Poveşti de călătorieExperiență de shopping cu iz japonez la New York

Experiență de shopping cu iz japonez la New York

 

Când ajung în East Village, zona din Manhattan mărginită de strada 14, strada Houston și 3rd Avenue, trag o plimbare pe St. Mark’s Place unde se află câteva din localurile mele japoneze preferate: câteva restaurante tipice (nu localuri de sushi, ci izakaya, un fel de pub-uri cu tapas japoneze) și două supermarketuri cu produse nipone.

Experiența într-un magazin japonez este specială, clientul este tratat cu cel mai mare respect: la intrare, toți vânzătorii strigă la unison „irasshaimasen!” adică „bine ați venit în magazin!„.

Îmi place să mă plimb printre rafturile cu produse colorate și să mă minunez de etichete. Japonezii sunt cunoscuți pentru obsesia lor pentru „kawaii„, adică tot ce este adorabil, drăguț. Kawaii a devenit o trăsătură importantă a culturii japoneze și asta se vede clar în magazine. De exemplu, cui nu i-ar plăcea să spele vaze cu un burețel roz în formă de inimioară? Sau să pună în măsline scobitori cu albinuțe și buburuze? Sau să îndeși un boț de orez pentru prânzul de la servici într-un vas cu Hello Kitty?

Cel mai mult îmi place în raionul de cosmeticale. O cremă de față top seller avea un armăsar pe ambalaj. Nu am înțeles legătură dintre cal și ten, poate era cremă de bărbați? Mi-a plăcut crema „Good Aging” (îmbătrânire bună), a cărui motto era „enjoy being a woman forever„, adică bucură-te să fii femeie pentru totdeauna, pentru eternitate, ceva pe foarte lungă durată. Un mister a fost un creion de ochi, pe al cărui ambalaj era un personaj de desene animate – o față cu gură mică, ochi mari, aducea cu Sandy Belle sau Sailor Moon (desenele animate care pe mulți ne-au cucerit în anii ’90). Ce nu am înțeles era de ce îi curgeau fetei lacrimi din ochi? Primul lucru la care m-am gândit a fost că ori și-a băgat creionul dermatograf în ochi, ori că acest creion i-a provocat o reacție alergică. Oricum, nu aș cumpără un produs cu asemenea prezentare tristă sau violentă, cum vrei să interpretezi.

Ce mai îmi place mie în magazinele japoneze este că, pentru o vreme, pășesc în alt univers. Cum trec pragul, părăsesc New Yorkul, mă întâmpina un „irasshaimasen!” entuziast și mă regăsec într-un mic colț de Japonie.

Articolul precedentNuntă pe Wall Street
Articolul următorMuzica de sub New York

Mai Multe

More article