Poveşti din ClujAmintiri din ClujPoveşti de pe şoselele Clujului

Poveşti de pe şoselele Clujului

Ca polițist te interesează cum și de ce se întâmplă accidentele rutiere. Dacă ești de la rutieră sau de la prevenire, te interesează de două ori mai mult. De ce? Pentru că asta este activitatea ta de bază, să faci ceva, cumva, ca ele, accidentele rutiere zic, să nu se mai întâmple. Prin urmare, ești mereu atent la chestii și detalii pe care alții nu le observă, nu le acordă atenție, le ignoră și așa mai departe. Știți că  „estrem” de puțini participanți la traficul rutier își recunosc greșelile? Știați că cei mai mulți oameni susţin că principala cauză pentru acidentele rutiere grave, că de ele vorbim, este starea precară a drumurilor și/sau semnalizarea rutieră proastă? Astea, sunt fără doar și poate „nește” realități adevarate, cum ar zice unii. Dar aceștia, partizanii „cauzelor” mai sus enumerate, uită că definiția accidentului rutier este alta.

Fără doar și poate că starea drumurilor poate concura la producerea unui accident rutier, dar cauza principală este încălcarea unei prevederi legale privind circulația pe drumurile publice. Ce ar trebui să înțeleagă fiecare participant la traficul rutier, este că accidentul rutier, este rezultatul unui cumul de factori. Dar cel mai important este că, cel care provoacă accidentul încalcă cel puțin o regulă de circulație. 

Sunt de notorietate comentariile postacilor care acuză polițiștii că nu fac prevenire, că stau la pândă, că au normă de amenzi și așa mai departe. Dar când le citești postările, comentariile, iese în evidență faptul că au chiulit, serios, de la orele de limba română și nu numai, asta ca să fiu politicos, deși acest lucru nu poate fi înțeles de astfel de persoane. Și ce are a face asta cu șofaful, ați fi tentați să spuneți. Are, și încă mult.

Lucram la prevenire și circulam prin oraș cu treabă. Într-un interval de 48 de ore am fost martor la două situații în care conducătorii auto, care se cred mai deștepți decât polițiștii, au dovedit că nu sunt mai deștepți deloc, din contră. 

Cazul 1. Trafic infernal pe strada Moților intersecție cu Mihai Eminescu. Se efectuau lucrări de reparații la carosabil. Traficul blocat, echipaj de poliție rutieră la dirijat, căldură infernală, traficul infernal, praf, de-astea. Colegul de la rutieră încerca să decongestioneze traficul și dirija astfel încât, cei de pe Eminescu să vină spre Moților și Victor Babeș. Îl văd cum se agită privind spre strada Eminescu, fluieră insistent și mai tare, face semnal către mașina care se oprise la intrarea pe Moților. Nimic. Privesc și eu la acea mașină. La volan o tânără impasibilă în prima fază. Polițistul fluieră și îi face semn să intre în intersecție, să își continue drumul. Domnișoara, aș, nimic. Mai mult, devine agitată și cu un gest nervos îi arată polițistului semaforul care era pe culoarea roșie, motiv bun pentru ea să nu pătrundă în intersecție. Ce dacă polițistul dirija, ea a ales să respecte culoarea semaforului. 

Cazul 2. Trafic infernal în zona centrală, intersecția străzilor Barițiu, Regele Ferdinand, Mihai Viteazul. Echipaj de poliție rutieră dirija traficul și în timp ce îi scotea pe cei dinspre strada Horea spre Barițiu și Mihai Viteazul, un autoturism condus de un bărbat ignoră semnalul polițistului rutier și oprește. Polițistul îi face semn să se pună în mișcare, nimic. Merge spre el, îi strigă să se pună în mișcare, îi face semn, fluieră. Cela, nimic frate. Mai mult, cu o atitudine de reproș și superioritate, chiar iritat, îi arată semaforul care era pe culoarea roșie. 

Cu astfel de conducători auto ai de-a face zilnic, ca polițist şi astfel de conducători auto circulă zilnic printre noi. De ce se întâmplă accidentele rutiere? Pentru că foarte mulți dintre cei care se află în trafic, indiferent de calitatea lor, conducători auto, pietoni, bicicliști, șamd au impresia că ei sunt deștepții iar ceilalți proștii; că toți trebuie să se ferească din calea lor, că drumul e doar al lor, iar dacă mai sunt și pe cel cu prioritate … ce respect, ce bun simț, ce înțelegere pentru ceilalți? Nimic. Să aștepte. Nu ei au prioritate și punct. Iată de ce am spus că există o legătură între cum scrii și te comporți, cum înțelegi ce trebuie să faci în anumite situații, școală și accidentele rutiere.

Articolul precedentPe culoarea roșie a semaforului
Articolul următorGardianul Carpaților

Mai Multe

More article