Poveşti de bineGhid: cum să nu te răceşti vara?

Ghid: cum să nu te răceşti vara?

E o performanţă, vă zic.

E adevărat că am fost mai bolnăvicioasă toată iarna, dar speram ca viruşii sau bacteriile să mă lase ȋn pace câteva luni. Sunt ţintuită ȋntr-un corp ce scrâşneşte la fiecare mişcare, ce secretă musafiri pe bandă rulantă şi care tuşeşte mai ceva ca un tractorist după trei pachete de Carpaţi fără filtru.

De o săptămână dieta mea se ȋnvârte ȋn jurul lămâilor: dimineaţa, la amiază şi seara, mă ȋndop cu lămâie de zici că viaţa mea depinde de asta. Şi ȋntr-un fel, aşa e, doar că ȋn cazul meu, bunăstarea mea depinde de asta.

Ieri, ȋn timp ce mă gândeam ce să vă scriu astăzi, căutând disperată un subiect, m-am gândit, ȋn străfundurile creierului meu, să văd totuşi, de ce ne răcim vara.

Că doar ştiţi că se zice că răceala se ia de la frig – uitaţi-vă ȋn jur, e atât de cald afară uneori ȋncât nu mai ştii ce să dai jos de pe tine. Şi totuşi, unor microbi se pare că le place să se lipească de noi chiar şi la temperaturi de peste 30 de grade.

Aparent, infecţiile respiratorii apărute vara pot fi mult mai agresive decât cele de iarnă, iar tratarea lor este şi ȋngreunată de căldură – ce fericire. Ȋn plus, până şi faptul că ȋncercăm orice măsură pentru a ne răcori poate să deschidă poarta răcelii. Adică băuturile extrem de reci, aerul condiţionat şi ȋngheţata favorizează ȋnmulţirea germenilor, ȋn special la nivelul gâtului – acum am aflat de ce mă doare gâtul ȋn acest hal fără de hal.

Nu că n-am fi ştiut că să papi sau să bei rece poate duce la durere ȋn gât, dar parcă nu ne putem abţine să trişăm şi să riscăm atunci când nu mai ştim prin ce pori să eliminăm căldura.

Şi totuşi, ce e de făcut? Cum putem să ne ferim de răceală vara şi să ne şi bucurăm de micile plăceri specifice verii?

Ȋn primul rând, este recomandat să ne răcorim fără să apelăm la metode extreme – nu ştiu exact care or fi aceste metode, dar cred că se referă la a nu sta prea mult ȋntr-un loc cu mult aer condiţionat. Din câte ştiu eu, mai grav decât a sta ȋncontinuu ȋn aer condiţionat este tocmai diferenţa mare de temperatură, de la rece la cald brusc. Specialiştii mai recomandă să alegem ȋn schimb locurile umbroase şi să facem duş des, cu apă călduţă.

Ce mai este foarte important ȋn prevenţia răcelii de vară (adică să nu ajungeţi ȋn cazul meu) este alimentaţia. Multe fructe, ȋn special cele de pădure sau căpşuni, care sunt foarte bogate ȋn vitamina C, au efect antiinflamator şi conţin antioxidanţi ce stimulează imunitatea. Se mai recomandă mult ardei şi varză, din cauză că şi acestea sunt bogate ȋn vitamina C.

Ȋn rest, evident, măsurile de prevenţie includ spălatul pe mâini, consumarea a minim doi litri de lichide pe zi (apă şi sucuri naturale, nu băuturi carbogazoase), mişcarea ȋn aer liber şi… limitarea stresului.

Cum om reuşi să ne limităm stresul e un mister şi pentru mine. Sunt situaţii ȋn care nu prea ai cum, dar important e să ȋncerci. Nu degeaba se spune că stresul este cea mai gravă boală a secolului 21, nemernicul ăsta este prezent ȋn biografia fiecărei boli, aproape. Dar… ȋncercarea moarte n-are.

Haideţi să luăm viaţa cu calm, să ne bucurăm de ea şi să luăm tot ce vine ȋn faţa noastră pregătiţi şi ȋncrezători.

Ȋn plus, dacă tot vă răciţi, vă puteţi ȋncălzi cu o mică vorbă din bătrâni: numa’ ăi deştepţi răcesc vara!

Mai Multe

More article