Poveşti de călătorieCiucaș- munte de legendă

Ciucaș- munte de legendă

Unul dintre cele mai pitorești masive montane din România este Ciucașul.

Situat la granița dintre județele Brașov și Prahova, munții Ciucaș sunt renumiți pentru celebrele stânci pe care le cunoaștem din manualele de geografie sau din albumele cu munții României, denumite Țigăi.

Accesul în Ciucaș este destul de ușor dar , pentru a ajunge la cabana omonimă, de unde pleacă traseele marcate pe munte, trebuie să avem o minimă condiție fizică. Pentru a ajunge în Ciucaș trebuie să urmăm din Brașov traseul spre Săcele, pe DN 1, până la intrare în stațiunea Cheia. Aici putem lăsa mașina la Cabana Muntele Roșu, după care, urmăm poteca marcată care ne duce la Cabana Ciucaș.

Odată ajunși aici, găsim un adevărat hotel de 3 stele, cu toate condițiile necesare pentru a petrece un weekend sau, de ce nu, o vacanță în zonă. Cabana este reconstruită din temelii pe locul fostei cabane , care în ultimii ani ajunsese o ruină.

De la cabana Ciucaș avem nenumărate trasee marcate pe care le putem urma. Putem alege să facem un circuit până pe Vârful Ciucaș ( 1954 m) cu întoarcere pe lângă rezervația Țigăilor Mari- un ansamblu de conglomerate stâncoase spectaculoase, care seamănă cu o turmă de oi împrăștiate pe munte. Pe acest traseu întâlnim formațiuni stâncoase cu nume de legendă : Porumbelul, Babele la sfat, „Turnul lui Goliat” sau Mâna Dracului. Cu puțin noroc, în zonele izolate, putem întâlni și minunatele flori de colț, care în ultimii ani au cam dispărut din zonă.

De asemenea este foarte probabil să ne întâlnim cu pâlcuri de capre negre, care pasc nestingherite pe stâncile amețitoare din Ciucaș.

Aproape la fel de spectaculos este și treseul care urmează creasta Gropșoare–Zăganu, cu o lungime de peste 4 km și care urcă până pe vârful Gropșoare la 1883 metri, de unde , în zilele cu cer senin și vizibilitate bună, putem admira Bucegii și alte masive montane.

Iar după un traseu atât de spectaculos, ce poate fi mai relaxant decât o masă gustoasă seara la cabana Ciucaș, asezonată cu cântece de munte și un ceai cu rom sau un vin fiert…

 

Daniel Rohianu

Ultimele postari ale lui Daniel Rohianu (vezi toate)

Mai Multe

More article