Se spune că micul dejun este cea mai importantă masă din zi, dar uneori este ignorată sau e luată pe fugă înspre serviciu. Însă cu puțină atenție la ceea ce punem în farfurie, această primă masă poate fi un ajutor de nădejde pentru următoarele ore și poate îmbunătăți concentrarea și memoria noastră.
Pentru a profita la maxim de un mic dejun echilibrat și hrănitor există câteva principii care trebuie urmărite. În primul rând, nu totul se rezumă la produse vegetale și uleiuri cu acizi grași nesaturați (acele grăsimi bune). Este extrem de importantă diversificarea produselor pe care le consumăm, iar dacă nu se reușește la micul dejun, ar trebui cu celelalte mese din zi să facem acest lucru pe parcursul săptămânii. Cu cât o dietă este mai diversificată, cu atât bacteriile bune din intestin vor fi mai fericite. Cereale cât mai puțin procesate, pâine integrală, iaurt, ouă, fructe și legume, sunt doar câteva ingrediente-cheie pentru un mic dejun reușit.
Apoi, un alt aspect important în ceea ce privește prima masă din zi îl reprezintă intervalul orar dintre cină și momentul în care mâncăm dimineața. Studiile arată că dacă lăsăm între cele două mese un minim de 12 ore, vom sesiza o serie de beneficii dintre care probabil cel mai important este întărirea sistemului imunitar. În acest timp în dăm organismului un moment de răgaz, moment în care o “echipă” de bacterii bune specifice din intestinul nostru reechilibrează numeroasele procese care au loc. Astfel că, dacă se optează pentru varianta unei cine mai târzii, ar trebui împins și micul dejun cât mai târziu, ori în cazul unei cine luate mai devreme (cel mai indicat), prima masă poate fi în zori de zi.
Desigur, există și varianta de a sări peste micul dejun. Dar în acest caz cresc șansele de a nu atinge doza zilnică recomandată din substanțele nutritive de care organismul are nevoie. De aceea dieta trebuie foarte bine gândită înainte. Pe lângă beneficiile pe care le are acest post intermitent, foarte multe persoane cărora nu li se potrivește dieta datorită stilului de viață, a metabolismului sau a altor factori, prezintă stări de oboseală, amețeală, dureri de cap și dificultăți de concentrare.
Iar în final, fructele de la micul dejun, pe cât de sănătoase sunt ele, dacă sunt consumate sub formă de sucuri proaspăt stoarse pot deveni inamicul ficatului. Neprocesate, acestea conțin fibre care încetinesc asimilarea în organism a zaharurilor prezente în mod natural în fruct. Prin stoarcere sau presare se extrage doar sucul în care sunt dizolvați ceilalți compuși, iar ce-i mai important pentru digestie, fibrele, rămân deoparte.
Pentru a face din micul dejun cea mai importantă masă (care nu ar trebui evitată), primul pas este găsirea unui echilibru între calitatea nutritivă a ceea ce punem în farfurie, timpul dintre cină și prima masă din zi și nu în ultimul rând, stilul propriu de viață. În acest fel putem avea micul dejun de partea noastră: o masă care ne va oferi energie și o stare de spirit bună pentru o lungă perioadă de timp.
- Buturuga de Crăciun, un ritual devenit cel mai important desert festiv - 19 dec. 2024
- Micul dejun, o masă care nu ar trebui evitată - 19 nov. 2024
- Putem găsi fericirea în mâncare? - 1 nov. 2024