Mirosul de cozonac, bine rumenit și proaspăt scos din cuptor ne aduce aminte de cele mai multe ori de frumoasele momente petrecute în familie. De Crăciun, cozonacul de pe masă este unul dintre cele mai importante preparate, mai ales dacă este făcut în casă. Vă propun această rețetă pe care o fac mereu de sărbători. Nu uitați, cozonacul are nevoie de timp, iar de aceea nu trebuie să grăbim timpii de dospire. Pentru umplutură, puteți să lăsați imaginația să aleagă, dar gustul clasic al cozonacului cu nucă de cele mai multe ori este cel preferat. Pentru și mai multă savoare, vă recomand să folosiți unt, ouă de casă și zahăr brun. Felia proaspătă de cozonac cu siguranță va fi foarte apreciată. Acestea fiind spuse, haideți să facem o călătorie în trecut, preparând un cozonac tradițional!
Timp de preparare: 45 minute
Timp de dospire: 2 ore
Timp de coacere: aproximativ 1 oră
Dificultate: medie
INGREDIENTE (pentru 2 cozonaci)
1 kg făină 000 sau 550
2 lingurițe rase de sare
Coaja de la o porticală bio/eco
1 plic zahăr vanilat
4 ouă întregi și 4 gălbenușuri
60 g zahăr
500 ml lapte călduț
30 g drojdie de bere proaspătă
1 lingură zahăr
2 linguri rase de făină
125 g unt
Pentru umplutură:
6 albușuri
12 linguri zahăr
500 g nucă măcinată
Pentru sirop:
100 ml apă
50 g zahăr
PREPARARE
- Topiți untul până ajunge la o culoare ușor arămie, apoi se lasă la răcit.
- Într-un bol, amestecați 100 ml din laptele călduț cu drojdia, cele 2 linguri faină și o lingură de zahăr.
- Amestecați făina, coaja de la portocală, cele 60 g zahăr, zahărul vanilat și sarea.
- Adăugați ouăle, untul topit și pentru început, din laptele rămas (400 ml), adăugați doar 300 ml. Dacă aluatul va fi prea tare, turnați și restul de lapte.
- Frământați cu mâna aproximativ 10 minute. Dacă dispuneți de un robot de bucătărie, utilizați atașamentul pentru malaxat (viteza 2; 5 minute).
- Într-un vas încăpător uns în prealabil cu unt, așezați aluatul și lăsați la dospit până își triplează volumul (la 22°C, aprox. 1 oră).
- În timp ce aluatul dospește, pregătiți umplutura: bateți albușurile, adăugând pe rând câte o lingură de zahăr. Amestecați nuca măcinată în albușuri.
- Pe blatul de lucru uns cu ulei, împărțiți aluatul în 4 bucăți egale.
- Fiecare va fi întins la o dimensiune de aproximativ 18×25 cm.
- Întindeți pe fiecare aluat umplutura de nucă apoi rulați.
- Așezați capetele a două aluaturi una lângă alta și răsuciți-le de 2-3 ori. Mutați cozonacul în tavă. La fel se procedează și cu celelalte 2 aluaturi.
- Lăsați să dospească aproximativ 45 minute.
- Ungeți deasupra cu ou, apoi coaceți la 180°C pentru 1 oră.
- În timp ce cozonacii sunt la cuptor, pregătiți un sirop 2:1 (se fierbe 100 ml apă cu 50 g zahăr).
- Imediat scoși din cuptor, ungeți cu o pensulă partea superioară a cozonacilor cu siropul preparat, apoi lăsați să se răcească.
Spor la treabă și sărbatori fericite!
Alexandru Szabo