Continuăm aici seria Impresiilor din Tunisia, azi capitolul XI: Ce mâncăm prin Tunisia ?
Tunisienii mănâncă în mod tradițional acasă, în cadrul familiei. Ca turist însă, ai la îndemână restaurantele din cadrul marilor hoteluri, unde se servește în general mâncare franțuzească și câteva feluri specific tunisiene. De asemenea, în marile orașe există restaurante cu terase unde se servesc mâncăruri simple la prețuri rezonabile.
Tunsienii cinează de obicei foarte devreme. Restaurantele sunt frecventate de către bărbați, fiind neobișnuit ca o femeie să ia masa singură în oraș.
În perioada Ramadanului multe restaurante sunt închise (rămân deschise cele din zonele turistice) și este nepoliticos să mănânci pe stradă, în văzul tuturor când toți musulmanii țin post până la apusul soarelui, în fiecare zi.
Bucătăria tunisiană se bazează pe calitatea produselor locale și este specific mediteraneeană (cu influențe franceze și andaluze), pe de o parte, și tradițional berberă și arabă, pe de altă parte.
Unele preparate, precum cus cus (o tocană de legume cu carne sau pui servită pe un strat de griș fiert în aburi) și tajines (omlete groase cu spanac, carne sau pui) provin de la primii berberi. Arabii au introdus mirodeniile și smen (unt gătit), iar andaluzii au încorporat în mâncarea lor măsline, ulei de măsline și fructe. Turcilor li se datorează imensele plăcinte lipicioase mustind de miere și bomboanele. Francezii, pe lângă faptul că au influențat bucătăria restaurantelor din întreaga lume, au introdus și aici conceptul de feluri separate.
Ingredientele de bază ale preparatelor tunisiene sunt uleiul de măsline, condimentele, fructele, carnea preferată este cea de oaie, dar nu lipsesc nici carnea de vită, de pui, curcan sau peștele (în zonele de litoral).
La restaurantele simple pentru muncitori mâncărurile sunt foarte bune. Meniurile nu diferă foarte mult: chorba (o supă groasă), kebab, pui, omlete, merguez (un preparat originar tunisian), friptură de vită sau pește, salată tunisiană (roșii, ceapă, ardei prăjiți și ulei de măsline), haryssa, pâine franțuzească sau arabă plată (tabouna).
Așa arată un meniu tradițional la Cafe du Peuple din Medina Sousse – linte și cus cus cu pui :
Iată câteva dintre preparatele specific tunisiene :
- BRIK : portofel făcut dintr-o bucată groasă și bine prăjită de plăcintă warkha umplută cu ou, pește, carne, fructe de mare sau brânză, și care se servește stropit cu zeamă de lămâie.
- CHORBA : supă de pește cu tăiței sau carne condimentată
- LEBLEBI : supă de linte uscată
- HARISSA : pastă din ardei iute, usturoi, roșii (un preparat foarte iute)
- BROCHETTE : frigărui din carne de miel
- MERGEZ : cârnaț foarte condimentat din carne de oaie sau miel, prăjit pe grătar
- CHAKCHOUKA : preparat din ou și legume, bine condimentat
- TAJINE : preparat din ou, carne, legume și cascaval, uneori și cu spanac
- COUS COUS : este obținut din grâu măcinat ; exista 50-60 de feluri de modalități de preparare, unul dintre ele fiind cous cous fiert pe aburi, amestecat cu sos de roșii condimentat, servit cu legume fierte și carne de miel, vită sau pește.
- MECHOUIA : pastă obtinută din roșii, ardei, capere, ou și pește, toate măcinate și prăjite
Deserturile tunisiene sunt foarte dulci, pregatite cu miere, gem de curmale și migdale :
- MAKROUD : prăjitură umplută cu gem de curmale
- BACLAVA : desert cu miere și migdale
- MESTUF : cous cous cu zahăr
- FTAIR : un fel de gogoașă
În restaurantele hotelurilor de pe litoral turiștii au la dispoziție preparate specific tunisiene alături de preparate din bucătăria internațională, într-o gamă variată, mai mult decât suficientă pentru a satisface toate gusturile.
Aurora Monica Oprișe
- Malta, insula de miere (IV) - 23 sept. 2019
- Malta, insula de miere (III) - 9 sept. 2019
- Malta, insula de miere (II) - 28 aug. 2019