Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiComunică pentru a te face auzit

Comunică pentru a te face auzit

Îmi amintesc și acum.

Sala plină, zgomotul tot mai intens, nerăbdarea celor ce așteptau să înceapă spectacolul, părinți, bunici și colegi.

Erau spectacolele copilăriei, ce se țineau la casa de cultură a orașului.

Pentru spectatori, erau o încântare, însă nu neapărat și pentru cei aflați pe scenă- un amalgam de emoții, gânduri, bâlbe, ce puteau strica tot momentul artistic pregătit sârguincios.

Eu, la 5 ani, în rochia gingaşă cumpărată de bunici,  părul lung, prins cu o fundă de mătase și cu o jucărie de pluș în mână, urma să fiu pe scenă, recitând.

Chiar înainte de începerea spectacolului,  îndreptându-ne către culise, m-am oprit brusc, spunându-i  mamei că eu nu vreau acolo, pe scenă, în fața atâtor persoane.

Nu mai  îmi aminteam niciun vers și zgomotul devenit tot mai puternic făcea ca palmele să îmi transpire și, dacă aș fi putut, m-aș fi evaporat.

Au urmat  certuri și reproșuri, care se doreau a mă încuraja, dar care au avut chiar efectul opus.

 Așa că, volens nolens, am urcat pe scenă cu ochii în lacrimi și cu dorința de a vedea acel moment terminat.

Toate privirile erau îndreptate asupra mea.

Simțeam o presiune și doream să fiu pe măsura așteptărilor celor din sală și a bunicii, cu care repetasem de nenumărate ori.

În cele din urmă, am scăpat cu aplauze neașteptate şi totul, devenise o amintire. O făcusem şi pe asta… 

Viaţa, este o înşiruire de experienţe în jurul cărora gravitează comunicarea.

Încă de mici, suntem catapultaţi, cu sau fără voia noastră,  în diferite situaţii comunicaţionale ce necesită curaj, hotărâre, autoritate, stăpânire de sine şi o verbalizare clară.

Dar, nu multe sunt dăţile în care reuşim să facem asta.

Se spune că oamenii au două mari frici: prima, de moarte, iar a doua, de a muri în timp ce vorbesc în public.

În faţa unui public, ne pierdem uneori pe noi înşine, ideile dispar, vocea devine agitată, grăbită, iar exprimarea este îngreunată de nodul acela care nu mai pleacă din gât.

Contractele pe care le semnăm, partenerii pe care îi atragem, relațiile de durată, amicițiile de-o viață, au la bază o interrelaționare conturată de o comunicare fluidă, onestă, fermă, care aduce valoare sau armonizează acțiunile desfășurate.

Orice idee genială pe care o ai, își poate pierde valoarea, dacă nu se găsește canalul și modalitatea corespunzătoare de a fi transmisă.

Așadar, orice temere, emoție, sau gândul că vom fi criticați de cei ce ne ascultă, pot aplatiza avântul pe care îl avem în dorința de a transmite un mesaj sau a concepe un proiect.

Să fii un bun comunicator, să captezi atenția și să poți realiza un discurs elocvent, care să fascineze prin simplitatea și utilitatea informației transmise, sunt elemente necesare ce fac parte din procesul nostru de dezvoltare personală.

A comunica eficient este rezultatul îmbinării mai multor elemente alchimice, pe care nu le deținem întotdeauna în manieră completă, așa că, putem facilita exprimarea în fața altora, prin intervenția unui trainer specialist.

Indiferent de domeniul de activitate, comunicarea, prezentarea ideilor și exprimarea, sunt acțiuni ce reflectă personalitatea și o direcționează într-o zonă ce ne va crea confort sau disconfort fizic și mental.

Formularea ideilor într-o manieră atractivă, cu ritmicitate, ton variat, crearea unor imagini vizuale prin structurarea componentelor verbale și non-verbale, par a fi câteva dintre elementele cheie ale unui discurs sau prezentări memorabile.

Adesea, auzim persoane ce exprimă mult, prin cuvinte puține, iar mesajul ajunge la receptor exact așa cum este transmis, rămânând pe retina realității pentru foarte mult timp.

Alteori, participăm la discursuri interminabile, fără esență și după care nu putem avea niciun fel de aplicabilitate în cotidian sau profesie.

Care să fie secretul celor care transmit informații, creează interes, curiozitate şi invită la acţiune,  vorbind cu atât de mult calm şi stăpânire de sine,  în timp ce se expun în fața altora ?

Oana Pocan, actriță și trainer, îl cunoaște.

Oana a înțeles care sunt lacunele și piedicile ce stau în calea unei exprimări care să reflecte întru totul intențiile avute şi motivul comunicării.

Tremuratul vocii, lipsa prezenței în moment, acele sunete neplăcute cu care dorim să completăm un gol, teama de expunere, neconcordanţa gesturilor cu vocea şi cuvintele utilizate, sunt doar câteva dintre aspectele identificate de aceasta de-a lungul carierei.

Aşadar, utilizarea timpului pentru dezvoltarea personală continuă, ne poate aduce beneficii personale de la creşterea stimei de sine, îmbunătăţirea relaţiilor, până la cele materiale.

Cursurile de improvizaţie organizate la Studio Impro, sunt adaptate nevoilor adulţilor, Oana utilizând metode şi instrumente specfice pregătirii actorilor profesionişti.

Unicitatea metodei sale vine din abordarea persoanei în complexitatea ei, astfel încât se vor optimiza toate mecanismele cognitive ce conduc către o livrare adaptată necesităţii contextuale.

Să ştii ce, cum, cât şi de ce spui anumite lucruri, să îţi asumi şi să gestionezi emoţii, să fii expresiv, să elimini teama de expunere, sunt doar câteva dintre bunurile ce nu îţi vor putea fi furate de nimeni şi pe care le vei putea utiliza necondiţionat.

 

Fii tu, aşa cum meriţi să fii văzut şi ascultat.

Pe Oana Pocan, o găsiţi aici: www.studioimpro.ro si https://www.facebook.com/events/689875341707037/

 

Gyorgydeak Patricia©

 

Ultimele postari ale lui Patricia Gyorgydeak (vezi toate)

Mai Multe

More article