Poveşti de binePoveşti cu mâncareCe ne intoxică cu adevărat?

Ce ne intoxică cu adevărat?

În Europa situația pare sub control, numărul persoanelor intoxicate prin produse alimentare fiind destul de mic. Cu toate acestea, sute de mii de cazuri sunt raportate anual; unele sunt mai grave, iar altele mai puțin. În această perioadă în care cu siguranță nimeni nu ar vrea să treacă pragul spitalelor cred că este momentul cel mai bun pentru a povesti despre subiectul intoxicărilor provocate de alimente. Și nu, acest lucru nu are legătură cu detoxifierile cu sucuri verzi sau alte descoperiri „miraculoase”.

De cele mai multe ori toxiinfecțiile alimentare sunt provocate de consumul produselor preparate sau depozitate incorect acasă. Bineînțeles, probleme pot apărea și la restaurante sau unități cu profil alimentar, chiar dacă teoretic produsul trebuie să fie sigur pentru consum. De cele mai multe ori semnele care indică o intoxicare sunt asociate cu dereglarea sistemului digestiv, iar uneori poate apărea febra și durerile musculare.

Acum, răspunsul întrebării: ce ne intoxică cu adevărat? Înainte de toate, trebuie precizat faptul că niciun produs alimentar nu poate conține substanțe toxice pentru organismul nostru (toxicitatea fiind mereu corelată cu concentrația unei substanțe). Cum apar atunci aceste toxiinfecții? Aici intervin în povestea noastă bacteriile și toxinele produse de acestea, virusurile și paraziții. Pentru a simplifica, cât de mult posibil lucrurile, Campylobacter și Salmonella sunt printre cele mai bune exemple de bacterii care atunci când scapă de sub control și se multiplică în produsele alimentare pe care urmează să le consumăm ne vor provoca toxiinfecții. Vestea proastă e că nu ne putem da seama dacă sunt prezente și în ce concentrație decât prin analize de laborator. Vestea bună este că printr-o igienă corespunzătoare putem evita problemele.

În bucătărie nu intrăm decât după ce ne spălăm pe mâini, spălăm și dezinfectăm suprafețele de lucru și ustensilele după fiecare utilizare și de asemenea spălăm la temperaturi ridicate prosoapele de bucătărie reutilizabile și șorțurile. Acestea probabil sunt cele mai importante reguli care trebuie respectate acasă, în bucătăria proprie. Este surprinzător cât de ușor putem contamina spațiul de lucru cu bacteria Campylobacter (care este frecvent întâlnită pe carcasele de păsări) atunci când vrem să pregătim de exemplu un pui la cuptor.

De asemenea, produsele care urmează a fi gătite nu trebuie niciodată și sub nicio formă să se intersecteze cu preparatele gata de consum. Deci, cuțitul cu care tăiem carnea pentru friptură îl vom spăla înainte să tăiem legumele pentru salată. Dacă intrăm puțin în date tehnice, sunt două cuțite diferite pentru acest exemplu, dar presupun că ideea s-a înțeles. În bucătăriile profesionale și în unitățile de producție pentru produse alimentare există pentru fiecare categorie de preparat un tocător care nu poate fi utilizat altundeva, iar acestea se diferențiază între ele prin culori standard.

În final, nu trebuie scăpat din vedere nici faptul că temperaturile de coacere și păstrare ale produselor alimentare joacă un rol important în ceea ce privește siguranța noastră. Un mic pont: verificați mereu dacă vitrinele frigorifice funcționează atunci când serviți micul dejun la hotel; temperatura ar trebui să fie vizibilă mereu pe un ecran digital.

 

Acestea fiind spuse, iată de fapt ce ne intoxică cu adevărat și cât de ușor ne putem trezi (și la propriu, și la figurat) cu o toxiinfecție alimentară. Cea mai importantă este igiena, iar apoi respectarea unor reguli și bune practici atunci când ne petrecem timpul în bucătărie.

Mai Multe

More article