorită clienţilor mulţumiţi, să fim recomandaţi şi cunoscuţi. Punem la dispoziţie fotografii cu nuanţele de piele pe care le avem, pentru că facem încălţăminte de copii, doar din piele şi ne înţelegem cu fiecare client. (Cristina Andras)
În urmă cu aproape 20 de ani am început să fac ghetuţe şi sandale din acelea cu vârful decupat şi înalte, pe gleznă, cu suport plantar, după un model recomandat de un medic ortoped din străinătate. De atunci, am bucurat multe mămici ale căror copii aveau călcătura asimetrică, pe vârfuri sau aveau chiar probleme grave. Noi doi lucrăm zilnic împreună, doar noi şi, multe poveşti „au auzit” papuceii pe care îi facem. E frumos când ne mai aducem aminte, în timpul orelor de muncă, de scrisorile şi mesajele primite de-a lungul anilor, de la mămici, chiar şi de peste hotarele ţării, mulţumite de rezultatele muncii noastre. (Vasile Andras)