Poveşti de călătorieIezerul Ighiel, ochiul turcoaz din inima muntelui

Iezerul Ighiel, ochiul turcoaz din inima muntelui

La doar 20 de kilometri de Alba Iulia, ascuns între păduri de foioase, se află un lac unic în România, atât prin frumusețea lui cât și prin modul de formare.

Iezerul Ighiel este cel mai mare lac carstic din țară, format prin acumularea apei într-o albie de calcare, creată prin prăbuşirea unor versanți care au creat astfel un baraj natural.

Odată ajunși în zonă, peisajul și mai ales culoarea apei, de un verde ireal, îți taie respirația și te face să uiți pentru o clipă că te afli în România. Înconjurat de culmi ce ajung până la 1.200 de metri, iezerul este o oază cristalină în mijlocul pădurii, un loc perfect pentru turiştii care doresc să scape de agitaţia urbană și să se relaxeze făcând o plimbare în jurul lacului sau stând la picnic.

 

La faţa locului, efortul ne va fi răsplătit prin peisajul spectaculos de care avem parte. Luciul apei își schimbă culoarea în funcție de momentul zilei și de lumină. Pe malul lacului se poate sta și cu cortul pentru cei dornici de puțină aventură în mijlocul naturii .

Cum se ajunge la Iezerul Ighiel?

Dacă pornim din Alba Iulia, urmăm drumul care duce spre Zlatna, la calea ferată de la Şard se cotește la dreapta, spre Ighiu. De acolo, drumul duce înainte la Ighiel. Dacă plecăm din Cluj, din drumul spre Alba Iulia, după Teiuș, facem la dreapta spre Galda de Jos, apoi trecem prin Cricău, Craiva, Ighiu și Ighiel.
O plimbare ideală, chiar și pentru o zi, pe care v-o recomand mai ales în octombrie, când culorile magice ale pădurii se oglindesc în apa ireală a lacului Ighiel.

 

Daniel Rohianu

Ultimele postari ale lui Daniel Rohianu (vezi toate)
Articolul precedentIndia mea
Articolul următorCiucaș- munte de legendă

Mai Multe

More article