De trei zile ȋncoace, de fiecare dată când mă trezesc, ȋmi pun o dorinţă: să nu mai fie mohorât afară şi vremea plăcută să ȋşi intre pe deplin ȋn drepturi. Dar norocul nu ţine cu mine. De trei zile ȋncoace, nu văd decât ninsoare, frig, vânt, chiciură, mocirlă şi gri ȋn jurul meu – ultima redută a iernii ȋn faţa primăverii, sper.
Şi de trei zile ȋncoace pun pariu cu mine ȋnsămi ȋn legătură cu momentul ȋn care o să mă răcesc. Credeam că o să scap şi de data asta fără pată, am ţinut-o pe duduia Răceală la distanţă toată iarnă (e o performanţă, vă zic), dar se pare că acum, pe final de război, s-a ȋncăpăţânat să mă facă să cad pradă tusei, durerii de gât şi de cap şi… ei, ȋn general.
Au fost o mulţime de ameninţări, dar m-am ȋnarmat cu ceaiuri şi vitamina C, care mi-au devenit ȋntr-un timp cei mai buni prieteni. Eu nici nu mă pot lăuda cu ȋmbrăcatul gros şi am un CV impresionant de răceli anterioare… dar anul ăsta nu am vrut să mă las.
Armele luptei cu boala sunt simple, mega-cunoscute şi mega-eficiente, dacă le foloseşti cum trebuie. Toată lumea spune că ingredientele cheie sunt spălatul pe mâini, alimentaţie corectă, puţin stres, ȋmbrăcăminte corespunzătoare, plimbări indiferent de frig… eh, ȋnţelegi tu, toată suita arhi- cunoscută.
Să le luăm pe rând.
Spălatul pe mâini – eu personal nu concep o igienă proastă şi sunt suficient de tipicară ȋncât să fiu conştientă că este imperios necesar să ȋmi spăl mâinile de fiecare dată ȋnainte să mănânc (şi nu numai).
Legat de alimentaţie corectă… aici nu mă pot lăuda foarte mult. Nu mănânc cel mai echilibrat de pe planetă, dar ador fructele şi legumele. Toate fructele şi legumele, şi nu trece zi fără să mănânc măcar un măr, o portocală sau o roşie. O alimentaţie sănătoasă nu te ajută doar ȋn prevenirea răcelilor, ci te ajută şi la un stil de viaţă mai sănătos şi o mai bună stare psihică. Mens sana in corpore sano, nu uitaţi!
Am mai spus-o şi mă repet (şi nu sunt singura), stresul este cea mai periculoasă boală a secolului. Dar nu prea ai cum să scapi de el – poţi, ȋn schimb, să ȋnveţi să ȋl ţii sub control şi să ȋi interzici să intervină chiar ȋn orice situaţie. Stresul este strâns legat de apariţia răcelii şi nu numai – un nivel de stres ridicat contribuie la o imunitate scăzută, aşadar şi la predispoziţia de ȋmbolnăvire.
Reţeta mea personală atunci când vreau să ţin ȋmbolnăvirea departe de mine – pentru că ştiu că mă scoate din circuit cel puţin o săptămână – e următoarea: mă plimb mult, ȋn special pe jos şi mai ales atunci când nu am n chestii care să ȋmi rupă spatele; mănânc multe fructe şi legume şi beau enorm de mult ceai cu lămâie; ȋncerc să mănânc cât de cât echilibrat şi… cel mai important, mi-am dezvoltat o oarecare durere ȋn cot ca să evit stresul inutil, atunci când nu ȋşi are locul (adică nu e firesc, ci doar “psihotic”).
Sunt zile ȋn care este foarte greu să nu cedezi ȋn faţa răcelii. E foarte simplu să ne dăm seama de asta, trebuie doar să ne uităm la vreme. Săptămâna trecută nici nu ştiam cum să mă ȋmbrac – era frig, era cald? Iar când m-am reȋntâlnit cu iarna… this happened.
Degeaba m-am ȋnarmat eu cu toată vitamina C din lume, nenorocita de răceală m-a prins. Câteodată mai şi cedăm, ce să facem? Asta e viaţa!
- Ce faci când nu ştii ce să faci? - 3 iul. 2020
- Hai să-ncingi o horă cu arta, la Muzeul Satului din Cluj - 19 iun. 2020
- Povestea unei altfel de veri - 22 mai 2020