Other web storiesCititul – medicament pentru suflet

Cititul – medicament pentru suflet

Din primul meu salariu mi-am cumpărat cărţi (şi câteva hăinuţe, dar aici nu mă puteţi condamna, genul şi-a spus cuvântul).

De mică mi-a plăcut să citesc. Ştiu că era mai puţin costisitor un abonament la bibliotecă, dar o dorinţă personală a fost să am propriile-mi rafturi pline cu vrafuri de cărţi. Ȋmi amintesc când mergeam la orele de română ȋnainte de bac şi eram fascinată de sufrageria profesoarei mele – era exemplul tipic de cameră pe care mi-o doresc şi eu pe viitor: un sanctuar de artist, ahtiat după cuvintele scrise. Avea o cameră mare, cu o canapea ȋntr-un colţ, un birou micuţ ȋntr-altul şi doi pereţi acoperiţi de jos până sus cu rafturi pline ochi de cărţi.

Momentul ȋn care am ȋnceput să le cumpăr din banii pe care ȋi muncisem cu sudoarea degetelor mele pe tastatură a fost şi unul din momentele ȋn care am simţit oarecum libertatea şi poate chiar ȋnceputul independenţei mele.

Am devorat prima carte.

Apoi au urmat altele… şi altele… şi tot aşa, ȋncât acum nu trece lună fără să ȋmi iau câteva cărţi. Şi nici săptămână fără să fii citit vreuna.

E unul din lucrurile pentru care sunt extrem de mândră.

O carte poate ȋnsemna multe pentru individ: cunoaştere, evadare, experienţe, ȋnvăţare, sau pur şi simplu o modalitate sănătoasă de a-ţi petrece timpul. O carte bine aleasă la momentul potrivit te poate vindeca de tristeţe, de deznădejde, te poate purta prin diferite lumi şi timpuri, te poate scoate din cotidian şi te poate aduce mai aproape de esenţa ta ca fiinţă.

Da, cuvintele pot face asta. Ele constituie una dintre cele mai puternice arme ale societăţii. Cărămizi ale poveştilor, ele te ȋnvaţă şi te poartă prin viaţă.

Te ghidează către un mai bun tu.

Indiferent de ce alegi, important e să urmezi ȋnşiruirea de cuvinte de la ȋnceput până la sfârşit. Iar apoi, la final, să iei o mică pauză şi să reflectezi la ce ai citit, să identifici şi să ȋi furi cărţii acel bagaj de cunoştinţe de care ai nevoie.

Acum, nu ȋmi mai rămâne de spus decât Bon voyage! ȋn călătoria printre cuvinte!

 

Mai Multe

More article