Poveşti de călătorieChamonix –raiul alpiniștilor

Chamonix –raiul alpiniștilor

Ca să vezi cel mai înalt munte din Europa, trebuie, aproape invariabil, să ajungi în stațiunea franceză Chamonix.

Chamonixm raiul alpiniştilor
Chamonixm raiul alpiniştilor

Nu e om să nu fi auzit de celebrul Vârf Mont Blanc, care cu altitudinea sa de 4848 de metri (după unii 4850), este cel mai înalt punct al bătrînului continent. Iar dacă ajungi în Chamonix, vezi cu ochiul liber diferența de nivel de 4000 de metri între altitudinea la care se situează stațiunea și marele vîrf înghețat și alb.

Chamonixm raiul alpiniştilor
Chamonixm raiul alpiniştilor

Chamonix este într-adevăr o stațiune exclusivistă, cochetă și cosmopolită care se adreseaza în special montaniarzilor si alpiniștilor cu experiență și, de ce nu, cu bani. Vara stațiunea se transformă într-un furnicar colorat și plin de turiști din toate colțurile lumii, care își etalează echipamentele montane sofisticate și de ultimă generație, majoritatea aduși aici de același scop: ascensiunea pe vîrful Mont Blanc.

Îi vezi peste tot- pe străduțele înguste și pline de magazine cu profil montan, în magazine, pe terase și, bineînțeles, pe traseele montane din zonă, care nu sunt puține.

Chamonixm raiul alpiniştilor
Chamonixm raiul alpiniştilor

 

Chamonixm raiul alpiniştilor
Chamonixm raiul alpiniştilor

Dar și turiștii cu pregătire montană medie sau începătorii au ce să facă la Chamonix. De la plimbări lejere pănă la cabanele din jurul stațiunii, la excursii diverse pe traseele din zonă sau o vizită la, poate, cel mai celebru ghețar activ din Europa: Mer de Glace( marea de gheață) , unde accesul se face cu un trenuleț cu cremalieră, celebrul Montenvers.

Chamonixm raiul alpiniştilor
Chamonixm raiul alpiniştilor

În plus, dacă tot ajungi la Chamonix, este aproape obligatorie urcarea cu telecabina pe celebrul Aguille de Midi- piscul de 4200 de metri, de unde se vede cu ochiul liber vîrful Mont Blanc, și unde, poți savura în tihnă un ceai sau o cafea la restaurantul de pe vîrf, privind relaxat la alpiniștii care pornesc hotărîți să cucerească Mont Blanc-ul, care de pe Aguille du Midi pare la o azvîrlitură de băț. Cei mai pretențioși dintre turiști, pot lua o telecabină care îi duce pe partea italiană a vîrfului Mont Blanc de unde pot admira zeci și zeci de vârfuri de peste 3000 și chiar 4000 de metri.
Iar dacă vreți să îmbinați plimbările și excursiile montane cu relaxarea, atunci trebuie să știți că la doar 35 de km de Chamonix se află o altp celebră stațiune, renumită pentru spa-ul termal de aici: Saint Gaervais les Bains.

 

Daniel Rohianu

Ultimele postari ale lui Daniel Rohianu (vezi toate)

Mai Multe

More article