Poveşti din ClujGaleria Paul Sima pentru tinerii artiști clujeni

Galeria Paul Sima pentru tinerii artiști clujeni

Galeria Paul Sima a Universității Babeș-Bolyai și-a redeschis porțile pentru tinerii artiști și publicul larg

Galeria de Artă Paul Sima a Universității Babeș-Bolyai și-a redeschis porțile atât pentru artiștii contemporani, cât și pentru publicul pasionat de artă. Ce înseamnă asta?

În primul rând, redeschiderea galeriei ne arată faptul că dragostea și pasiunea pentru artă nu a dispărut în urma restricțiilor impuse de pandemie, chiar dacă acestea au atras după sine o pauză în ceea ce privește expozițiile din galeria Paul Sima. Din dragoste pentru artă și cultură, organizatorii întăresc proverbul ,,Unde-s mulți puterea crește” care se regăsește și în acțiunile UBB.

,,Galeria Paul Sima reprezintă un bun prilej de educare, de lărgire a orizontului. După impresionism, lumea tinde să piardă contactul cu arta mai complicată, prin urmare, aceste expoziții de artă contemporană pot oferi percepții noi. Imaginea 2D nu este același lucru cu imaginea 3D, iar anumite lucrări au o consistență păstoasă pe alocuri, consistență care se pierde în fotografie. În momentul în care privitorul se află față în față cu lucrarea, acesta are parte de o altă senzație. Șansa de a vedea o lucrare pe viu și de a o privi din toate unghiurile posibile oferă o experiență vizuală mult mai bogată decât aceea pe care o trăim atunci când consultăm un album de artă.” Cristina Sintamarian, curator UBB Cluj-Napoca.

Prin urmare, Universitatea Babeș-Bolyai în colaborare cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, vin să ofere artiștilor și publicului interesat un spațiu dedicat atât expozițiilor individuale cât și expozițiilor de grup, spațiu în care artistul creator poți fi chiar tu, asta dacă te numeri printre creatorii de artă contemporană.

,,În cadrul Galeriei Paul Sima expunem lucrările tinerilor artiști. Este un spațiu deschis pentru toată lumea, chiar dacă de-a lungul vremii am avut cu precădere expozanți din cadrul UAD, respectiv studenți din cadrul programelor de licență, cât și masteranzi și doctoranzi. Pentru a putea beneficia de spațiul de expunere, artiștii trebuie să depună mai întâi o cerere la Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, iar mai apoi, cererea urmează să se aprobe de către Rectorat, în vederea unei eventuale expoziții.” Cristina Sintamarian, curator UBB Cluj-Napoca.

În prezent, Galeria Paul Sima găzduiește expoziția personală a Biancăi Ioana Bogdan, masterand UAD, expoziție care aduce 15 lucrări viu colorate, prezentate prin forme abstracte-geometrice și organice. Această expoziție este de altfel și cea care a redeschis seria de evenimente din cadrul galeriei.

,,Galeria Paul Sima le oferă tinerilor artiști șansa de a participa fizic la o expoziție, de a lua cuvântul, de a vedea cum se derulează un vernisaj, de a primi întrebări din partea participanților, de a răspunde la acest tip de întrebări… Vernisajul oferă un spațiu în care artistul vine în contact cu publicul, fapt care facilitează acest schimb de informații precum poveștile care îl inspiră sau parcursul prin care a ajuns la tema respectivă. Participarea la un vernisaj reprezintă un exercițiu foarte bun.” Cristina Sintamarian, curator UBB Cluj-Napoca.

Pe lângă spațiul dedicat artiștilor, scopul acestei galerii este acela de a educa publicul, în mod special publicul tânăr, pentru a reuși să înțeleagă într-un mod cât mai corect arta contemporană. Deoarece acest tip de artă este mai pretențios în ceea ce privește înțelegerea pe deplin a actului artistic, organizatorii vin în întâmpinarea publicului larg cu un comentariu menit să explice parcursul creativ.

,,Arta contemporană este puțin mai complexă, are mult mai multe direcții decât simpla imagine pe care o privim. Necesită puțină educație iar prin acest scurt discurs descriptiv încercăm să aducem noi cunoștințe pentru publicul care nu este direct implicat în acest tip de artă.” Cristina Sintamarian, curator UBB Cluj-Napoca.

Galeria este deschisă pentru publicul larg de luni până vineri, între orele 11:00 și 13:00. Accesul vizitatorilor se face pe baza certificatului verde.

Mai Multe

More article