Poveşti de binePoveşti cu mâncareDe ce să alegem fructe și legume autohtone de sezon?

De ce să alegem fructe și legume autohtone de sezon?

Industria alimentară s-a dezvoltat și continuă să o facă în fiecare zi, iar globalizarea și sistemele performante de logistică permit în prezent să ne bucurăm de o varietate foarte mare de fructe și legume proaspete în oricare perioadă a anului. Dar ce înseamnă acest lucru și cum ne influențează obiceiurile alimentare? Tot mai des ne este transmis direct sau indirect faptul că produsele autohtone ar trebui alese mereu în favoarea celor importate.

Iată de ce:

Pentru început, ce înseamnă de sezon? Fructele și legumele au nevoie de anumite condiții specifice de climat pentru a se dezvolta optim. Fără a intra prea mult în detalii, spre exemplu, portocalele sunt cultivate cel mai des în Spania, Italia sau Grecia (în Europa), iar oricât de mult ne-am dori să avem citricele în țara noastră, nu prea este posibil. Acest lucru înseamnă că vrem, nu vrem, portocalele vor fi importate.

De aici intervin doi termeni relativi noi: produse de sezon consumate la nivel global și produse de sezon consumate la nivel local. Dacă ne raportăm la mere (deoarece sunt de sezon), cele recoltate în Noua Zeelandă și importate în Europa vor fi consumate începând cu sfârșitul primăverii viitoare și în perioada verii. Merele noastre, locale, culese în această toamnă vor fi consumate imediat în lunile următoare. Concluzia o trage fiecare dintre noi.

Dacă este aprofundat în continuare subiectul, trebuie să ne raportăm și la impactul lanțului de distribuție și depozitare asupra mediului care asigură pe toată perioada anului legume și fructe proaspete. Acest lanț de aprovizionare cuprinde totalitatea sistemelor care încep de le producția primară a materiei prime, apoi acestea trec printr-o prelucrare mai mult sau mai puțin complexă, sunt distribuite în magazine, iar în final ajung pe masa noastră. Toate procesele descrise anterior au ridicat semne de întrebare pentru cercetătorii din domeniu care în urma studiilor au ajuns la concluzia că emisia gazelor cu efect de seră este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm atunci când vine vorba de aceste lanțuri lungi de aprovizionare. Apoi, mai intervin și alți factori precum poluarea oceanelor (datorită transporturilor) sau a solurilor (din cauza utilizării excesive a îngrășămintelor de sinteză).

Bineînțeles, există și cazuri în care depozitarea produselor locale de sezon pentru o perioadă lungă de timp are un impact mai negativ asupra mediului decât un lanț de aprovizionare la nivel mondial. Sau, spre exemplu, roșiile cultivate la noi în țară în afara sezonului (în sere) pot avea o amprentă de carbon mai mare decât cele cultivate și importate din alte țări în care sezonul lor este mai lung.

În concluzie, ideal ar fi să consumăm fructele și legumele autohtone atunci când este sezonul lor. Mai mult decât atât, valoare nutrițională a produselor vegetale proaspete este cea mai mare imediat după recoltare, urmând să scadă pe perioada depozitării.

Întotdeauna autohton și de sezon va fi cea mai bună alegere.

 

Mai Multe

More article