Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariCine sunt românii şi încotro se îndreaptă ei?

Cine sunt românii şi încotro se îndreaptă ei?

Magie= totalitatea procedeelor, formulelor prin care se invocă forțe supranaturale spre a produce miracole; putere irezistibilă de atracție, de fascinare, farmec, încântare (conform DEX.’09)

Ce face dintr-un moment, o CLIPĂ MAGICĂ?!

Să fie experiențele cotidiene, calitatea oamenilor cu care ne înconjurăm, curajul de a depăși șabloane, libertatea alegerii de a trăi cu zâmbet și seninătate, îndepărtarea vocilor ce nu aduc nicio valoare dezvoltării plenare a ființei, gustul dulce-amărui al contrastului dintre ceea ce ne dorim și ce ne permitem, de fapt, să facem?!

Să fie adevărata magie a vieții… chiar regizarea propriului destin?!

De la cei ce ies teferi la sfârșitul unei zile haotice, la cei care desenează drumuri nebătătorite, cu creioane ale curajului, până la vizionari ce înoată contra curentului, cu toții, suntem prezent și istorie.

Să deschidem sezonul estival cu spirit ludic în buzunarul amintirilor, participând la o lecție despre istorie, așa cum nu ne-a fost predată în școli, îmbibată în momente istorice și valori neprețuite-o lecție despre naționalismul românilor și deschiderea ușilor vocilor din noi, cu Lucian Țion, regizorul piesei ISTORIA ROMÂNILOR PE SCURT.

Reflectorul bătea pe scena teatrului. Sala era goală, plină de liniștea ce își aștepta murmurul spectatorilor.

Pașii lui erau tot mai apropiați.

Vreau să îl cunosc pe cel ce aduce un update în teatru, prin abordarea unei teme ce ne unește pe toți-valoarea multiculturalismului și aprecierea diversității elementelor ce au creat poporul român, prin redarea unor scene melanj-ludic, actori, păpuși.

Sunt la MAGIC PUPPET, pe Eroilor, în clădirea ce găzduiește cel mai modern spațiu cultural independent din Cluj-NapocaCASA ARTELOR.

Teatrul se deschisese chiar cu o lună înaintea pandemiei, pentru a fi apoi închis până în prezent.

Deci, suntem privilegiați să asistăm la o premieră a teatrului, împreună cu o premieră a piesei?!

Zâmbim tot mai puțin și ne luăm rolul de adulți prea în serios, așadar, teatrul rămâne o formă de descrețire a minții și păstrarea umorului în cotidian.

În 26 iunie 2021, de la ora 19:00, pe Eroilor, nr.16, premiera ISTORIA ROMÂNILOR PE SCURT, avându-i actori pe Bogdan Gontineac, Dragoș Lupău și Silviu Ruștiactor păpușar și parte din fondatorii companiei Magic Puppet şi păpuşari pe Florin Suciu şi Oana Tămaş, va putea fi aplaudată, dacă va ridica semne de întrebare despre disponibilitatea noastră de a vedea contextele istorice din alte perspective, ce deschid real, orizontul înțelegerii și al granițelor.

O COMEDIE SATIRICĂ, cu 3 ingrediente principale: actori, păpuși și istoria poporului român.

 

De la Decebal, Mihai Viteazul, până la Ceaușescu, vom asista la inedit, prin amuzament și inovativitatea punerii în scenă a secvențelor istorice.

Poporul român, amintindu-și de formarea lui, va clădi noi valori pentru istoria viitorului?!

Ne dorim o viață cu sens și momente grandioase, dar cum să nu lăsăm seriozitatea deciziilor să ne strivească spiritul jovial, copilăresc, de visare și magie?!

Lucian amintește de „supapele de deschidere” pe care le are mereu la îndemână atunci când accelerează pedala luării vieții prea în serios-o supapă ce o deschide scriind comedii, deoarece „arta are la bază ludic”.

„Pentru mine, o viață cu sens este cea în care rațiunea se învăluie cu acel dram de nebunie. Teatrul mă ajută să îmi exprim latura creativă, să fiu și mai mult în contact cu viața și cu oamenii.” Lucian Țion

Cu foi în mână și o agendă, îmi dezvăluie cât de semnificativ este crezul și integritatea făuritorului în propria sa operă.

„Un scriitor, ar trebui să aibă integritate și să creadă în ideea sa, indiferent de feedback-ul pe care îl primește.

Simplitatea gesturilor, conectarea cu natura, ascultarea instinctului, diminuarea dorinței de a epata și parada inutilă a opulenței, ne aduce mai aproape de esență, de neam și dăinuire. ”  Lucian Țion

Închei această întâlnire, lăsându-l pe scenă, împreună cu actorii, simțindu-le nerăbdarea de a fi, din nou, în fața publicului.

Așadar, o abordare diversă a producțiilor din România, un spectacol atrăgător ce prezintă viziuni alternative la tema CINE SUNTEM ȘI UNDE MERGEM.

Care va fi nota cu care vom ieși de la această scurtă lecție de istorie?!

Un 10 plin de zâmbet, conștientizare și valorizare a mozaicului de elemente ce fac din neamul românesc un popor plin de culoare.

Pregătiţi să îi cunoaşteţi și să schimbați istoria?!

https://eventbook.ro/hall/teatrul-magic-puppet-cluj-napoca?fbclid=IwAR0TIUlo1YnEF5N6fifg2w4XjbEmz8jhcVRRH0RxRKw0GG2BjohkEREPDEg

foto: Andrei Niculescu

 

Până data viitoare, gânduri senine.

Gyorgydeak Patricia©

Ultimele postari ale lui Patricia Gyorgydeak (vezi toate)

Mai Multe

More article