Bucovina este o zonă cu totul aparte a României.
Peisajele pitorești îți bucură ochiul odată ce ai ajuns aici iar satele bucovinene te îmbie să poposești și să le cutreieri la pas.
Dar Bucovina este cunoscută mai ales pentru bijuteriile arhitectonice pe care le are, mă refer la celebrele mănăstiri, parte a patrimoniului UNESCO. Pentru a vedea măcar o parte dintre ele, avem nevoie de cel puțin un weekend pe care să il alocăm vizitării mănăstirilor, și așa cam pe fugă.
Dacă plecăm din Cluj, traseul e simplu și deosebit de fumos.
Tot ce trebuie să facem este să urmăm drumul național care duce la Suceava, trecînd prin Dej, Bistrița, Vatra Dornei, Cîmpulung Moldovenesc și Gura Humorului.
Primele mănăstiri la care ajungem odată intrați în Bucovina sunt Moldovița și Sucevița.
Pentru a ajunge la ele trebuie să ne abatem din DN 17, la intrare în orașul Câmpulung Moldovenesc și urmăm DN 17A care ne duce fix la cele două lăcașuri de cult.
După ce le-am vizitat, putem continua spre nord spre mănăstirea Putna, trecînd prin localitățile Marginea și Vicovul de Jos.
Sau putem să revenim în DN 17 pentru a continua drumul direct spre Gura Humorului.
Pentru că și aici avem ce vedea. La mică distanță una de cealaltă se află celebrele mănăstiri Humor și Voroneț, inscrise pe lista monumentelor UNESCO.
Dacă tot suntem la Gura Humorului merită sa ne cazăm în zonă, deoarece orașul devenit stațiune turistică dispune de nenumărate pensiuni de 3 si 4 margarete care ne ofera tot conforul și liniștea de care avem nevoie după o zi obositoare.
A doua zi, cu forțe proaspete, reluăm turul mănăstirilor Bucovinei și putem continua spre Suceava, unde este obligatoriu un popas la Cetatea Sucevei, iar înainte, facem o scurtă escala la mănăstirea Arbore, care se spune că este cea mai veche din Bucovina.
O supriză deosebit de plăcută vom avea dacă alegem să include în periplul nostru și Mănăstirea Dragomirna, care deși se află la circa 50 de km de Suceava, ne va uimi prin dimensiunile, frumusețea și arhitectura sa, cu totul și cu totul deosebite.
Practic seamănă cu o cetate în toată regula, deosebit de bine conservată. Iar florile din curtea mănăstirii, unde am văzut pentru prima dată lalele negre, ne vor încânta privirea.
Pentru a vizita și alte mănăstiri celebre și nu mai puțin frumoase (Agapia, Slatina, Neamț) avem nevoie de mai multe zile la dispoziție sau de ce nu, o săptămînă de concediu.
La întoarcere spre casă putem face o escală la Muzeul Oului din localitatea Vama sau putem bea o cafea (nu neapărat cu singe) la Hotelul- Castel Dracula din Pasul Tihuța.
Text și FOTO Daniel Rohianu
- La plimbare prin Ljubljana - 25 apr. 2018
- La mare în Slovenia - 15 feb. 2018
- În lumea lui Harry Potter - 22 nov. 2017