În urma reorganizării comitatelor din perioada 1867-1877, Clujul a devenit capitală comitatensă, astfel că a apărut nevoia construirii unor instituții administrative demne de acest statut. Totodată, dezvoltarea economică a Transilvaniei de după 1870, prin infuzia de capital străin a atras și modernizarea sistemului fiscal. Dacă inițial birourile funcționarilor erau în diverse spații închiriate din oraș, s-a decis ca prima clădire oficială care să reprezinte simbolic guvernul în teritoriu și să reflecte autoritatea Statului să fie Palatul Direcției Financiare (Pénzügyigazgatóság Palotája).
Aflată în colțul sud-estic al actualei piețe Avram Iancu, enorma construcție în stil neo-renascentist a fost proiectată de către antreprenorul local Maetz Frigyes, proprietarul unei fabrici de cărămidă și arhitect autodidact. Construită între anii 1885-1887, clădirea cu parter și două etaje are decorațiuni simple și sobre cu bosaje orizontale la parter, în timp ce etajele sunt decorate cu cărămidă klinker care evidențiază perechile de ferestre cu ancadramente albe. Un element care aduce farmec clădirii masive și austere este balconul din fier forjat amplasat pe colțul primului etaj.
Noua structură de organizare a construcțiilor care deserveau autoritățile financiare presupunea o zonă formată dintr-una sau mai multe săli cu ghișee care avea caracter public (pentru persoane fizice și agenți economici) și o altă zonă, ocupată de amplul aparat birocratic.
Schema funcțională a clădirii este simplă, dar circulația exterioară este greoaie, lipsa de experiență a proiectantului într-o astfel de conjunctură administrativă fiind evidentă. Cu toate acestea, clădirea este funcțională și azi după mai bine de 130 de ani de la inaugurare.
Surse info + foto: Gräf, Rudolf (coord), Moharhia Habsburgică, Vol. I, Dezvoltarea economică, administrația și sistemul juridic, forța armată, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, Polirom, 2020 / Gaal, György, Cluj-Napoca, Ghid turistic, istoric, cultural, Ed. Tortoma, Baraolt, Cluj-Napoca, 2014 / Asociația Clujul de Altădată.
#AncutaLacrimioaraChis #ClujulDeAltadata
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024
- Căminul de fete „Blanka Teleki” - 26 aug. 2024
- Insula mică din Parcul Central - 1 aug. 2024