În acestă perioadă a anului, când temperaturile sunt destul de ridicate, multe persoane ajung să se confrunte cu problemele cauzate de toxiinfecțiile alimentare. Statisticile arată că vara numărul de cazuri se dublează comparativ cu celelalte anotimpuri, iar de cele mai multe ori, vă vine să credeți sau nu, problemele apar în urma consumului de produse de tip fast-food.
Dat fiind faptul că e și sezonul în care avem parte de o mulțime de festivaluri, poate ar fi bine să acordăm o mai mare atenție la ceea ce alegem să mâncăm pentru a preveni apariția nedoritelor problemele. Simptome toxiinfecției includ febră, stare de slăbiciune, dureri abdominale și o rapidă deshidratare, fiind resimțite după aproximativ 12 ore și cauzate de bacterii patogene, virusuri sau paraziți. Aceștia se dezvoltă în materia primă dacă nu sunt respectate normele de igienă sau sunt păstrate la temperaturi ridicate, urmând apoi să fie ingerate prin produsele alimentare consumate.
Însă fiecare persoană e diferită și răspunsul organismului poate varia în funcție de imunitatea specifică. Spre exemplu, unii pot tolera anumite bacterii mai bine decât alții datorită unei acidități mai ridicate din stomac care oferă o extra protecție împotriva agenților patogeni sau, la fel, microbiota bogată, adică totalitatea bacteriilor bune din intestin, reprezintă și ea un sistem de apărare în plus. Pe de altă parte, femeile însărcinate, copiii și persoanele în vârstă au șanse mai mari de a se confrunta cu intoxicațiile alimentare.
Pentru a putea evita mai bine această problemă este important de știut că unele alimente sau materii prime au un potențial mai ridicat de contaminare decât altele. În primul rând, lista începe cu carnea de pui și fructele de mare. Apoi, greu de crezut, salatele (cu frunze verzi sau legume) sunt și ele incluse în cadrul categoriei de alimente care pot provoca toxiinfecții. Bacteriile patogene iubesc tot ce este nutritiv, iar de aceea trebuie să ne asigurăm că ingredientele din salate au fost foarte bine spălate sau tratate termic.
În timp ce unele bacterii sunt mai puțin nocive sau în cel mai rău caz necesită câteva zile de spitalizare (Salmonella, Clostridium perfringens, Campylobacter, Staphylococcus aureus, Escherichia coli), există și bacterii care pot provoca decesul precum Listeria monocytogenes.
Concret, ce putem face pentru a evita toxiinfecțiile? Existe o serie de bune practici de urmat începând cu bucătăria proprie. De exemplu, mâncarea preparată ar trebui să stea la distanță de produsele crude (carne, pește sau legume), lucru care se poate rezolva cu puțină organizare chiar și în frigider. De asemenea, spălatul ingredientelor înainte de a începe gătitul propriu-zis e recomandat. Iar în ceea ce privește mâncatul afară, poate aruncăm o mică privire în împrejurul unității care prepară produse de tip fast-food sau nu numai, cât de igienic se lucrează sau dacă există apă potabilă. Aceste mici aspecte pot face diferența și ne pot salva de câteva zile cumplite.
- Putem găsi fericirea în mâncare? - 1 nov. 2024
- MINA Cluj: prima expoziție dedicată lui Monet din România - 14 oct. 2024
- Cluj Symphony Experience: întâlnirea muzicii pop și rock cu cea simfonică - 6 oct. 2024