Când zici Wall Street, te gândești la marile bănci în care bancheri la costum investesc, negociază, vând și cumpără acțiuni. Când zici Wall Street, te gândești la centrul financiar al lumii. În realitate, strada nu are nimic spectaculos, este o stradă nu foarte lungă, îngustă, mărginită de clădirile în care își au sediul bursele de valori (New York Stock Exchange), Deutsche Bank, Citibank, JP Morgan Chase, sau Morgan Stanley. Faima sa vine de la asocierea cu elitele financiare ale lumii.
De curând m-am plimbat pe Wall Street, nu știu ce mi-a venit, de obicei evit partea de „downtown” a orașului, este o zonă de interes mai mult pentru turiști decât pentru localnici. O iau frumos pe lângă bursa de valori, făcând slalom printre gardurile care protejează zona, trec pe lângă statuia lui George Washington din fața clădirii Federal Hall unde, practic, s-a născut guvernul american, unde George Washington a depus jurământul ca primul președinte al Americii. Mă strecor printre grămezile de turiști care se pozează ori cu bursă de valori, ori cu George Washington. Spre mirarea mea, văd și o mireasă pozând pe lângă soclul pe care trona primul președinte american. Ce loc neobișnuit pentru poze de nuntă mă gândesc eu, admirând rochia miresei și trena care mătura treptele îmbibate de istorie americană.
Trec pe lângă restaurantul Cipriani, aflat într-o clădire desemnată monument istoric, construită în stil grecesc: fațada este sprijinită de 12 coloane ionice imense de granit, peste care se suprapun, la etajul întâi, 12 coloane în stil corintic, iar interiorul se aseamănă cu Panteonul din Roma. Aici a fost sediul băncii Național City Bank, care a devenit mai apoi cunoscută ca Citibank, iar apoi clădirea a fost transformată într-un hotel de lux, The Regent Wall Street Hotel. Acum, găzduiește unul din cele mai luxoase restaurante din metropolă. În fața restaurantului, agitație mare, zeci de bărbați și femei îmbrăcați elegant, femeile în sariuri indiene colorate, satinate, și încărcate de pietre prețioase și bijuterii mari și grele.
Aud muzică. O stradă mai în jos, mulțimea elegantă nu se rărește. Văd și sursa muzicii: două dube mari și negre cu niște boxe care puteau trimite note muzicale până peste râu, în Brooklyn. Începe muzica indiană, iar mulțimea elegantă începe să danseze. Încep să mă gândesc că am nimerit în mijlocul unui film de Bollywood.
Cumva, se materializează un cal alb pe Wall Street, un cal împodobit cu o pătură de catifea roșie și să bătută în juvaeruri. Să vezi că apare și un prinț, îmi zic eu amuzată. Și până să îmi termin gândul, un prinț indian, înveșmântat în straie mov cu fir de aur se suie pe cal, în ritmurile muzicii și în aplauzele și ovațiile mulțimii. „Here comes the groom!” strigă DJ-ul la microfon, „Uitați, vine mirele!”. Mirele-prinț, călăre pe armăsarul alb, începe să rotească, victorios, o sabie deasupra capului. Încet, alaiul nuntașilor își face loc pe Wall Street, probabil mergeau să ia și mireasa care se poza cu George Washington.
Nouă, fetelor, ni se spune că nu există prințul ăla legendar, care sosește pe un cal alb. Păi uite, eu l-am găsit pe Wall Street!
- Halloween-ul în Brooklyn la casa unui dramaturg de Pulitzer - 31 oct. 2022
- Prietena de pandemie - 22 oct. 2020
- Medicinistul care tratează newyorchezii cu muzică - 22 ian. 2020