Zilele parcă trec din ce în ce mai repede în această perioadă în care încercăm să ne pregătim cum știm mai bine pentru celebrarea Crăciunului. Cu această ocazie, raportându-ne doar la prăjiturile de sărbătoare (probabil preferatele tuturor), în multe familii se obișnuiește să se pregătească cu măiestrie un tort în formă de buturugă care își are locul în mijlocul mesei de Crăciun.
Însă acest desert, care pentru mulți dintre noi este parte a frumoaselor amintiri, își are originea într-un ritual practicat cu multe secole în urmă, doar în trecutul apropiat materializându-se în ceea ce cunoaștem astăzi ca fiind tortul din perioada sărbătorilor de iarnă. Înainte de creștinism, în partea nordică a Europei, oamenii sărbătoreau solstițiul de iarnă prin arderea unui trunchi de copac un timp îndelungat. Această tradiție celebra renașterea Soarelui după zilele scurte de iarnă, iar ritualul aducea prosperitate, noroc și protecție împotriva spiritelor rele.

Apoi, odată cu apariția creștinismul, sărbătoarea a început să aibă o altă conotație, religioasă. Astfel, lumina creată de arderea buturugii era asociată cu Isus care aducea speranță în zilele întunecate. Tradiția arderii timp de 12 zile a unui trunchi de copac s-a transmis din generație în generație în țările nordice, Anglia și Franța, păstrându-se de obicei pentru următorul an o bucată din buturuga arsă înainte.
Dar cum s-a transformat această tradiție într-un tort delicios de pe masa de Crăciun? Istoricii spun că începând cu secolul XIX arderea acasă a unei buturugi a început să fie din ce în ce mai puțin practicată. Sobele au devenit mai mici, iar apoi au fost încet înlocuite de aragaze. Soluția găsită de patiserii francezi a fost o reinterpretare dulce a obiceiului. Astfel, coacerea unui pandișpan și rularea lui cu o cremă, apoi decorarea în exterior astfel încât să arate ca o buturugă a fost ideea lor cea mai bună.
Tortul a început să aibă succes și în afara Franței, astăzi fiind un preparat întâlnit în vitrinele multor cofetării consacrate atât din Europa, cât și din Canada sau Statele Unite. În timp ce elementele clasicului desert sunt de multe ori favoritele consumatorilor, mulți cofetari sau patiseri se întrec în fiecare an pentru a realiza adevărate opere de artă moderne, cu arome și combinații de ingrediente care surprind papilele gustative, toate decorate apoi minuțios.
În același timp, cofetăriile istorice (în special cele din marile orașe din Europa) care au devenit în timp locuri importante unde predomină luxul, păstrează în vitrine varianta clasică a tortului buturugă care probabil este alegerea cea mai bună în contextul unei ambianțe elegante în spiritul sărbătorilor de iarnă.
Este impresionant cum o tradiție atât de veche poate sta la baza unui tort festiv care este mai mult decât un simplu preparat. Este un simbol al căldurii care adună la un loc membri familiei pentru a sărbători împreună Crăciunul.
- Peste 1.400 tone de alimente au fost colectate în 2024 - 3 feb. 2025
- Buturuga de Crăciun, un ritual devenit cel mai important desert festiv - 19 dec. 2024
- Micul dejun, o masă care nu ar trebui evitată - 19 nov. 2024