Poveşti de binePoveşti cu mâncareCum influențează alimentele calitatea somnului

Cum influențează alimentele calitatea somnului

În prezent, numeroase persoane se confruntă cu probleme legate de somn. Mai exact, datorită unor factori (printre care se numără și influența unor produse alimentare), problema insomniei care este întâlnită tot mai des reprezintă un subiect pe larg dezbătut de către experți. În continuare veți afla care sunt alimentele pe care trebuie să le consumăm seara și care sunt cele de evitat. Conform studiilor din domeniu, este surprinzător faptul că mici schimbări în alimentație pot influența în bine calitatea somnului, acolo unde sunt probleme.

Pentru început, există unele alimente care datorită compoziției lor chimice sunt o importantă sursă de energie pentru organismul nostru, iar aceste produse ar trebui evitate seara. În schimb, alte alimente conțin substanțe care ne relaxează, ne liniștesc, iar în final ne induc o stare de somnolență. Există o întrebare cu care probabil v-ați mai confruntat: ce consumăm seara, proteine sau carbohidrați? Dacă ne gândim că dimineața avem nevoie de energie, iar această energie provine din carbohidrați, răspunsul va fi că trebuie să alegem alimentele bogate în proteine. Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple:

Triptofanul este un aminoacid prezent în alimente care ne creează în final somnolență. Acest lucru se datorează faptului că din triptofan, în creierul nostru, se formează serotonina și melatonina. Ultimele două substanțe sunt de fapt direct responsabile cu somnul nostru. Actualele subiecte de studiu din domeniul alimentației prezintă cercetări în legătură cu cantitatea de triptofan pe care organismul nostru reușește să o asimileze din alimente și rolul carbohidraților în acest proces. Pe scurt, concluziile spun că aminoacidul esențial (triptofanul), dacă este consumat alături de o cantitate mică de carbohidrați, va fi asimilat într-un procent mai mare decât în lipsa acestora.

Printre alimentele care conțin triptofan se numără nucile, semințele de dovleac, floarea soarelui sau in, fisticul, alunele de pădure, ouăle sau laptele. Asocierea lor cu o cantitate mică de carbohidrați este foarte ușoară, iar astfel putem avantaja asimilarea triptofanului. De asemenea, o băutură caldă care ajută organismul să se relaxeze este infuzia de mușețel. Aceasta conține glicină, tot un aminoacid care induce somnolență.

Alimentele care seara trebuie neapărat evitate sunt cele care conțin zaharuri, cafeină sau condimente puternice. Toate acestea cresc temperatura corpului care influențează negativ calitatea somnului.

Concluzia este că deși multe persoane se confruntă cu insomnia și au probleme în a adormi, o schimbare simplă care trebuie încercată pornește de la alimentația obișnuită. Este de preferat să se consume produse care conțin triptofan, aminoacidul esențial care ajută organismul să se relaxeze, iar dacă este asociat cu o cantitate mică de carbohidrați, efectul este potențat. O posibilă cauză al unui somn agitat sau neodihnitor poate fi consumul produselor care conțin concentrații mari de zaharuri sau chiar alcool, alimente care ar trebui evitate în acest caz.

Mai Multe

More article