În țara noastră un adult consumă în medie aproximativ 7 kg de pâine pe lună, iar chiar dacă noua tendință se îndreaptă spre alegerea sortimentelor artizanale, un procent semnificativ din populație cumpără regulat produse realizate la nivel industrial. Rafturile supermarket-urilor sunt pline de variante care mai de care, începând cu pâine sau chifle moi făcute din făină albă și până la sortimente mai nutritive care au la bază făinuri integrale și poate adaosuri de semințe.
În cazul produselor ambalate putem citi cu ușurință eticheta care conține lista ingredientelor. Însă dacă vorbim de pâinea congelată care este coaptă în magazine și expusă pe rafturile specifice, s-ar putea ca de cele mai multe ori să nu fie chiar atât de vizibile ingredientele. Oare de ce?
O regulă universal valabilă pentru toate produsele alimentare pe care le cumpărăm este să citim ce conțin, iar dacă întâlnim cuvinte necunoscute, ingrediente care nu sunt în bucătăria noastră, cea mai bună alegere e să le lăsăm deoparte. Mâncarea care face parte din categoria ultra-procesat conține un șir interminabil de ingrediente, iar unele sortimente de pâine sunt și ele incluse aici având conservanți, regulatori de aciditate, arome sau coloranți. Și chiar dacă avem în cămară zahăr și oțet, pâinea care le conține nu e tocmai o alegere bună. Făină, apă, drojdie (sau maia) și sare – ingredientele unei pâini adevărate.
Iar dacă am renunța la sortimentele de pâine de mai sus și am compara o pâine albă cu una neagră frământate doar cu ingredientele de bază, datorită conținutului de fibre, pâine neagră va fi cea mai bună alegere. Fibrele susțin buna funcționare a digestiei și reprezintă cel mai frumos cadou pe care îl putem face bacteriilor bune din intestin (și implicit, nouă). Mai mult decât atât, carbohidrații complecși alături de vitaminele din complexul B fac din produsele care conțin făină integrală alimente cu adevărat nutritive.
Din punctul de vedere al multor consumatori de pâine, sortimentele făcute din făină neagră nu sunt tocmai apetisante. Dar cu puțină voință pâinea albă poate dispărea complet din meniu. Mai mult decât atât, strămoșii grâului comun de acum, spelta și alac dau naștere unei făini cu proprietăți extraordinare, iar chiar dacă aceste pâini nu sunt chiar atât de des întâlnite pe rafturile magazinelor, avem mai multe șanse să le găsim la micile brutării artizanale.
Alegerea unei pâini bune și nutritive nu e complicată, iar consumul ei nu ar trebui să ridice probleme atât timp cât e făcută din ingrediente naturale (și puține) sau conține fibre. Cu cât e mai hrănitoare pâinea, cu atât senzația de sațietate va fi mai mare, iar o mică felie e mai mult decât suficientă.